Îi place să promoveze tot ce are mai frumos poporul nostru: cântecul, dansul, portul, tradițiile românești. Iar pe lângă asta, mai este pasionată și de broderie. De un an, jurnalista Tatiana Slivca transformă bucățile obișnuite de stofă în adevărate opere de artă. Haideți să-i aflăm povestea!

mamaplus.md

Când ai început să brodezi?

Întotdeauna am privit cu admirație femeile care știu să picteze cu acul. Niciodată n-am crezut însă, că eu aș putea face asta... deși, în adâncul sufletului n-am încetat să visez la ziua în care voi ajunge să învăț. Se pare că atunci când dorința și credința merg mână în mână, totul este posibil.

În vara anului 2017, am avut o vacanță în Bucovina, în satul de baștină al Mariei Iliuț. După cum bine se cunoaște, Ileana, sora interpretei este meșterița care a cusut costume populare pentru toți cântăreții noștri. În una din zile, am plecat împreună la Cernăuți în căutare de stofe. Așa am observat multitudinea de chituri pentru brodat, care mai de care mai frumoase și colorate. Atunci am zis că ar fi timpul să încerc și această îndeletnicire. Prima lucrare a fost icoana Sfintei Mucenițe Tatiana, pe care am cusut-o cu mărgele. Eram foarte nerăbdătoare s-o văd terminată și am lucrat la ea cu însetare. Apoi am achiziționat alte chituri și cred că este un proces care va continua la nesfârșit.

Aș invita toate fetele să-și ia din când în când câte un răgaz și să privească mai des în adâncul sufletului, acolo cu siguranță vor găsi comori despre care nici n-au bănuit.

Ce-ți place cel mai mult să brodezi?

Nu am tematici preferate. Le aleg în funcție de inspirație, dar se întâmplă deseori să ajung acasă și să-mi dau seama că ele ascund niște mesaje foarte importante. Contează mult să rezonez cu desenul. Îmi plac foarte tare balerinele și natura. De altfel, obișnuiesc să mă refugiez, deseori, în natură, pentru a-mi face plinul de energie și pentru a-mi pune ordine în gânduri.

Care este cea mai coplicată lucrare pe care ai realizat-o până acum?

Nu credeam vreodată că aș putea avea atâta îngăduință, meticulozitate și răbdare încât dacă am greșit, să descos și s-o iau de la capăt. Iată niște calități pe care le dezvoltă această activitate. Cred că acum lucrez la cea mai complicată lucrare din toată colecția mea. Desenul reprezintă doi cai în sânul naturii: “Mama și copilul”. Este o broderie în cruciuliță și lucrez cu 36 de culori, așa încât îți creează impresia că este o adevărată pictură pe pânză. Caii ne învață ce înseamnă adevărata grație, frumusețe și spirit. Cine va alege să achiziționeze această lucrare, își va face o mare bucurie. Cos la ea de o jumătate de an și sper s-o finalizez cât de curând.
 

mamaplus.md

Care este sursa ta de inspirație?

Mă inspiră orice, o carte bună, un răsărit de soare, un interlocutor de la care am de învățat și chiar o plimbare în afara orașului. Orice clipă poate fi un mijloc de inspirație, important este să trăim în prezent și să fim atenți la toate mesajele pe care le primim.

De unde ai moștenit acest talent?

Răscolind prin arhiva familiei, am aflat că ambele bunici au fost foarte vrednice, au țesut covoare, au lucrat cu croșeta și cred că am preluat prin moștenire acest dar. De altfel, și mama mea croșetează foarte frumos și așa cum eu mai achiziționez în colecția mea piese de costum tradițional, multe dintre dantele sunt făcute de mama.
 

Cu ce te mai ocupi în afară de această pasiune?

Sunt jurnalist. Activez în televiziune și-mi place să promovez în special tot ce ține de cântecul, dansul, portul, tradițiile noastre românești. Este un domeniu cu care mă identific și cred că este bine ca fiecare să facă ceea ce-i dictează sufletul. Iar dacă se spune că toate pornesc de la inimă, atunci, să le facem pe toate cu inima.

Cum te pot găsi potențialii clienți?

Lucrările sunt expuse pe pagina de facebook și de instagram: embroiderybytatiana. Comanda poate fi plasată printr-un mesaj sau la numărul de telefon fixat pe pagină. Lucrările sunt într-un singur exemplar și sunt o ediție limitată.

Broderia este o artă care izvorăște din sufletul creatorului. Toate lucrările sunt cusute cu dragoste și migală de bijutier. Ele pot fi cumpărate și dăruite cu iubire sau păstrate pentru propria familie.