Cu două decenii în urmă telefoanele mobile nici nu existau. De fapt, existau, dar nu erau accesibile pentru majoritatea populaţiei. Abia după anul 2000 ele au căpătat o răspândire largă, iar astăzi nici nu ne putem imagina viaţa fără telefonul mobil. În plus, mobilul a devenit nu doar un mijloc de comunicare – astăzi el este şi aparat foto, şi radio, şi player, şi acces la internet, şi dictafon… Într-un cuvânt, este un lucru cu adevărat comod şi util. Dar oare tuturor le este recomandabilă folosirea telefoanelor mobile? Şi o altă întrebare importantă: poate oare mobilul dăuna viitoarei mame şi copilaşului ei?

Femeia însărcinată și telefonul mobil

Sarcina și telefonul mobil – motiv de precauţie

Pe de o parte, toţi înţeleg perfect că orice produs industrial este supus unor teste serioase de securitate. Pe de altă parte, orice persoană conştientizează faptul că organismul femeii gravide este foarte vulnerabil şi ceea ce pentru o altă persoană este absolut sigur şi inofensiv, pentru viitoarea mămică poate fi absolut nerecomandabil. Oricum ar fi, cum să lipseşti o gravidă de telefonul preferat? Pentru că el reprezintă nu doar divertisment, ci şi o legătură directă şi permanentă cu cei apropiaţi şi cu medicul. Cum stau lucrurile de fapt?

Cele mai mari temeri le provoacă acţiunea radiaţiei electromagnetice asupra organismului uman, în special asupra organismului fătului în dezvoltare. Cât de reale sunt aceste temeri şi trebuie oare să ţinem cont de ele?

Agenţia de comunicaţii a ONU a publicat, cu ceva timp în urmă, nişte informaţii potrivit cărora astăzi pe planetă sunt folosite un număr imens de telefoane mobile – numărul lor este deja egal cu numărul populaţiei pământului. Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu poate afirma că folosirea constantă a acestui mijloc de legătură este absolut sigură, comunicând în anul 2011 că pentru concluzii definitive nu există informaţii suficiente, deoarece datele privind telefoanele mobile sunt foarte diferite, existând inclusiv păreri potrivit cărora ele pot provoca boli oncologice. Prin urmare sunt necesare studii suplimentare, care să confirme sau să infirme siguranţa telefoanelor mobile.

Astfel,  îndoielile referitoare la siguranţa sau pericolul legăturii mobile asupra sănătăţii omului în general şi a sănătăţii femeilor gravide în particular nu pot fi demonstrate. Însă unele ţări au interzis folosirea telefoanelor mobile de către copii, una dintre ele fiind, de exemplu, Franţa, unde şi tehnologiile, şi sistemul de sănătate sunt la un nivel destul de înalt.

Femeia însărcinată și telefonul mobil

Cât priveşte posibilitatea acţiunii radiaţiei electromagnetice a telefonului mobil asupra femeilor însărcinate, nici această acţiune nu este studiată suficient. Însă există date că câmpul magnetic al telefonului şi undele radio emise de dispozitiv influenţează negativ nu doar şi nu atât asupra organismului mamei, cât asupra organismului fătului din burtică. Există date îngrijorătoare că undele radio sunt capabile să ridice puţin temperatura ţesuturilor, iar semnalul de radiofrecvenţă, în special puternic, poate influenţa şi asupra reacţiilor biochimice din celule şi, ca urmare, asupra metabolismului intracelular.

Observarea copiilor ai căror mămici au folosit permanent mobilul în timpul sarcinii a arătat o frecvenţă mai mare a dereglărilor sistemului nervos central, mai ales probleme de somn, şi instabilitate emoţională. La compararea rezultatelor cu grupa de control, din care au făcut parte copii ale căror mămici au renunţat, pentru perioada sarcinii, la folosirea legăturii mobile, s-a observat că aceşti copii sunt stabili emoţional şi au un psihic sănătos.

Studierea influenţei telefoniei mobile asupra evoluţiei sarcinii

Unul dintre cele mai cunoscute studii ale acţiunii telefonului mobil asupra organismului femeii gravide şi a organismului fătului a fost desfășurat la Universitatea de Medicină din Yale. Cercetările au fost conduse de Hugh Taylor, cunoscut profesor de medicină şi conducător al catedrei de obstetrică, ginecologie şi ştiinţe reproductive a Universităţii Yale. Au fost supuse observării femelele de şoareci şi puii lor. În timpul experimentului în aceleaşi cuşcă cu şoarecii se afla un telefon în funcţiune, iar în altă cuşcă, un telefon similar, dar nefuncţional.

Puii de şoareci din prima cuşcă erau foarte activi şi neliniştiţi, pe când cei din cuşca a doua erau absolut normali. Pe baza acestor experimente şi observări profesorul Taylor  a tras concluzia că radiaţiile telefoanelor mobile folosite de viitoarea mamă în timpul sarcinii conduce la hiperactivitatea viitorului copil, iar aceasta se poate considera o acţiune periculoasă. Deoarece savantul rămâne un realist, el nu insistă asupra renunţării totale la telefoanele mobile a femeilor gravide, însă el recomandă folosirea lor în cazuri de urgenţă şi renunţarea la purtarea lor la gât sau în buzunar.

