Ce alegem pentru copiii care merg în clasa întâi: rucsac sau ghiozdan?

Ce alegem pentru copiii care merg în clasa întâi: rucsac sau ghiozdan?

-
//
19.08.2016

Vacanța de vară trece fulgerător, iar aceasta înseamnă că este timpul ca părinții să cumpere haine de școală, rechizite și să aleagă un nou ghiozdan, rucsac sau servietă. Astăzi vom vorbi despre diferențele dintre aceste trei tipuri de genți de școală și vă vom ajuta să alegeți, din largul sortiment prezent pe piață, cea mai bună variantă.

Ce alegem pentru copiii care merg în clasa întâi: rucsac sau ghiozdan?

Servietă, ghizdan sau rucsac – există vreo diferență?

Desigur, există. De altfel, de ce s-ar numi diferit? Haideți să vedem.

  • Încă bunicii noștri mergeau la școală cu serviete. Acestea au pereţii tari şi un mâner. Ortopezii nu recomandă ca şcolarii să poarte serviete, pentru că, în cazul acestora, sarcina este distribuită neuniform: copilul ţine geanta într-o mână şi se apleacă puţin sub greutatea acesteia, ceea ce afectează postura şi poate conduce la scolioză. Tocmai de aceea în magazinele contemporane este practic imposibil să mai găseşti serviete pentru şcolari.
  • Ghiozdanul are corp tare, iar acesta este un avantaj enorm. Spatele dur distribuie greutatea pe toată suprafaţa coloanei copilului, prevenind dezvoltarea scoliozei. Interiorul ghiozdanului este foarte comod, cărţile, caietele şi rechizitele au buzunăraşe speciale. De asemenea, datorită pereţilor tari, conţinutul este protejat împotriva căderilor, loviturilor, ploii şi altor factori externi. Tocmai de aceea ghiozdanul este recomandat pentru şcolarii din clasele primare.  
  • Rucsacul se bucură de popularitate în special printre şcolarii din clasele gimnaziale şi liceale, dar pentru copiii din clasele mici o astfel de geantă este nerecomandată. Rucsacul poate avea spate tare, dar nu are o carcasă dură, de aceea place adolescenţilor.

Uşor, comod şi sigur: alegem ce e mai bun

Este destul de dificil să alegi un rucsac sau un ghiozdan bun pentru un şcolar, mai ales dacă acesta merge în clasa întâi. De comoditatea acestuia depinde sănătatea copilului! Alegând modelul genţii de şcoală, nu uitaţi să o examinaţi cu atenţie şi să evaluaţi toate punctele slabe şi cele forte.

Carcasa interioară dură este un plus nepreţuit. Ea ajută la distribuirea sarcinii şi nu permite obiectelor ascuţite (de exemplu marginile cărţilor sau creioanele) să deranjeze spatele. Ghiozdanul cu o astfel de carcasă nu îşi pierde forma, nu cade, când este pus jos, şi nu îndoaie cărţile şi caietele.

Ce alegem pentru copiii care merg în clasa întâi: rucsac sau ghiozdan?

Spatele ortopedic este un alt detaliu important. Câteva perniţe compacte, învelite cu o stofă de plasă care respiră, ajută la distribuirea uniformă a sarcinii pe tot spatele copilului. În plus, perniţele ortopedice ajută la formarea posturii corecte corectă.

Materialul din care este executat rucsacul sau ghiozdanul trebuie să fie sintetic, compact. El este mai durabil, în plus este mai uşor de îngrijit: murdăria se scoate mai uşor.

Dimensiunea genţii de şcoală trebuie aleasă în aşa fel încât marginea de sus să nu atingă ceapa şcolarului, iar cea de jos să nu intre în şale. Această regulă ajută şi la distribuirea uniformă a greutăţii, fără a disloca centrul de greutate. Tocmai de aceea ideea de a cumpăra lucruri mai mari, „să servească şi la anul”, nu este una fericită.

Ţineţi cont, în mod obligatoriu, şi de greutatea ghiozdanului. Ortopezii afirmă: elevii din clasa întâi nu trebuie să poarte în spate mai mult de 10% din greutatea proprie. Tocmai de aceea greutatea ghiozdanului gol nu trebuie să depăşească 1 kg.

Verificaţi şi chingile. Varianta ideală sunt chingile moi, din stofă elastică, cu o lăţime de aproximativ 5 cm. Şi, desigur, acestea trebuie să fie reglabile după lungime. Chingile suplimentare (la şale şi piept) vor uşura sarcina asupra centurii scapulare.

Ghiozdanul sau rucsacul trebuie să aibă două sau mai multe secţiuni, precum şi un sistem de închidere simplu şi comod, care se deschide dintr-o mişcare. Cărţile mai grele trebuie puse mai aproape de spate, iar lucrurile mai mici şi mai uşoare – în secţiunea a doua. Buzunarele suplimentare sunt un bonus plăcut – ele pot fi folosite pentru diverse lucruşoare, de exemplu sticla de apă.

Rucsacul sau ghiozdanul şcolar are şi o funcţie ajutătoare: elementele luminiscente îl fac vizibil pe copil atunci când afară este întuneric. Aveţi grijă ca acestea să fie plasate pe ambele părţi.

Ce alegem pentru copiii care merg în clasa întâi: rucsac sau ghiozdan?

Evaluaţi şi probaţi

În timpurile noastre există o mulţime de modele de rucsacuri şi ghiozdane, de aceea părinţii sunt în dificultate atunci când trebuie să aleagă. Brandurile populare propun şcolarilor modele interesante, colorate, stilate şi ergonomice de rucsacuri şi ghiozdane, care respectă toate cerinţele legate de postura copiilor. Unele ghiozdane au, în set, penare, portmonee, genţi pentru încălţăminte şi alte accesorii.

Ghiozdanele şi rucsacurile trebuie probate în mod obligatoriu, poate chiar pline, pentru ca micuţul să vadă cât de comod se simte purtând această nouă achiziţie.

Sursa