Atunci când vine vorba de copiii cu dizabilități, oamenii, care s-au ciocnit direct cu acest subiect trăiesc emoții confuze. Cum să te comporți? Să compătimești, să rămâi deoparte, să ajuți? Astăzi Moldova este pe calea de a asigura persoanelor cu dizabilități drepturi egale în societate. Iar în țara noastră există oameni, grație cărora acest proces se realizează cu pași rapizi. Interviul cu președintele Asociației Copiilor și Tinerilor cu Deficiențe Asociate ”Vita”, Valentina Lebedeva distruge toate stereotipurile și impulsionează la acțiune.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Valentina Lebedeva

Președintele Asociației Copiilor și Tinerilor cu Deficiențe Asociate ”Vita”

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Valentina, activitatea dvs. este direcționată în vederea susținerii copiilor și tinerilor cu dizabilități. Cu ce a început această cale?

Pe 19 octombrie fiica mea mai mică, pe care o cheamă Vita a împlinit 16 ani. Asociația ”Vita” a fost creată acum 10 ani, când eu fiind mamă a unei fetițe oarbe și surde m-am ciocnit cu problema, că în Moldova ea nu avea posibilitate să beneficieze de dezvoltare și educație demnă. Inițial a trebuit să depun efort,ca mamă, pentru a o ajuta pe Vita, după care ca președinte al organizației, pentru a ajuta copiii cu deficiențe asociate. Era important să obținem pentru acești copiii – posibilitatea de a primi educație –cel mai important lucru pentru acești copiii. Dacă vorbim despre metodele de susținere la acea etapă și ceea ce avem astăzi, este un pas enorm făcut înainte și un rezultat despre care putem vorbi cu mândrie.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Astăzi în Moldova sunt suficienți specialiști pentru copii nu necesități speciale?

În prezent sunt suficienți specialiști, însă ce va fi mai departe nu știu. Acești specialiști, în principiu, sunt de vârstă pre-pensionară sau chiar pensionară. Ei întotdeauna tind să afle ceva nou, ei sunt cointeresați profesional. Însă cu cât specialistul este mai tânăr, cu atât mai puțin acesta este motivat. Salariile sunt foarte mici, lucrul este dificil, responsabilitatea enormă. Având o tendință de majorare anuală a numărului copiilor cu dizabilități, putem spune, că nu este suficient de vizibilă dinamica pregătirii a specialiștilor în domeniu.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Asociația ”Vita” colaborează cu organizații similare de peste hotare?

Neapărat. În ultimele zile ale lunii octombrie, în Moldova s-a desfășurat conferința internațională anuală, la care au participat specialiști din diverse țări, inclusiv din Rusia, America, Ucraina, Suedia. De asemenea, la eveniment au participat pedagogi, care nemijlocit în fiecare zi lucrează cu copiii cu dizabilități, părinții care sunt îngrijorați de dezvoltarea copilului, voluntari, studenți ai Universității Pedagogice de Stat din Moldova, în special de la facultățile de defectologie și psihologie pedagogică. De menționat, că astăzi studenții voluntari participă activ la diverse evenimente organizate de Asociația ”Vita”. De asemenea, invităm la conferința reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, cum ar fi Societatea Orbilor, Societatea persoanelor cu deficiențe de auz , Asociația ”SOS Autism”. Au fost prezenți mulți oaspeți din străinătate, care au venit în Moldova doar pentru că au auzit, cum aici s-au pornit lucrurile. Ei au venit pentru a primi sfaturi, bazate nu doar pe teorie, dar și pe practică. Pentru mine este un rezultat, care permite să spun, că Asociația ”Vita” a obținut rezultate vizibile.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Apropo, despre rezultate. Asociația Copiilor și Tinerilor cu Deficiențe Asociate ”Vita” deseori desfășoară evenimente direcționate în vederea susținerii copiilor. Cu ce proiecte vă mîndiți cu adevărat?

