Deci, în cazul în care un inelul de nuntă nu se potrivește pe deget și încălțămintea a devenit brusc mică – mergeţi imediat la medic. Este necesar să respectaţi întocmai  recomandările şi sfaturile pe care le dă medicul, deoarece auto-diagnosticul și de autotratamentul cu bine nu se va încheia. Dar prevenirea edemului este disponibilă fiecărei viitoare mame.

Sarcina şi edemele: cauze si tratament. Cît și ce se bea?

Excludeți sarea

De ce? În componenţa sarei de bucătărie întră sodiu. Acest element are proprietatea de a reține apa în organizm. Cu cît mai multă sare, cu atît mai mult lichidul se va reţine în țesuturi.

Cum se face în practică? Scoateți din raţie (sau reducuceţi foarte mult doza) murăturile, heringul sărat, varza murată, pîinea neagră, mezelurile, ne mai vorbim despre  alimentele ce conţin mulţi compuşi dăunători cum ar fi pesmeţii, chips-urile, snacks-urile, afumăturile și conservele. Chiar mai bine ar să gătiţi mâncăruri fără sare sau puţin sărate.

Important: Nu trebuie să vă fie teamă că veţi primi mai puțin sodiu: acest element se găseşte într-o mulţime de alimente, în formă naturală sau ca săruri.

Îndrăgiţi alimentele sănătoase

De ce? Viitoarea mamă, predispusă spre edeme nu trebuie să elimine din meniu numai sarea, dar, de asemenea, să respecte şi alte restricții. Problema vaselelor de sânge, de exemplu, de asemenea duce la formarea edemelor. Prin urmare, este necesar să vă alimentaţi în aşa mod, încît să nu daţi nici cea mai mică șansă edemelor să apară.

Cum se întîmplă în practică? Carnea și legumele nu se consumă prăjite, ci fierte sau pregătite la abur. Consumaţi cît mai puţine grăsimi, produse picante, dulciuri, unt și în mod regulat mîncaţi terciuri, legume şi fructe. Ceaiul sau cafeaua pot afecta vasele sangvine și, ca consecință creşte tensiunea arterială – nu faceţi abuz de aceste băuturi. Conmaţi sucuri proaspete și apă minerală plată.

Important: Cantitatea medie zilnică de calorii în alimentaţie nu trebuie să depășească 2800-3500. Deci, viitoarea mamă nu este neapărat să "mănînce pentru doi".

Păstraţi regimul de lichide

De ce? Anterior, el a fost restrictiv: pentru femeile însărcinate se recomanda să se folosească în total 1-1,5 litri pe zi, inclusiv supe și compoturi. Dar mai târziu cercetările au arătat că o astfel de restricție ar fi nerentabilă: se agravează starea peretelui venos, afectează cantitatea și calitatea sîngelui mamei la coagulare. Aceasta se întîmplă, deoarece, în timpul sarcinii crește volumul de sânge, iar dacă el nu este menținut la nivel, nu poate fi evitată formarea cheagurilor de sânge și a altor probleme. 

Cum se întîmplă în practică? Cea mai întîlnită recomandare – ca mama însărcinată ar trebui să bea 2,5 și chiar 3 litri de lichid zilnic. Acest număr include orice lichid, inclusiv cele cuprinse în felurile de mâncare lichide, fructe suculente şi legume proaspete. Apa ar trebui să fie consumată în cantităţi de 1,5 litri pe zi și nu este necesar să se bea dintr-o dată, ci în înghiţituri mici, puțin câte puțin, dar de multe ori. Se consumă doar apă plată.

Reţineţi: în caz de gestoze nu consumaţi apă, ea exclude multe săruri și microemente din organizm, însă ceaiul cu lapte, sucurile dulci și băuturi din fructe, "atrag" apă din țesuturi și prin urmare, reduc umflatura.

Atenţie la mijloacele diuretice

De ce? Medicamentele urmate în timpul sarcinii pot afecta nu numai mama însărcinată, dar de asemenea şi copilul.

Cum se întîmplă în practică? Femeilor însărcinate, de obicei li se prescriu remedii homeopate şi cele cu efect diuretic slab pe bază de plante - mure, frunze de afine, infuzie de pătrunjel.

Reţineţi: Împreună cu lichidul „se spală” din corp potasiu, care este foarte necesar, iar pentru a-l completa trebuie să respectaţi dieta sau să luaţi  un complex de vitamine (despre ce anume să alegeţi, ar trebui să întrebați, de asemenea, medicul).

Sarcina şi edemele: cauze si tratament. Cît și ce se bea?