Femeia însărcinată și telefonul mobil

Pericolul telefonului mobil pentru femeia gravidă şi făt

Datele privind acţiunea telefoanelor mobile asupra organismului uman se schimbă permanent, deoarece se schimbă permanent şi obiectele testate – în fiecare an apar modele tot mai noi. Astfel, telefonia mobilă se dezvoltă mult prea repede comparativ cu posibilitatea realizării unor studii serioase. Însă toate grupele de cercetări, din diverse ţări ale lumii, independent unele de altele, au ajuns la aceeaşi concluzie: câmpul electromagnetic care apare în jurul telefonului mobil influenţează asupra omului aflat în acest câmp.

Pentru femeile care așteaptă un copil, acţiunea câmpului electromagnetic al telefonului mobil în funcțiune poate fi nocivă din următoarele cauze: 

  • Radiaţiile telefonului mobil pot fi nefavorabile sau chiar negative la nivelul molecular al structurii organismului uman, precum şi la nivelul ţesuturilor. Acţiunea negativă poate avea loc şi la nivel genetic.
  • Acţiunea agresivă a undelor electromagnetice ale telefonului mobil poate cauza dereglări de cromozomi chiar din primul trimestru, ceea ce influenţează negativ asupra formării, creşterii şi dezvoltării fătului.
  • Undele electromagnetice provocate de telefonul mobil pot cauza diverse malformaţii congenitale.
  • Un alt pericol – dereglarea metabolismului intracelular şi, ca urmare, deficitul de oxigen al celulelor, foarte periculos pentru făt.
  • Din cauza dereglării metabolismului celular în celulele fătului în formare creşte numărul de oxidanţi, ceea ce conduce la tulburări ale capacităţii celulelor de a se diviza normal, ceea ce poate cauza anomalii de dezvoltare a fătului.
  • În organismul femeii gravide, din cauza acţiunii câmpului electromagnetic de frecvenţă joasă, are loc îngustarea vaselor periferice, iar ca urmare se reduce circulaţia sangvină şi poate apărea hipoxia fătului.
  • Riscul de naştere prematură se dublează.

Femeia însărcinată și telefonul mobil

Care telefoane sunt considerate mai sigure?

Există o părere potrivit căreia mai sigure sunt considerate telefoanele care nu au antenă, deoarece aceasta este sursa radiaţiilor de frecvenţă înaltă periculoase pentru gravidă. De fapt, toate telefoanele au antene, indiferent de forma acestora, pur şi simplu în modelele mai performante antenele sunt ascunse în corpul telefonului şi nu se văd. Însă oriunde s-ar afla antena telefonului mobil, aceasta nu influenţează asupra nivelului şi activităţii radiaţiei. Adică nici un model de telefon mobil nu poate fi considerat absolut sigur.

În Uniunea Europeană au fost aprobate normele limită de radiaţii permise pentru telefoanele mobile. Ele constituie între 1,51 şi 1,58 W/kg SAR. Puterea radiaţiei fiecărui model este indicată obligatoriu în documentele aferente telefonului mobil. Trebuie să înţelegem că SAR este rata de absorbție specifică, în engleză Specific Absorption Rates, care se măsoară în waţi pe kilogram. Tocmai acest coeficient determină nivelul de radiaţie, adică cantitatea de energie a câmpului electromagnetic pe care o elimină ţesuturile corpului uman în decursul unei secunde.

La cumpărarea unui telefon mobil este foarte important să ţineţi cont de acest indicator şi să urmăriţi ca el să nu depăşească normele europene.  

Regulile de folosire a telefonului mobil pentru femeile gravide

Savanţii care au desfăşurat studii afirmă într-un glas că în decursul a 24 de ore durata convorbirilor telefonice nu trebuie să depăşească o oră, iar pentru femeile însărcinate această cifră trebuie redusă la minimum.

Femeia însărcinată și telefonul mobil

Dacă femeia gravidă nu poate renunţa total la telefonia mobilă, ea trebuie să respecte câteva reguli.

  • Durata unui apel telefonic nu trebuie să depășească trei minute.
  • În timpul discuției, nu țineți aparatul de telefon prea aproape de ureche și de cap.
  • Având în vedere că cea mai mare cantitate de radiaţie se observă în regimul de apel, nu apropiaţi telefonul de ureche decât după stabilirea legăturii.
  • Radiaţiile cresc în timpul încărcării telefonului, de aceea nu încărcaţi gadgetul în dormitor sau în apropierea locului de muncă.
  • Nu se permite purtarea telefonului mobil în buzunar, mai ales dacă buzunarul se află prea aproape de abdomen.
  • Dacă folosiţi telefonul pe post de deşteptător, ţineţi-l mai departe de pat – la distanţă de aproximativ un metru şi jumătate sau chiar mai mult.
  • Noaptea telefonul mobil trebuie deconectat.
  • La cumpărarea unui telefon mobil nou, optaţi pentru modele ale producătorilor recunoscuţi, pentru că astfel de modele dispun, cu siguranță, de certificate de conformitate cu standardele internaţionale acceptate.
  • La alegerea poşetei, optaţi pentru modele cu buzunare speciale de stofă, care ecranează iradiaţiile, şi să purtaţi telefonul mobil doar în aceste buzunare.
  • Este mai bine ca femeile gravide să folosească garnitura Hands Free.

Sursa