Odată cu instalarea sarcinii, viitoarele mămici își pun întrebarea dacă sănătatea gravidei, prin urmare și a copilului poate fi afectată de contactele cu animăluțele preferate. Poate că animalele trebuie duse la veterinar pentru analize și excluderea unor patologii sau poate că trebuie respectate niște reguli speciale de îngrijire a acestora? Da, animalele de companie sunt uneori purtătoare ale unor boli periculoase pentru mamă și copil, însă o eventuală infectare poate fi prevenită destul de simplu.

Animalele de companie și sarcina

Pisicile

Mulți au auzit că pisicile pot fi periculoase pentru femeile gravide. Acest fapt se explică prin aceea că pisicile pot fi surse ale toxoplasmozei. Această boală este nefavorabilă pentru dezvoltarea viitorului copil la orice termen de sarcină. Prin ce este totuși periculoasă toxoplasmoza și cum se transmite aceasta?

Toxoplasmoza este o boală parazitară, care decurge, aproape întotdeauna, în formă ascunsă, iar omul poate nici să nu știe că este infectat: simptomele sunt destul de nesemnificative: guturai și febră moderată, precum și noduli limfatici puțin umflați. După vindecare, organismul produce imunitate stabilă: nu ne putem molipsi repetat de toxoplasmoză și nici complicații nu vom face. În condiții obișnuite, toxoplasmoza nu este periculoasă pentru om, cu excepția femeilor gravide. Dacă contactează această boală în timpul sarcinii, toxoplasmoza poate trece, prin intermediul placentei, la copil, provocând dezvoltarea unor patologii severe ale sistemului nervos, vederii și auzului.

Care sunt căile de infectare cu toxoplasmoză? Aceasta poate fi contactată atunci când chisturile (celulele parazitului în membrană) de toxoplasmoză ajung în organismul omului prin intermediul mâinilor murdare, legumelor, fructelor și verdețurilor prost spălate, în cazul consumului de carne și ouă prelucrate termic insuficient. Ne putem infecta, de asemenea, prin contactul cu excrementele de pisică sau solul, nisipul, amestecul pentru toaleta animalelor, în care a pătruns agentul patogen al toxoplasmozei. Deseori proprietarii de pisici se îmbolnăvesc de toxoplasmoză încă înainte de sarcină, atunci femeia dezvoltă imunitate la această boală și ea nu mai este periculoasă nici pentru mamă, nici pentru copil. Punem afla dacă viitoarea mamă a fost bolnavă de toxoplasmoză efectuând analiza sângelui pentru această infecție.

Dacă în sânge nu se depistează anticorpi la această boală, este mai bine să nu aveți contact cu pisici străine în perioada sarcinii. Iar animalul de companie trebuie dus la veterinar, în special dacă iese afară, unde se poate infecta cu această boală în orice moment: de exemplu mâncând animale mai mici purtătoare ale bolii (șoricei, păsări) sau carne crudă. Dacă însă pisica trăiește în familie de mai mult timp și nu ieste afară, nu aveți de ce vă teme: nu există nici un risc de a lua boala.

Viitoarea mamă, pentru a preveni o eventuală contractare a toxoplasmozei, trebuie să respecte regulile de igienă: să se spele pe mâini după contactul cu pisica și să curețe toaleta acesteia purtând mănuși.

Animalele de companie și sarcina

Câinii

În general, câinii nu prezintă risc pentru sănătatea femeii gravide și a copilului ei. Cel mai important este ca animalul să fie vaccinat împotriva rabiei, iar acest  vaccin trebuie făcut regulat. Deși rabia se întâlnește destul de rar, ea este întotdeauna fatală atât pentru oameni, cât și pentru animale (nu există medicamente împotriva rabiei). Dacă viitoarea mamă este mușcată de un câine nevaccinat împotriva rabiei, ea va fi nevoită să facă o serie întreagă de vaccinuri împotriva acestei boli (ele sunt suportate ușor și permise în timpul sarcinii).

