mamaplus

Cerevatenco Cristina, despre alimentația copiilor: ”Copiii trebuie să mănânce legume”

-
//
13.03.2019

Alimentația copilului va avea ecou în viața lui de adult, existând un risc mult mai mic pentru dezvoltarea unor boli precum diabetul sau obezitate. Medicul nutriționist, Cerevatenco Cristina, ne povestește despre alimentația corectă a copilului, pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fiziologic.

 

Cerevatenco Cristina
Medic nutriționist

Cât de important este ca un copil să aibă o alimentație corespunzătoare vârstei?

Creșterea și dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fiziologic a copilului depinde în cea mai mare parte de calitatea alimentației din primii ani ai vieții sale. Astfel este deosebit de important ca părinții să fie informați și conștienți de modul în care se alimentează copilul lor. Alimentația echilibrată presupune pe alocuri și anumite investiții financiare, însă acestea vor fi o investiție în sănătatea și starea de bine a copilului pentru întreaga sa viață. În copilărie se construiesc oasele, dinții, se formează creierul – cu alte cuvinte se construiesc țesuturi cu care vom trăi toată viața.

 Ce alimente interziceți copiilor?

Aș interzice copiilor alimentele intens procesate. Orice aliment ce se păstrează pe raftul magazinului mai mult de o săptămână fără a avea nevoie de condiții speciale de păstrare, este un aliment ”mort” ce ne va aduce doar calorii și ceva din macronutrienți, dar și aceștia de o calitate îndoielnică. Recomand părinților să gătească acasă. Când gătești acasă dispar o mulțime de ingrediente nesănătoase din lista alimentelor consummate de copii. Cele mai dăunătoare efecte asupra sănătății le au zahărul, grăsimile trans și făina de calitate superioară.

Copilul trebuie să mânânce legume crude?

Legumele și fructele crude sunt obligatorii să fie prezente în alimentația copilului. Această discuție, însă, implică și analiza a cât de eficientă este digestia copilului. Un copil ce are anumite dereglări de digestie și întâmpină greutăți să digere alimente crude va fi trecut treptat la o alimentație ce presupune un procent mai mare de alimente crude sub urmărirea unui specialist. Acesta ar trebui să fie obiectivul fiecărui părinte, deoarece în aliementele crude se ascund enzimele și fibrele de care alimentația modernă duce o lipsă acută.

mamaplus
mamaplus

Sugerați-ne niște trucuri pentru ca să-i motivăm pe copiii să mănânce legume crude: morcovi, broccoli, ardei? 

În primul rând este necesar să înțelegem că copiii sunt cei care copie maturii, deci ceea ce vom mânca noi – asta e ceea ce vor consuma și copiii noștri. Vrem noi sau nu, însă un copil în familie vine și cu responsabilitatea de a ne alimenta sănătos inclusiv noi – părinții.

Obiceiurile noi în viața copilului trebuie să fie introduse sub formă de joacă, fiind totodată pregătiți de faptul că s-ar putea ca să fie refuzată în repetate rânduri noua ”descoperire” culinară. Însă, cu puțină perseverență, lucrurile se vor schimba spre bine. Culorile pot fi învățate cu ajutorul sticks-urilor de legume, se pot inventa povești în care eroii principali sunt legumele și fructele. Aici e vorba mai mult de fantezia și implicarea părintelui.

mamaplus

 Cât de des avem voie să le dam copiilor dulciuri și care ar fi cele mai inofensive deserturi pentru ei?

Dulciurile ar trebui să fie o desfătare, nu o masă obișnuită și accesibilă. Recomand să se gătească biluțe energetice din fructe uscate, nuci, semințe și carob, care vor veni cu doza de dulceață și zahăr dar în forma sa naturală și nedăunătoare pentru sănătatea copilului. Se pot găti rețete foarte simple de check cu fructe, muffins sau alte prăjituri de casă cu făină de hrișcă sau făină integrală de grâu.

De când are voie copilul să mănânce miere?

Introducerea mierii în alimentația copilului se recomandă după vârsta de 1 an pentru a preveni reacțiile alergice. O dată ce copilul împlinește 1 an, sistemul său digestiv este suficient de matur pentru a omorâ germenii de botulism ce pot fi prezenți în miere.

mamaplus

Cum procedam cu copiii dispuși spre obezitate? Îi punem pe dieta sau îi trimitem la sport?

Stilul de viață sedentar nu e binevenit nici pentru copiii cu greutate în limite normale. Dacă vorbim despre copiii predispuși spre obezitate este necesar să înțelegem că 80% din succesul acestora în lupta cu kg-le în plus se datorează anume alimentației. Pe de altă parte, sportul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, nu doar cel de a ne ajuta să ne menținem în standartele de greutate dorite. Obezitatea este un rezultat cumulativ atât a alimentației nesănătoase, dar și a stilului de viață sedentar ce ”îl practicăm” majoritatea dintre noi.

Care considerați a fi cele mai grave erori alimentare pe care părinții le fac cu copiii lor?

Lipsa de atenție și iubire din partea părinților s-ar putea compensa cu consumul de dulciuri și alimente ce stimulează centrul de recompensare din creier. Astfel se pot crea dependețe ce în timp ar putea duce la afecțiuni grave precum bulimia.

Ce punem în pachetul de școală al copiilor noștri?

Legume crude, fructe, bombonele sănătoase din fructe uscate, nuci, tartine din pâine integrală, check din făină de hrișcă.