Renumitul genetician american, Robert Plomin spunea: ”Fiecare dintre noi este un experiment din punct de vedere spiritual și genetic absolut unic, care niciodată nu se va repeta ”. Această declarație nu poate decât flata și să provoace dorința de a transmite ”unicitatea genetică” copiilor noștri. Să vedem, ce totuși pot moșteni copiii noștri și cum este corect să dezvoltăm abilitățile moștenite.

Tainele geneticii: ce moștenesc copiii de la părinții lor

Spune-mi, dragă oglinjoară,! Tot ceea ce ține de aspectul exterior al copilului, calcul este foarte simplu. Există două tipuri de gene – dominante și recesive. Primul tip neutralizează acțiunea celui de-al doilea. Adică, dacă tata are ochii căprui, iar mama are ochii albaștri, atunci cel mai probabil, culoarea ochii bebelușului va fi moștenită de la tata. Printre caracteristicile dominante, geneticii consideră pielea închisă la culoare, pistruii, forma rotundă a feței, gropițele în bărbie și obraji, sprâncenele dese, genele lungi, buzele pline, etc...În cazul în care și tata și mama sunt purtători de gene recesive, de exemplu au ochii albaștri sau gri, atunci ”învingătorul” va fi desemnat în cadrul unei ”bătălii” cinstite. Cu regret, care va fi rezultatul luptei este imposibil de prognozat.

Interesant! Dacă nu aveți rude cu părul roșcat, iar copilul s-a născut cu o culoare similară a părului, nu vă amintiți imediat gluma despre vecin. Natura mai face și excepții!

Nimeni nu se naște geniu!

În opinia lui Richard Nisbett, profesor de psihologie socială a Universității din Michigan, nivelul IQ depinde de factorul ereditar în proporție de mai puțin de 50%. Adică, nu există nici o garanție, că genele unor părinți geniali se vor transmite copiilor. Iar dacă acestea vor fi totuși moștenite, ele pot să nu se manifeste: o mare influență o are mediul în care este educat copilul. Apropo, acest anturaj este divizat în două categorii:comună - când membrii familiei seamănă unul cu celălalt și individuală – când membrii familiei nu seamănă unul cu celălalt.

Anturajul și IQ Multiplele cercetări demonstrează, că cea mai mare influență asupra intelectului copilului al are anturajul comun al familiei. Începând cu perioada de preadolescență, crește considerabil influența geneticii și mediului individual. Anume din acest motiv, discuțiile cu copilul la vârtsa timpurie are o mare însemnătate, chiar dacă copilul încă nu poate vorbi.

Interesant! Femeile, care în perioada sarcinii fac exerciții sportive,au mai multe șanse să nască un copil talentat! Alăptarea la sân la fel stimulează coeficientul intelectului (aproximativ cu șase unități).

Tainele geneticii: ce moștenesc copiii de la părinții lor

Talent moștenit

Trebuie să-i dăm dreptate lui Pitagora, care spunea: ”Nu din fiecare copac poți ciopli un Mercur”. La fel cum este adevărată și următoarea afirmație: chiar și cele mai unice gene se pot stinge și usca, dacă omul nimerește într-un mediu neadecvat. Savanții consideră, că fiecare dintre noi are un oarecare talent. Important – este să-l asigurăm cu ”sol” respectiv pentru ”creștere”. Renumitul muzician Bach Johann Sebastian a avut 10 copii, și toți ei făcut muzică. Însă nu există altul, precum Bach! Interesant! Potrivit concluziilor savanților, abilitățile creative ale omului cel mai puțin depind de ereditare. Adică, fiecare om are posibilitatea de a descoperi în sine unele sau altele abilități, să le dezvolte, indiferent de faptul, dacă părinții lui au fost sau nu oameni de artă.

Formarea caracterului Dacă caracterul ar fi fost moștenit, atunci surorile și frații s-ar fi asemănat după comportament ca două picături de apă. Oare nu este adevărat? Timiditatea înnăscută sau abilitatea unui lider încă din fașă – toate acestea desigur au loc în viață. Însă și prima și a doua calitate nu rămâne neschimbată și constantă pentru toată viața. De exemplu, renumitul actor de comedie, Jim Kerry recunoaște: ”Știu, că e greu de crezut, dar în adolescență eram foarte timid. Până la nebunie. Cea mai groaznică perioadă a fost primul an de facultate, când am fost un outsider adevărat și nimeni, repet, nimeni nu dorea cel puțin să vorbească cu mine. Dacă nu ar fi fost munca asiduă asupra propriei persoane, asupra propriului caracter, nu sunt convins, că aș fi putut să fac ceva în viață ”.

Acceptați și iubiți-vă copilul așa cum este el. Și nu uitați că genele bunelului timid – este o sentință!

Interesant! Caracterul omului este influențat în perioada de dezvoltare intrauterină. Dacă mama în această perioadă îi oferă dispoziție bună și căldură, discută cu el, dar cel mai bine – îi cântă, atunci copilul, respectiv se va naște mult mai armonios.

Tainele geneticii: ce moștenesc copiii de la părinții lor

Sănătatea și editarea

Savanții demult au confirmat faptul existenței bolilor ereditare (de exemplu, sindromul maniacal, schizofrenia, demența și retardul mental). Aceste boli sunt condiționate de diverse mutații cromozomiale. Este o veste proastă. Dar avem și o veste bună – predispoziția ereditară față de o îmbolnăvire sau alta nu întotdeauna se transformă în boală. Medicii genetici spun, că în condiții favorabile de mutație, genele pot să nu manifeste agresivitate. Este important să rețineți, că stilul sănătos de viață -este cea mai bună profilaxie! Această lege funcționează și în cazul, când părinții au o sănătate de invidiat. Chiar și cu o astfel de ereditare care ar părea perfectă, sănătatea copilașului poate fi compromisă , dacă nu veți avea grijă de ea.

Pașaportul genetic

Grație progreselor obținute în medicina genomică, fiecare om poate primi propriul pașaport genetic, de fapt – o ”transcriere” genetică a organismului său. În acest pașaport poate fi indicată predilecția față de diverse sporturi, lista produselor nocive, condițiilor climaterice nefavorabile, condițiilor inacceptabile de muncă.