Rozătoarele

Hamsterii, șobolanii și cobaii de casă nu prezintă boli care ar putea fi transmise omului. Uneori însă poate apărea o alergie la blana acestor animale, de aceea, probabil, nu este bine să vă luați un astfel de animăluț în timpul sarcinii. În schimb cu rozătoare necunoscute viitoarea mamă nu trebuie să ia contact, nici să hrănească veverițele din palmă. Rozătoarele sălbatice pot fi purtătoare ale unor boli periculoase pentru om (leptospiroza, tularemia).

Păsările

Principala boala infecțioasă care poate fi luată de la păsări este ornitoza. Ea nu se transmite copilului prin placentă, dar poate provoca mamei o pneumonie severă. Însă dacă papagalul sau canarul trăiește în casă de mai mult timp, acest lucru este exclus (agentul patogen la păsări este activ pentru perioade scurte). În schimb puteți lua ornitoza de la o pasăre nouă, de aceea nu este bine să luați păsări în timpul sarcinii sau trebuie să mergeți la veterinar pentru o consultație. Chiar dacă pasărea este sănătoasă, penele și puful ei pot provoca alergii viitoarei mămici.

Animalele exotice

În prezent în case sunt ținute nu doar pisici, câini și papagali, multe familii țin dihori, șinșile, iguane și chiar șerpi și păianjeni. Înainte de a lua un astfel de animal în timpul sarcinii, gândiți-vă bine dacă îl veți putea îngriji așa cum trebuie după nașterea copilului și cât de sigur poate fi el pentru un sugar. Dacă animalul se află în casă de mai mult timp, discutați cu veterinarul dacă trebuie să luați anumite măsuri suplimentare de siguranță la îngrijirea animalului de companie. 

Animalele de companie și sarcina

Toate animalele

Cât privește comportamentul animalelor de companie, trebuie să fiți pregătiți pentru faptul că multe animale nu vor accepta imediat noul membru al familiei. După nașterea copilului, toată dragostea va fi îndreptată spre acesta, iar animalele pot începe să fie geloase și să manifeste agresivitate. Iată câteva sfaturi utile, care vor permite crearea unei ambianțe sigure, dacă în casă există un animal de companie:

  • Gândiți-vă la obiceiurile animalului care ar putea constitui probleme pentru viitorul copil și încercați să dezvățați animalul de acestea până la naștere. De exemplu, învățați pisica sau câinele să nu sară pe pat sau să nu intre în camera copilului.
  • După nașterea copilului nu uitați de animăluț și încercați să îi acordați cât mai multă atenție.
  • Supravegheați întotdeauna contactele dintre copil și animalul de casă.
  • Până când animalul nu se va obișnui cu micuțul, nu îi lăsați singuri.

Vecinătate utilă

Plimbări. Proprietarii de câini sunt obligați să îi plimbe. Astfel de plimbări sunt benefice pentru viitoarea mamă. Femeia nu doar va respira aer curat, ci și își va întări sistemul cardiovascular – al său și al micuțului.

Comunicare. Animalele își iubesc stăpânii necondiționat. Este plăcut să fii așteptat acasă! Cu un animal de companie poți vorbi, îi poți povesti toate problemele și chiar sărbători împreună diverse evenimente fericite! 

Tratament. Terapia asistată de animale este o metodă demonstrată științific. De exemplu pisicile sunt diagnosticieni excelenți, iar mângâierea lor atenuează durerile de cap. Ciripitul păsărilor îndepărtează stresul și creează o ambianță plăcută. Chiar și peștișorii nu sunt inutili: ei ajută la calmarea sistemului nervos.

Animalele de companie și sarcina

Viitoarea mamă trebuie să își organizeze în așa fel comunicarea cu animalele, încât să primească de la ele dor emoții pozitive. În schimb lucrul murdar de îngrijire a animăluțelor de companie trebuie preluat de ceilalți membri ai familiei.

Sursa