Lenjeria pentru pătucul bebelușului

Lenjeria pentru pătucul bebelușului

Graviditatea, cu siguranță, este o perioadă importantă și emoționantă în viața fiecărei familii. Această perioadă este plină de sentimente și trăiri plăcute  și îngrijorări,  frământări și căutări. Viitorii părinți trebuie să pregătească totul pentru noul membru al familiei.

Lenjeria pentru pătucul bebelușului

Unele persoane încep să pregătească trusoul pentru bebeluș de îndată ce află despre sarcină. Altele nu cumpără și nu pregătesc nimic, fiindu-le frică de apariția unor complicații. Indiferent de poziția viitoarei mame față de cumpărarea lucrurilor, mai devreme sau mai târziu, oricum va trebui să cumpere și cărucior, și pătuc, și scutece, și brasiere, și alte lucruri necesare pentru micuț. Trusoul trebuie să conțină multe lucruri!  

În acest articol vă vom relata despre lenjeria de pat pentru bebeluși, accesoriu important. S-ar părea că nu e complicat să alegi lenjerie pentru micuți. Doar că noi alegem  lenjerie pentru o persoană care doar a venit pe lume. Organismul nou-născutului este foarte sensibil față de mulți factori externi.  De aceea este important să facem totul să fie cât mai inofensiv pentru micuț.

Lenjeria pentru pătucul bebelușului

Ce condiții trebuie să îndeplinească lenjeria de pat a bebelușului?

Iată principalele criterii de alegere a lenjeriei pentru pătucul bebelușului:

  • Criteriul de bază este, desigur, stofa din care este cusută lenjeria. Răspunsul este unic – lenjeria pentru nou-născut trebuie să fie 100% bumbac! Bumbacul este o stofă care permite să respire, asigurând confortul în timpul somnului. Pornind de la preferințele părinților și de la posibilitățile materiale, puteți opta pentru pânzele de bumbac, cit, de jaquard și satin, care sunt mai rezistente în timp, sunt mai ușor de spălat și rămân fine după spălare, fiind plăcute pentru pielea micuțului.  Țesute într-un mod special, aceste pânze au efect de atlaz – același   aspect mătăsos.  
  • Lenjeria de pat pentru bebeluș nu trebuie să aibă cusătură pe mijloc. Adică trebuie să fie confecționată din bucată întreagă de pânză. Chiar o  cusătură foarte mică poate intra în pielea bebelușului, cauzându-i disconfort. Nu trebuie să alegeți astfel de lenjerie! Căci nu se va odihni toată familia. 
  • Nu alegeți lenjerie cu nasturi! Copilul poate să rupă vreun nasture și să-l înghită, nasturele poate lăsa urme pe pielea micuțului. 
  • Citiți certificatul de calitate la toate articolele pe care le cumpărați pentru copil! Lenjeria nu este o excepție.
  • Nu mai puțin importantă este culoarea lenjeriei. Psihologii recomandă culori deschise, calme, pentru că nuanțele aprinse pot să-l irite pe micuț și să-l împiedice să doarmă liniștit. Nuanțele de galben îl fac pe copil mai voios. Iar pânzele de culoare violet, gri și neagră nu trebuie cumpărate pentru copil, sunt considerate nuanțe apăsătoare pentru starea generală a copilului.    

Lenjeria pentru pătucul bebelușului

Seturile standard pentru nou-născuți conțin cearșaf, față de pernă și cearșaf pentru plapumă. E important să cunoașteți dimensiunile. De obicei, pătucul are dimensiunile 120 cm x 60 cm, reieșind din aceasta cearșaful are dimensiunea de 147cm x 112 cm. Cearșaful pentru plapumă are aceleași dimensiuni. Dar dacă aveți un pătuc deosebit, va trebuie să alegeți setul individual.  

În ceea ce privește pernuțele pentru nou-născuți – acestea nu sunt recomandate până la vârsta de jumătate de an! De aceea nu vom vorbi despre fața de pernă. Setul de lenjerie de pat poate conține și apărători laterale moi. Acestea nu sunt niște accesorii obligatorii, dar vă va ajuta să-i asigurați micuțului mai mult confort. Apărătoarele îl vor proteja pe micuț de lumina puternică, curent, iar atunci când va mai crește nu se va încurca în  barele  patului, ceea ce se întâmplă uneori și-i creează atât  copilului, cât și micuțului o situație stresantă. Apărătoarele pot fi cumpărate și separat.  

Acordați o deosebită atenție la plapuma nou-născutului. Aceasta trebuie să fie ușoară, însoțită de un certificat de calitate, confecționată din materiale hipoalergenice și să poată fi spălată. În general, tot ce cumpărați pentru micuț trebuie să permită spălarea multiplă!  Deoarece micuțul dumneavoastră va păta hăinuțele și lenjeria de mai multe ori, precum și lucrurile pe care îl înconjoară. Fiți pregătiți pentru aceasta!

Lenjeria pentru pătucul bebelușului

Câte seturi de lenjerie sunt necesare?

Chiar nu există un răspuns. Totul depinde de faptul dacă veți opta pentru scutecele de unică folosință sau nu. Dacă planificați ca micuțul să doarmă în scutec, atunci vor fi suficiente și două seturi.

Sursa