Ploile torențiale, ninsorile sau vântulețul cald – astfel de timp poate influența pe oricine. Dar mai ales pe femeile însărcinate! Dacă până la sarcină nici nu ați vrut să știți despre dependența meteo, în timpul sarcinii, situația se poate schimba. Multe femei observă că încep să reacționeze la schimbările climaterice abia în perioada sarcinii. Viitoarele mame aproape că prezic scăderile de temperatură sau de presiune. Devin irascibile, au dureri de cap, sunt isterice, se înfurie înainte de a i te adresa… Cum procedezi? Înainte de toate trebuie să afli la ce reacționează propriul organism.

Dependența meteo în timpul sarcinii

Ce factori climaterici au o influență nefavorabilă au asupra organismului:

  • scăderea presiunii atmosferice,
  • furtunile magnetice,
  • temperatura și umiditatea aerului,
  • viteza vântului,
  • durata zilei etc.

Factorii climaterici pot influența diferit starea femeilor însărcinate. Dependența meteo la fiecare femeie se manifestă diferit.

Simptomele dependenței meteo:

Somnolență, apatie, vârtejuri, lentoarea reacțiilor, indiferență, lipsa atenției, guturai, lăcrimare, dureri în gât, tremur al mâinilor și picioarelor, dureri de cap, oboseală generală, stări de greață, respirație îngreunată, probleme de digestie. 

Cauzele dependenței meteo în perioada sarcinii

Fondalul hormonalul al unei femei însărcinate se modifică, ceea ce reduce rezistența organismului în fața schimbărilor climaterice.    În perioada sarcinii are loc reorganizarea tuturor bioritmurilor – se modifică procesele biochimice și biofizice, circuitul sangvin se accelerează, crește metabolismul. În afara de aceasta, în zilele nefavorabile, la persoanele care suferă de  meteosensibilitate se manifestă o disfuncție a bioritmurilor obișnuite. Astfel,   asupra femeilor însărcinate zilele instabile au o influență și mai mare decât asupra persoanelor în stare normală.

În timpul sarcinii, toate sistemele organismului femeii funcționează pentru doi. În acest mod, organismul femeii însărcinate devine mai sensibil în fața factorilor externi. 

Evidențiem faptul că femeia însărcinată devine în special sensibilă la nivelul oxigenului în aer. De aceea atunci când oxigenul scade, în timpul furtunilor magnetice, de exemplu , viitoarea mamă suferă pentru ambii: și pentru ea, și pentru făt.

Dependența meteo în timpul sarcinii

Cum poate fi tratată dependența meteo

Multe dintre sfaturi și recomandări eficiente în cazul persoanelor obișnuite nu sunt utile pentru femeile însărcinate. De exemplu, băile curative în cazul femeilor însărcinate nu sunt recomandabile. De aceea metodele trebuie selectate cu atenție, cu ajutorul medicului.  

Specialiștii susțin că, uneori, starea de rău de care acuză femeia însărcinată nu este cauzată de condițiile climaterice, ci mai mult de informația despre ziua nefavorabilă.  În acest caz, femeia, involuntar parcă, și-ar induce o stare proastă. De aceea, dacă observați că, în timpul sarcinii, ați devenit mai nervoasă și sensibilă, este important ca, în primul rând, să vă aflați  mereu pe o undă pozitivă. În același timp, este nevoie să vă ascultați și să observați obiectiv schimbările stărilor, încercând să înțelegeți de ce sunt determinate acestea. 

Tehnica de uz casnic

Deseori, starea de depresie, apatie, ipohondrie apare odată cu lăsarea serii. În acest caz e mai bine să utilizați becuri halogene. Climatizorul și umidificatorul vă va ajuta să normalizați nivelul temperaturii și a umidității, asigurând în încăpere o atmosferă confortabilă.   

Odihna și somnul

În perioada furtunilor magnetice și presiunilor atmosferice joase, trebuie neapărat să vă odihniți și să vă relaxați, să nu vă supraobosiți.  Respirați aer curat făcând plimbări lungi în parc sau în pădure. Dacă vă simțiți obosită, n-o faceți pe eroul, mai bine vă culcați. Dacă nu dormiți suficient noaptea, nu vă rușinați să dormiți ziua. Și, după cum recunosc mai multe femei însărcinate, această acțiune este cu adevărat eficientă.

Dependența meteo în timpul sarcinii

Alimentația sănătoasă

Desigur, cea mai bună metodă de profilaxie a dependenței meteo se consideră modul de viață sănătos și alimentația corectă. Femeia neînsărcinată se străduiește să respecte aceste reguli, excluzând alcoolul, țigările, ceaiul negru tare și consumul exagerat de cafea. Astfel că trebuie să revizuiți meniul dumneavoastră  pentru a vedea dacă include suficiente legume și fructe, produse lacto-acide.   Carnea  e mai bine să fie înlocuită cu produse vegetale, ceea ce va ușura digestia în zilele meteo nefavorabile.  În zile caniculare, adăugați în paharul cu apă câteva linguri de suc de lămâie sau, pur și simplu, mâncați câteva bobițede pomușoare. În afară de aceasta, dacă medicul vă permite, beți vitamine, au rol de adaptogeni. 

Modalități speciale

Pentru ameliorarea stării și masajul terapeutic ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și la funcționarea organelor interne. Dar acesta trebuie să fie indicat de medic.  

Luptând cu depresiunea meteo, e mai bine să acționați în complex. Încercați și soluții fitoterapeutice și aromaterapeutice. Consumați ceaiuri de ierburi antistres și fortifiante, de exemplu cu mentă, melisă, mușețel. Fiți atente – nu toate ierburile sunt utile pentru femeile însărcinate! 

Pentru tonifiere în cazul oboselii și surmenajului, vă ajută uleiurile eterice de rozmarin, salvie, lămâie, mușețel, odolean. Pentru a evita alergiile, pipetați pe mână câteva picături de  ulei și urmăriți jumătate de oră dacă nu apar reacții adverse.

Dependența meteo în timpul sarcinii

De ce dependența meteo se acutizează după naștere

Unele femei observă că, deși nu au avut probleme în timpul sarcinii,  dependența meteo  apare abia după naștere. Acutizarea acestei dependențe după naștere este legată de schimbarea hormonală. În afară de aceasta, femeile care au devenit mame, își schimbă și modul de viață.  Acum doar  tot timpul îl acordați micuțului. De aici și insuficiența și tulburările somnului, încărcătura emoțională, suprasolicitarea, nivelul de stres înalt (în special dacă este vorba de primul copil). Toți acești factori sporesc dependența meteo.  

Starea mamei se transmite foarte repede copilului, așa că e mai bine să vă reduceți influența climaterică asupra stării generale. Puteți folosi aceleași metode ca și până la sarcină.

Sursa