„Steriletul de aur”

Întîmplător am fost martora unui dialog dintre două mame, destul de impunătoare, care aveau ca subiect de discuție metodele contraceptive și avantajele acestora. Una încerca s-o convingă pe cealaltă că cea mai bună și sigură metodă de contracepție este steriletul, aceasta o credea o metodă de aur. Ea afirma, că și-a implantat asemenea dispozitiv, dintr-un metal prețios (aur), şi care a costat-o 50 de dolari. 

Am vrut să spun acestor doamne,  că datorită naivității și lipsei de informare au fost folosite de doctori, și apoi m-am gândit - de ce să le dezamăgesc,  le las să creadă că chiar și “acolo” au ceva din aur ...  Să vă spun ce vi se implantează de fapt.

Steriletul -  dispozitivul intrauterin – DIU, este un aparat contraceptiv care se plasează în uter. Acestea sunt mici aparate din material plastic, de formă și marime variabilă de 3 sau 4 centimetri lungime, prelungite în vagin printr-un fir ce semnalează prezenta lor și care permite scoaterea lor în caz de necesitate.

Există două tipuri principale:

  • sterilete zise pasive, ori inerte, din polietilen
  • steriletele zise active, carora li s-a adăugat cupru sau progesteron pentru a le crește eficacitatea.

Steriletul activ este acel ”metal prețios, aur” despre care vorbea acea doamnă, și întradevăr este cea mai sigură metodă de contraceptie. Aceste mici dispozitive sunt confecţionate din plastic şi au forma literei T. 
Unele  sterilete eliberează cupru, care este toxic pentru spermatozoizi şi care declanşează o reacţie inflamatorie a mucoasei uterine, inhibând astfel implantarea unui ovul fertilizat în uter.

Steriletele mai noi eliberează mici doze de levonorgestrel, un hormon care creşte vâscozitatea mucusului din canalul cervical, împiedicând sperma să pătrundă în uter şi, totodată, previne îngroşarea mucoasei uterine, care devine „neprimitoare" pentru ovulul fertilizat. 
Riscul unei sarcini este de 3 la sută în cazul utilizării dispozitivului pe bază de cupru şi de 2 la sută în cazul celui hormonal. 

„Steriletul de aur”

DIU poate fi pe executate pe bază medicamentoasă sau nu. DIU care nu au bază medicamentoasă – sunt sterilete acoperite cu componente metalice, pe cînd cele bazate pe medicamentoase sunt steriletele cu componență hormonală și care reprezintă o combinarea DIU cu cea a contraceptivelor orale. În cazul DIU pe bază de hormoni nu se înregistrează contraindicații asupra altor organe.

Ca orice metodă contraceptivă, şi steriletul are cîteva dezavantaje.

Cel mai mare dintre ele este acela că nu poate fi folosit decît de către femeile care au copii. Deşi este o metodă de contracepţie reversibilă, există riscul ca o infecţie contractată după inserarea steriletului să afecteze fertilitatea. Dispozitivul din cupru modifică uneori durata ciclurilor menstruale şi poate provoca o menstruaţie mai abundentă, existând riscul anemiei. Steriletul hormonal îl poate înlocui pe cel din cupru dacă sîngerările sunt abundente, pentru că el nu are acest efect secundar. Poate avea însă efecte secundare similare cu cele ale pilulelor: dureri de cap, greaţă, senzaţie de tensiune a sînilor, tromboză.

Principalele avantaje ale implantului de sterilet sunt: odată implantat, dispozitivul hormonal asigură protecţie pentru cinci ani şi cel pe bază de cupru pentru zece ani, un calcul simplu ne arată că, inclusiv cel hormonal, reprezintă cea mai ieftină metodă de contracepţie dintre toate. Contrar opiniei unor femei, steriletul nu influenţează în niciun fel viaţa sexuală, pentru că este implantat în uter, şi nu în vagin.

În  concluzie afirmăm că steriletul reprezintă cea mai optima metodă de contraceptive pentru femeile care duc o viață sexuală constantă și care nu suferă de anumite boli sau disfuncții ale organelor genitale. Și ca un sfat, dacă vi se propune să va implantați steriletul activ, așa-zisul ”aur”, atunci, neapărat consultați alt medic.

Autor: Liudmila Barbova