Sarcina extrauterină. Lucruri de care trebuie să ții cont

Sarcina extrauterină. Lucruri de care trebuie să ții cont

-
//
09.06.2017

Tot mai des în lume sunt întâlnite cazuri de sarcină extrauterină. Iar în Republica Moldova, aceasta se întâlnește la circa 2% dintre femei.  

Pentru a afla mai multe detalii despre acest tip de sarcină, despre cauze și factorii de risc, am discutat cu medicul obstetrician-ginecolog Natalia Sclifos, de la Medpark.

Sarcina extrauterină. Lucruri de care trebuie să ții cont

Generalități

„Sarcina extrauterină (ectopică) reprezintă implantarea oului fecundat sau zigotului în afara cavității uterului. În majoritatea cazurilor zigotul este amplasat în trompele uterine de dreapta sau de stânga (90%). Mai rar sunt întâlnite cazuri când oul fecundat este localizat pe peretele uterin (sarcina interstițială), colul uterin (sarcina cervicală), la nivelul ovarului sau la nivelul cavitații abdominale (sarcina abdominală)”, ne explică doamna Natalia Sclifos.

Cauzele sarcinii extrauterine

În 20% din sarcinile extrauterine, cauza nu poate fi identificată. Acestea mai sunt numite și cauze iatrogene și criptogene, atunci când medicii nu pot spune care a fost momentul cauzal al acestei sarcini extrauterine. Însă, în 80 la sută dintre situații cazurile sunt următoarele:

Afecțiuni inflamatorii, cronice ale organelor genitale interne la femei. Cel mai frecvent sunt acțiuni inflamatorii cu caracter specific, adică provocate de anumiți agenți infecțioși cum sunt chlamydele sau gonococul. Acestea provoacă o inflamație cronică la nivelul trompelor uterine, locul prin care, de fapt, trebuie să circule oul fecundat și să ajungă către cavitatea uterină, unde ar trebuie să fie plasată o sarcină sănătoasă.

De aceea, este foarte important ca orice afecțiune să fie tratată în stadii incipiente. Eventual să se facă screening-ul anual al bolilor cu transmitere sexuală la pacientele ce își doresc sarcini și nu doar.

  • Afecțiunile trompelor uterine sau ovarelor întâlnite la circa 50% dintre femeile cu sarcini extrauterine.
  • Intervenții chirurgicale în regiunea abdominală. Operațiile de apendicită sau îndepărtarea unui chist ovarian, intervenții la nivelul uterului ca rezultat pot duce la formarea țesuturilor fibroase ce unesc organe, care, în mod normal, sunt separate (aderențe).
  • Antecedente de sarcină extrauterină. După un antecedent riscul de sarcină ectopică ulterioară este de 10%. După două astfel de cazuri riscul ajunge la peste 50%.
  • Mod de viață sedentar și incorect. Aici putem să menționăm alimentația, tabagismul și consumul de alcool.

Sarcina extrauterină. Lucruri de care trebuie să ții cont

Care sunt semnele și simptomele?

O sarcină extrauterină debutează, de obicei, cu aceleași simptome ca o sarcină normală: lipsa ciclului menstrual, greața, sâni dureroși și oboseala. Totuși, sunt câteva semne care trebuie să pună femeia pe gânduri și să o determine să meargă la medic, mai ales dacă acestea apar în primele săptămâni de sarcină:

  • sângerări vaginale cu eliminări de culoare neagră sau maronie negricioasă
  • dureri puternice/ascuțite în zona pelvină, abdomen
  • sâni sensibili la palpare
  • amețeli
  • dureri de cap
  • lipsa semnelor certe de sarcină situată în cavitatea uterului.

Alte semne și simptome ale prezenței sarcinii extrauterine pot fi: febra, slăbiciunea musculară, apariția sincopei (pierderea cunoștinței), dureri în timpul actului sexual, vărsăturile, durerea iradiată în umăr, etc.

