Alăptarea în locurile publice – probleme de pudicitate

Alăptarea în locurile publice – probleme de pudicitate

-
//
01.08.2016

Din 1 până în 7 august, în peste 170 de ţări se va desfăşura Săptămâna Mondială a Alăptării. Scopul ei principal este stimularea alăptării naturale în vederea asigurării unei stări de sănătate mai bune a copiilor din lumea întreagă. Portalul Mamaplus.MD susţine integral iniţiativele OMS. Întreaga săptămână vom publica materiale interesante legate de alăptarea naturală. Astăzi ne vom referi la problemele de pudicitate atunci când vine vorba despre alăptatul în public.

Alăptarea în locurile publice – probleme de pudicitate

Problema alăptării copilului în locuri publice provoacă o anumită stare de confuzie printre mame, în special printre cele care alăptează pentru prima dată. Totodată, la vederea unui sân dezgolit în locurile publice chiar şi cele mai descătuşate persoane pot simţi un disconfort, deşi alăptarea este un proces natural. De aici vine şi întrebarea: ce să facă o femeie care îşi doreşte să alăpteze natural, dar totodată să ducă un mod de viaţă activ în afara casei? Cum să îmbine aceste două lucruri?

Nu este nevoie să explicăm că alăptarea naturală este optimă pentru copil. Mama care alăptează nu trebuie să îşi facă griji dacă a luat cu ea destule biberoane, lapte praf şi apă caldă. Laptele matern este întotdeauna disponibil, proaspăt, la temperatura necesară şi la îndemână în orice moment. Prin urmare, dacă o mamă care alăptează nu se jenează să alăpteze în fața altor oameni, ea nu trebuie să schimbe nimic în comportamentul său, ci să se comporte în mod natural.

Cu toate acestea, cele mai multe mame care alăptează abia dacă îşi pot dezgoli sânii în public, dacă în apropiere nu există un colţişor retras, unde se pot ascunde de ochii indiscreţi ai trecătorilor. Din nefericire, există oameni care nu acceptă deloc această metodă de hrănire într-un loc public, considerând acest proces ca fiind ruşinos şi nepermis în ochii trecătorilor. Însă acești oameni nu înțeleg esența alăptării, care este de a satisface nevoile imediate ale copilului în laptele matern. Pentru a evita situaţiile când micuţul plânge de foame, iar până acasă este încă mult, trebuie să ne pregătim din timp pentru hrănirea copilului în stradă, deoarece cazurile sunt diferite. Iată câteva sfaturi.

Alăptarea în locurile publice – probleme de pudicitate

Ruşinea

În primul rând, pe stradă trebuie să depăşiţi senzaţia de jenă, ruşine şi penibil, pentru că cel mai important lucru în acest moment este foamea copilului. Desigur, dacă mama abia începe să alăpteze, ea va simţi ruşine, dar numai la început. În curând sentimentul de încredere va începe să domine, iar ruşinea va dispărea de tot.

Cel mai răspândit şi relativ simplu mod de a evita privirile curioase ale trecătorilor în timpul alăptării este purtarea copilului în sling. Cel mai bine este să optaţi pentru slinguri lungi, cu ajutorul cărora puteţi acoperi atât copilul, cât şi pieptul dumneavoastră. Dacă sunteţi relaxată şi vă comportaţi normal, nimeni nici nu va observa ce face micuţul! Încercările de a găsi un loc mai ferit doar accentuează atenţia persoanelor străine! Înainte de a ieşi din casă, îmbrăcaţi-vă cât mai confortabil pentru a alăpta micuţul. Iată câteva exemple:

  • Bluză cu decolteu sub formă de V.
  • Sutien special pentru alăptat.
  • Cămaşă largă, datorită căreia veţi putea hrăni copilul doar descheind un nasture.

Alăptarea în locurile publice – probleme de pudicitate

Unde puteţi primi ajutor?

Există diferite situații, când nu puteţi alăpta copilul în stradă din cauza condiţiilor climaterice – frig sau ploaie. În astfel de cazuri, puteți merge la cea mai apropiată policlinică pentru a hrăni copilul. Puteţi alăpta micuţul şi în orice farmacie, cu condiţia să nu fie sezonul epidemiilor şi să nu fie prea multe persoane înăuntru. De asemenea, sunt potrivite pentru alăptare o cafenea sau un restaurant, unde puteți alege un loc suficient de confortabil. Magazinele pentru copii sunt şi ele o variantă bună, în care vă puteți bucura şi de o varietate de produse pentru copii.

Ce nu trebuie să faceţi?

Nu este nevoie să vă reamintim că o mamă care alăptează ar trebui, la momentul hrănirii, să se simtă relaxat și confortabil. Prin urmare, oriunde s-ar afla mama cu micuţul, nu putem permite următoarele:

  • Tensiunea. Frica şi tensiunea mamei influenţează asupra eficienţei alăptării, iar laptele începe să curgă mai greu din cauza producerii de către organismul femeii a hormonului oxitocină.
  • Nu se recomandă întreruperea alăptării la apropierea persoanelor străine. Păstraţi-vă calmul. Încercaţi să alegeţi o poziţie confortabilă pentru amândoi. Nu trebuie să vă străduiţi să adoptaţi poziţia „invizibilă”.

Alăptarea în locurile publice – probleme de pudicitate

Orice mamă care alăptează ar trebui să fie conștientă de faptul că nu face nimic greșit sau imoral. Alăptarea este un proces natural. Cel mai bine este să încercaţi să comunicaţi cu alte mame care alăptează şi să mergeţi împreună la plimbare. Acțiunile comune vă pot conferi mai multă încredere. Cu cât mai simplu veţi trata problema alăptării în locurile publice, cu atât mai uşor veţi satisface nevoia micuţului în laptele matern, oriunde ar apărea aceasta. Dacă vom trata alăptarea ca pe un proces natural, este posibil ca, odată cu trecerea timpului, în societate să se formeze o atitudine sănătoasă față de alăptarea în locuri publice.

Sursa