Ce este „sindromul cuibăritului” (nesting sindrom)?  De ce în timpul sarcinii femeile sunt cuprinse de o dorință nestăvilită de a face reparație, de a cumpăra haine pentru copii și de a prepara cele mai complicate rețete din cartea de bucate? Vom povesti în continuare despre cea mai minunată și agitată perioadă a sarcinii.

„Sindromul cuibăritului” la gravide: trebuie să luptăm cu el?

Într-o zi vă veți trezi și veți simți o dorință arzătoare să reorganizați spațiul înconjurător. Să schimbați tapetele și perdelele, să spălați podelele și geamurile, să faceți un colțișor comod pentru viitorul copil. Acesta este „sindromul cuibăritului” – unul dintre cele mai puternice instincte, care apare cu 2-3 săptămâni înainte de naștere. Savanții leagă apariția acestuia de o secreție mai pronunțată a endorfinei – hormonul bucuriei.

Este interesant că „sindromul cuibăritului” afectează chiar și pe acele femei care, până la sarcină, nu s-au ocupat niciodată de treburile casnice. Acest instinct este pus în noi de natură: nici o mamă nu va aduce puiul nou-născut într-un „cuib” neamenajat. Există aici un sâmbure de adevăr: odată cu apariția micuțului veți avea mai puțin timp pentru gătit, curățenie și shopping. De unde să începem?

Reparațiile și redecorările

Multe gravide sunt gata să facă reparații cu mâinile proprii, pentru ca să înnoiască cât mai repede spațiul în care locuiesc. Însă nu trebuie să vă grăbiți!

  • Nu uitați că fericirea stă în lucruri mărunte. Dacă nu aveți posibilitatea de a face reparații capitale acum, schimbați detaliile. Perdele, fețe de mese, suporturi pentru vase, huse pentru pernițe și mobilă – toate acestea vor împrospăta interiorul fără cheltuieli materiale semnificative.
  • Abordați reparația în mod rațional. Discutați planurile cu soțul, folosiți pentru planificare diverse programe, care vor reduce cheltuielile pentru un designer.
  • Multe gravide, cuprinse de entuziasm, încep să mute singure mobilele. Fiți rezonabile: nu vă urcați pe scări înalte, nu atingeți dulapurile. Ați putea calcula greșit forțele și dăuna copilului.

Marea curățenie

Pasiunea pentru curățenie cuprinde aproape toate gravidele. Aici există niște reguli proprii.

  • Optați pentru produse ecologice pentru curățenie. Nu folosiți prafuri dezinfectante cu clor și fosfați. Ele pătrund ușor în organism prin intermediul căilor respiratorii și pot provoca reacții alergice.
  • Evitați produsele care conțin „triclosan”. Această substanță antimicrobiană omoară nu doar bacteriile nocive, ci și pe cele bune.
  • Folosiți mănuși de cauciuc. Produsele chimice de uz casnic pătrund prin piele în organism, ceea ce poate provoca complicații ale sarcinii.

„Sindromul cuibăritului” la gravide: trebuie să luptăm cu el?

Shopping inteligent

Probabil că lucrul cel mai rău care i se poate întâmpla viitoarei mămici este shoppingul necontrolat. Pentru a nu lăsa toți banii în centrele comerciale, învățați să planificați cumpărăturile.

  • Cereți mămicilor cu experiență o listă a lucrurilor de care veți avea nevoie în prima lună după naștere. Scutece, cămășuțe, pantalonași, suzete și tetine – puteți ruga pe cineva să vi le cumpere sau le puteți achiziționa prin intermediul magazinelor online. Totuși în prima perioadă încercați să cumpărați doar lucrurile absolut necesare!
  • Nu trebuie să cumpărați din timp multe scutece, pentru că nu veți putea ghici care se vor potrivi copilului dumneavoastră.
  • Nu cumpărați prea multe hăinuțe de aceeași mărime. Nici nu vă veți da seama când micuțul va crește și va lăsa în urma prima sa garderobă. Cumpărați hăinuțe pe măsura necesității.
  • Puteți prelua tradiția vestică de a organiza un baby-shower – o petrecere în cinstea viitorului copilaș, organizată cu o săptămână înainte de naștere. Invitați-vă rudele și prietenii, pregătiți gustări și concursuri, iar în schimb primiți cadouri practice pentru îngrijirea copilului.

Febra culinară

Instinctul cuibăritului este deseori însoțit de o creativitate neobișnuită, care se exprimă, de exemplu, în pregătirea meselor.

  • În loc să însușiți rețete exotice și să organizați maratoane culinare, gătiți feluri simple. Această abilitate vă va fi de folos atunci când se va naște copilul și veți avea mai puțin timp pentru gătit.
  • Pregătiți mai multe semipreparate. Pârjoale, colțunași, pelmeni de casă – toate acestea le puteți pregăti din timp și pune la congelator. Aceste rezerve vă vor fi de mare folos în momentele critice, când nu veți avea puteri nici să vă ridicați din pat.

„Sindromul cuibăritului” la gravide: trebuie să luptăm cu el?

Ciudățeniile cuibăritului

  • Multe gravide încep să idealizeze viața la țară. Și dumneavoastră încercați să vă convingeți soțul să vă mutați în afara orașului, mai aproape de văcuțe și căprițe? Începeți cu câteva straturi pe geam. Cel mai bine în apartament cresc busuiocul, cimbrul, menta, oregano și melisa.
  • O altă pasiune a gravidelor este lucrul de mână. Și nu este de mirare: atunci când femeia tricotează, coase sau brodează, ea este în armonie cu natura sa. Executarea acelorași mișcări monotone ajută la relaxare. Prin urmare, creează starea necesară pentru o naștere ușoară și liniștită.

„Sindromul cuibăritului” este unul dintre cele mai emoționante momente de pregătire a viitoarei mămici pentru nașterea micuțului. Ascultați-vă sufletul și corpul. Dacă energia debordează, este important să nu o consumați în van, ci să o păstrați pentru naștere și viitorul copil.

Sursa