Folosirea absorbantelor zilnice este un obicei din ce în ce mai răspândit printre femei. Mențin lenjeria intimă uscată, previn formarea mirosurilor neplăcute și oferă senzația de curățenie.

Dar...

Ne îmbolnăvesc sau nu absorbantele de zi?

Se vehiculează ideea precum că acestea ne-ar putea îmbolnăvi:

„Aceste absorbante se lipesc de chiloți – nu au aripioare ca absorbantele normale, așa că nu pot rămâne la locul lor preț de câteva ore fără banda de lipici de pe spate. Spatele unui absorbant zilnic este făcut din plastic, iar pielea nu poate respira prin plastic. Umezeala și temperatura crescută nu pot duce decât la infecții bacteriene și iritații.

Mai mult de atât, tot pentru că spatele acestui tip de produs este făcut din plastic, secrețiile zilnice vaginale rămân în același loc, iar acestea pot determina un dezechilibru al florei vaginale, în sensul că bacteriile “rele” încep să se înmulțească foarte mult”, zic unii.

„Pentru a fi albe – adică să inspire ideea de “perfect curat” – și chiar pentru a fi parfumate, protejslipurile acestea sunt tratate chimic, iar toate acele substanțe chimice nu fac decât să stea câteva ore sau chiar o zi întreagă în zona ta vaginală, care este foarte sensibilă”, zic alții.

„În ciuda faptului că se numesc absorbante zilnice, acestea nu sunt destinate utilizării zilnice, ci au fost proiectate speciale pentru zilele premergătoare și cele care urmează menstruația. Pentru situațiile în care apare spottingul, la fel, atunci le poți purta și nu în fiecare zi.”

Angela Stratulat, medic oncoginecolog are o altă părere:

Ne îmbolnăvesc sau nu absorbantele de zi?

„Asociația Americană a Obstericienilor și Ginecologilor, în urma unor studii rondomizate, a infirmat existența vreunui efect negativ al absorbantelor de zi asupra florei perineului și vaginului. Totuși, eu recomand pacientelor predispuse la alergii să folosească absorbante fără miros.”

!  „Pericol poate să prezinte lenjeria strâmtă și chiloțeii de tip tanga”, spune Angela Stratulat.

  • Răspândirea bacteriei E.coli. Bacteria este cea mai des întâlnită în colon, însă din cauza chiloţilor tanga poate ajunge foarte uşor în uretră, vezică, vagin şi tot mai departe dacă nu este depistată la timp şi înlăturată cu ajutorul medicamentelor speciale.
  • Femeile care au o predispoziţie spre infecţii urinare sau vaginale şi poartă chiloţi tanga se vindecă mai greu şi riscă să dezvolte complicaţii ale acestor afecţiuni.
  • Chiloţii tanga în combinaţie cu pantalonii strâmţi nu lasă pielea să respire.
  • Dacă sunt prea mari sau prea strâmţi, pielea se poate irita.
  • Chiloţii tanga pot exacerba problema hemoroizilor. Aşadar, dacă ai hemoroizi, cel mai bine este ca pe perioada tratamentului să renunţi la chiloţii de acest gen.

Trucuri pentru a menține sănătatea zonei intime

  • La cumpărarea absorbantelor, citește eticheta! Asigură-te că permit respirația, sunt cât mai poroase.
  • Recomandat este să le schimbi de câteva ori pe zi, la fiecare 4 sau 6 ore cel mult.
  • Important este să te speli pe mâini înainte și după ce ai mers la toaletă, dar și când folosești absorbantele.

Sursa: Mamaplus.MD