9 obiceiuri proaste, interzise în timpul sarcinii

9 obiceiuri proaste, interzise în timpul sarcinii

Sarcina este o călătorie minunată, dar şi o schimbare; trebuie doar să ai mai multă grijă de tine şi să ţii cont de următoarele 9 NU-uri.

1. NU fuma, nici activ, nici pasiv

Pe lângă faptul că fumatul îţi face rău (deoarece fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe nocive), în plus, în timpul sarcinii, fumatul afectează circulaţia şi dezvoltarea fătului (provoacă îngustarea vaselor de sânge şi reduce cantitatea de oxigen care ajunge la placentă şi respectiv la făt). Există studii care demonstrează că nou-născuţii mamelor fumătoare cântăresc în medie cu 200 de grame mai puţin decât cei ai mamelor nefumătoare, iar copiii subponderali sunt mai predispuşi la boli şi infecţii. De aceea, spune-i medicului că eşti fumătoare, renunţă la fumat când afli că eşti însărcinată şi nu sta în fumul de ţigară al altora.

2. NU consuma alcool

Deşi băuturile alcoolice mai slabe (vinul, berea) în cantităţi mici sau moderate, nu au consecinţe asupra sănătăţii tale chiar dacă aştepţi un copil, este mai bine să le eviţi în sarcină. Alcoolul trece prin placentă şi este foarte probabil să afecteze dezvoltarea fătului; în plus, dacă ai alte probleme de sănătate (de exemplu, trombofilie,  hipertensiune), renunţă la alcool. Iar dacă ingerezi mai mult de 42 de grame de alcool pur pe zi (adică aproximativ patru pahare de vin sau bere), copilul tău se poate naşte subponderal sau să aibă sindromul alcoolic fetal (Fetal Alcohol Syndrome - FAS), care provoacă anomalii funcţionale şi anatomice ale unor organe ale fătului, având ca rezultat afectarea vederii, auzului şi chiar afectare neurologică. Deci, evită complet alcoolul în primul trimestru, apoi consumă-l ocazional, dacă este necesar.

3. NU lua medicamente, numai dacă îţi sunt prescrise de medicul tău

Cele mai multe medicamente sunt interzise sau nerecomandate în timpul sarcinii. Substanţele pot trece prin placentă în sângele fătului, cu efecte foarte grave. Nu luaţi medicamente cu sau fără reţetă, vitamine, suplimente sau remedii de niciun fel decât dacă vă sunt recomandate de medicul ginecolog care vă urmăreşte sarcina; iar dacă vi le recomandă un medic de altă specialitate, verificaţi înainte cu ginecologul ca sa vă asiguraţi că e totul în ordine.

4. NU consuma cafea, ceai, băuturi energizante

Cafeina, consumată cu moderaţie de o persoană sănătoasă (320 miligrame/zi de cafeină), nu are efecte adverse. O găsim în cafea, ceaiul negru şi verde, unele răcoritoare şi energizante. Dar în timpul sarcinii, dacă aveţi arsuri epigastrice – senzaţie de arsură în capul pieptului (una dintre cele mai întâlnite neplăceri ale sarcinii), consumul de cafea s-ar putea să înrăutăţească disconfortul; în plus, îţi poate provoca tahicardie şi creşterea tensiunii arteriale, care nu sunt dorite în sarcină. Iar dacă eşti o mare băutoare de cafea, să ştii că există studii care au demonstrat că poate duce inclusiv la pierderea sarcinii.

5. NU mânca brânzeturi cu mucegai şi nepasteurizate

Lactatele, în general, aduc beneficii substanţiale dacă sunt consumate în fiecare zi. Ai grijă la produsele lactate nepasteurizate deoarece pot transmite germeni foarte periculoşi pentru mamă şi copil (precum listeria care poate provoca avort sau decesul fătului sau alţi germeni care cauzează enterocolite care sunt mai greu de tratat în timpul sarcinii).

Alegeţi cu grijă produsele lactate şi cele care conţin lapte (creme, îngheţată), să fie din lapte pasteurizat, iar dacă nu puteţi renunţa la brânzeturile cu mucegai, gătiţi-le la temperatură înaltă ca să distrugeţi bacteriile.

6. NU mânca legume sau fructe nespălate

În primul rând, asigură-te că sunt din surse autorizate (sunt producători care folosesc mai multe îngrăşăminte decât ar trebui) şi că au fost transportate şi depozitate corespunzător. Nu gusta fructele şi legumele oricât de poftă ţi-ar fi înainte de a le spăla bine cu apă din belşug. Pământul sau praful de pe legume şi fructe pot să fie contaminate cu toxoplasma, un parazit care provoacă infecţia toxoplasmoză care poate provoca avortul sau poate afecta dezvoltarea normală a fătului (se poate naşte subdezvoltat, dar şi cu hidrocefalie, epilepsie sau surzenie).

7. NU mânca ouă sau carne decât foarte bine preparate

Ouăle şi carnea pot fi contaminate cu uşurinţă de diverse bacterii sau paraziţi, de aceea trebuie cumpărate din surse sigure, depozitate, transportate şi manipulate corect, dar mai ales bine gătite. Salmonela, o bacterie care provoacă o intoxicaţie alimentară cu simptome foarte neplăcute pentu femeia însărcinată, se găseşte în ouăle crude sau în cele care nu au fost gătite corect, deci evitaţi maioneza sau cremele/prăjiturile cu ouă crude. Carnea poate să fie contaminată cu toxocara, de aceea este bine sa nu mâncaţi mezeluri crud-uscate, carne sau produse din carne crudă, ci doar carne foarte bine preparată termic.

8. Peştele gras NU este recomandat

De ce? Pentru că peştele gras conţine mercur, care, în cantităţi mari poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Peştele este un aliment foarte recomandat în timpul sarcinii, însă optaţi pentru peştele bine gătit, mai slab şi nu în fiecare zi. În conformitate cu Consiliul European privind Alimentaţia (EUFIC), femeile gravide ca şi cele care alăptează este bine să evite consumul de peşti răpitori mari (precum peştele spadă, rechinul), fiindcă aceştia conţin cantităţi mari de mercur.

9. Spune NU zahărului

Dulciurile nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Oricum există riscul de diabet gestaţional (adică specific sarcinii), mai bine îţi iei glucidele din alte surse (precum fructele) decât din dulciurile concentrate.

Sursa: eva.ro