Diagnosticul sarcinii extrauterine

Diagnosticul unei astfel de sarcini se face la ecograf, după un tușeu vaginal medicul poate să confirme o astfel de sarcină. Însă, sarcina ectopică nu este întotdeauna ușor de diagnosticat, în special atunci când femeia nu știe că este însărcinată. În acest caz, se efectuează o dozare a hormonului specific sarcinii secretat de către placentă (gonadrotofina) HCG, după care se compară rezultatele. Confruntarea celor două rezultate va permite diagnosticul de sarcină ectopică.

Sarcina extrauterină. Lucruri de care trebuie să ții cont

Pașii terapeutici

Sarcina extrauterină se tratează, de regulă, imediat ce se diagnosticată, pentru a evita ruptura organelor interne ale gravidei și hemoragii severe. Tratamentul se alege în funcție de precocitatea diagnosticului și de starea generală de sănătate a gravidei.

Orice femeie este eligibilă pentru una dintre metodele de tratament. Acestea sunt:

✔ Tratamentul medicamentos – se face prin administrarea unui medicament de tip metotrexat injectabil. Acesta este un citoreductor și se administrează doar sub stricta urmărire a pacientei, în spital. Dacă apar complicații, se apelează imediat la tratamentul chirurgical.

Pentru a fi eligibilă la o astfel de metodă, femeia trebuie să fie:

  • Hemodinamica stabilă, să nu aibă dereglări ale ritmului cardiac
  • Tensiunea arterială normală
  • Să nă prezinte stări de pierdere a cunoștinței
  • Să nu manifeste amețeli pronunțate
  • Formațiunea pe anexe să nu fie mai mare de 3-5 cm
  • Sacul gestațional să fie până la 3
  • Dacă femeia este la prima sarcină și există un interes reproductiv înalt.

✔ Tratamentul chirurgical minim invaziv prin avort laparascopic

✔ Tratament chirurgical invaziv prin laparotomie.

! Ca metode chirurgicale, acestea determină creșterea riscului pentru viitoare sarcini extrauterine (ectopice).

După o sarcină extrauterină, când planificăm alta?

Depinde de tratamentul la care a fost supusă femeia. O dată cu apariția primei menstruații, nu înseamnă că ar trebui să rămână gravidă. Dimpotrivă, acesteia îi sunt prescrise contraceptive, pe care ar trebui să le administreze pe o perioadă de 3 luni. Acest lucru este necesar pentru a-i induce o stare de liniște organelor genitale interne. Ulterior, femeia face 6 luni de terapie cu pastile hormonale în regim contraceptiv, timp în care medicii încearcă să depisteze cauza care, de fapt, a dus la apariția unei sarcini extrauterine. De asemenea, se face examen ecografic, se verifică starea uterului, ovarelor și permeabilitatea trompelor uterine. Pe parcurs se face pronosticul de fertilitate a femeii.

Sarcina extrauterină. Lucruri de care trebuie să ții cont

Două sarcini ectopice…

După două sarcini extrauterine depinde care este starea femeii și a organelor genitale. Însă, procentajul unei sarcini survenite pe cale naturală este foarte mic, motiv din care se recurge la tehnicile de reproducere asistată sau fertilizare in vitro.

De reținut!

  1. Sarcinile ectopice nu sunt niciodată duse la capăt, pentru că embrionul nu poate să se dezvolte în condiții normale, în afara uterului, adică, în lipsa nutrimentelor necesare pentru creștere.
  2. O sarcină extrauterină pune în pericol și sănătatea femeii. Aceasta poate duce la ruperea țesuturilor, a organelor interne, la apariția unor hemoragii.

Recomandări:

Atunci când întârzie menstruația, primul lucru pe care ar fi bine să-l luați în calcul este o sarcină. Dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv, nu așteptați și agresați-vă în următoarele zile la medicul ginecolog.

Trebuie să faceți o ecografie pentru a vă asigura că faceți parte din categoria viitoarelor mămici, și nu printre cele 2% dintre cazuri în care femeile au o sarcină extrauterină.

Notă! Informația prezentă în acest articol nu înlocuiește consultația medicului.

Sursa: Mamaplus.MD