Acordaţi picioarelor odihnă

De ce? La 40% din femei, în timpul sarcinii apar anumite simptome ale varicozei. Unul dintre simptome este umflarea picioarelor, care, din fericire e cea mai inofensivă și nu necesită un tratament special.

Cum se întîmplă în practică? Odihnindu-vă, ridicaţi picioarele în raport cu poziția corpului. De exemplu, stând la un calculator, puneţi picioarele pe un suport.

Reţineţi: "Varicozele" scăd și prin utilizarea cremelor cu extracte de castan sau nuc.

Staţi întinsă pe partea stangă

De ce? La 80% dintre femei în timpul sarcinii se dezvoltă așa-numitul edem fiziologic. Principalul "medicament" – luaţi o pauză, staţi întinsă.

Cum se întîmplă în practică? Atunci când sunteţi culcată pe partea stângă, rinichii au o sarcină mai mare și atunci ei mai rapid conduc urina spre căile de eliminare.

Reţineţi: În cazul în care se umflă faţa, iar  din cauza edemelor mari este dificil să comprimaţi degetele în pumn, nu vă puteţi îndoi din cauza umflării la talie şi abdomen – imediat la medic. Astfel de edeme pronunțate sunt semne de preeclampsie în timpul sarcinii, de complicaţii foarte periculoase.

Mişcarea

De ce? Riscul acumulării de lichid la nivelul picioarelor se reduce în cazul în care femeia se mişcă mult (dar dar nu exagerat!). La mamele  active șansele de umflare scad aproximativ în jumătate!

Cum se întîmplă în practică? Plimbările pe jos (numai în parc,dar  nu pe străzile poluate) sunt activităţi accesibile și utile pentru aproape toate femeile însărcinate. Zilnic trebuie să faceţi plimbări de cel puțin 40 de minute dar cel mai bine - 2-3 ore. În ajutor sunt și exercițiile speciale pentru femeile însărcinate, și înotul aerobic în apă, şi yoga și dansul din buric (toate acestea sunt recomandate sub controlul specialiştilor).

Reţineţi: În cazul în care serviciul este în mare parte pe scaun, faceţi "pauze dinamice" la fiecare oră - timp de 5-10 minute, rotiţi picioarele în direcții diferite, ridicaţi degetele de la picioare, apoi călcîiele. Dar nu staţi cu picioarele încrucișate, este categoric interzis!

Sarcina şi edemele: cauze si tratament. Cît și ce se bea?

Lenjeria specială.

De ce? Lenjeria specială de susține în mod special, e necesar de a fi purtată de la mijlocul sarcinii. Bondagele scutesc spatele de supragreutate, susţin burta, ușurează povara ce revine venelor de la extremităţile inferioare. Ciorapii şi ştrampii de compresivi previn dezvoltarea varicelor.

Cum se întîmplă în practică? Bandajul trebuie să fie ales în funcție de mărime și trebuie ajustat astfel, încât acesta să nu fie prea strîns, ci anume să susţină. Gradul de  compresie al ciorapilor  (slab sau puternic) îl recomandă medicul phlebologist după examinarea problemei.

Reţineţi: bandajul, ciorapii compresivi trebuie îmbrăcaţi cînd sunteţi întinse pe pat, ca toată greutatea să fie distribuită corect.

Trataţi-vă, dacă este necesar

De ce? Gestoza, problemele cu rinichii şi inima  sunt anomalii foarte grave, care necesită tratament în spital. Gestoza urmată de preeclampsie și eclampsie - condiții letale pentru mamă și copil.

Cum se întîmplă în practică? Edemul cardiac nu apare la nivelul mâinilor și feței dar este însoțit de alte simptome (palpitaţii persistente, dificultăți de respirație, colorație albăstruie a mucoaselor). Edemul la rinichi apare în urma anumitor boli ale rinichilor. Apare o uşoară umflătură a feţii, pungi sub ochi iar mai târziu - umflarea picioarelor și a mâinilor. În astfel de cazuri e necesar să mergeţi la consultaţia unui nefrolog sau urolog.

Atenţie: La apariţia sau agravarea acestor boli în timpul sarcinii, tratamentul se va efectua numai în spital – iar tratamentul desinestătător şi speranța că poate va trece sunt inacceptabile!

Edemele fiziologice extinse însoțesc aproape întotdeauna sarcina cu gemeni sau cînd fătul este mare. Dar chiar și astfel de umflături după naștere vor reveni foarte repede la zero: lichidul acumulat în timpul sarcinii, părăsește corpul (aproape 8 litri). Însă dacă edemele mai persistă câteva zile după nașterea copilului, asta vorbeşte despre  supraponderalitate și nu despre edeme.