În fiecare an pregătim duete minunate, care reprezintă Moldova pe scena mare din Moscova la festivalul ”Bastonul alb”, organizat de Diana Gurțkaia. Duetul este format dintr-o vedetă a estradei moldovenești și un copil talentat cu dizabilități. Anul acesta, țara noastră a fost reprezentată de Samir Loghin și Maxim Zavidia, iar cu ei a evoluat o fetiță minunată – Sănduța Știopa de 4 ani – cea mai tânără participantă a festivalului. Ea este foarte talentată, ei au avut o piesă foarte frumoasă. Însă cum a reușit acest lucru îl știu doar interpreții, care au acordat mult timp pregătirilor, pedagogul care a lucrat mult cu ei și părinți Sănduței, care sunt cointeresați, ca copilul lor să se dezvolte în acest domeniu. Dacă ea este talentată, de ce nu! Încă o mândrie – festivalul de creație ”Viața împreună”, care se desfășoară la noi în Moldova deja 6 ani consecutiv. Noi oferim posibilitate copiilor cu dizabilități timp de un an să-și descopere potențialul și talentul sub conducerea unui specialist profesionist, care cunoaște metodele de predare pentru copiii cu nevoi speciale, iar peste un an să iasă pe scenă și să evolueze. Încă un eveniment, care merită atenție, și care la fel se desfășoară în Moldova timp de 7 ani, ”Angel Art” – este o motivare a copiilor creativi, care se manifestă în pictură, art-terapie, sculptură, brodat. Noi colectăm lucrările, organizăm expoziții și desfășurăm o licitație de caritate, unde obiectele de artă sunt cumpărate de oameni cu sufletul mare. De asemenea, în fiecare lună organizăm un eveniment cu genericul ”Cunoaște lumea”, în baza căruia am creat clubul părinților. O dată pe lună, părinții se întâlnesc și discută chestiuni care îi interesează: psihologice, juridice și în special educaționale. Este vorba despre 2 ore planificate, pentru care ne pregătim foarte serios. Părinții vin cu copiii, aceștia lucrează cu voluntari, iar părinții își pot dedica acest timp dezvoltării personale , să conștientizeze că ei nu sunt singuri, că în orice clipă pot apela la ajutorul cuiva căruia să-i încredințeze viața copilului său.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Valentina, este evident, că aceste evenimente presupun cheltuieli. Cum este rezolvată partea financiară a problemei?

Majoritatea cheltuielilor le revine oamenilor de afaceri, niciun alt segment nu ne poate ajuta, el pur și simplu nu există, statul are un buget mic. Referitor la partea financiară a evenimentelor – eu în toți acești ani mă conduc de principiul, să nu luăm bani, ci să luăm servicii. Cineva ne poate ajuta cu iluminarea, cineva cu aparataj, unii cu cadouri, alții cu transport. Astfel încât,fiecare eveniment al nostru – este un aport considerabil al tuturor oamenilor care nu sunt indiferenți față de acești copiii.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Centrul de susținere a familiei ”Vita” – este un proiect unic în Moldova. Care sunt obiectivele centrului?

Un pic mai sus am vorbit despre proiectul ”Cunoaște lumea”, la care lucrăm de peste 4 ani. Am decis, că această activitate permite crearea Centrului de susținere a familiei. Din acesta face parte clubul părinților, însă noi avem posibilitatea să invităm specialiști pentru consultație individuală a părinților, care au nevoie de aceasta. Astăzi avem 50 de familii, însă doritori sunt mult mai mulți. Cred, că dacă am fi avut un buget, am putea acorda atenție la 100 și chiar 200 de familii.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva În opinia dumneavoastră, care în prezent este atitudinea societății față de copiii cu dizabilități? Care este tendința?

Pot spune, că pe parcursul întregii perioade în rolul meu de mamă dar și președinte al organizației, nu m-am ciocnit cu indiferența totală a societății. Orice inițiativă a mea sau a membrilor Asociației ”Vita”, întotdeauna a fost percepută de societate. Altceva este că, avem puține inițiative. Cred, că în prezent, problema constă în faptul, că oamenii așteaptă, când toate problemele le vor fi rezolvate de alții, și aceasta îi împiedică să gândească, să creeze, pentru mulți le este mai simplu să spună, că societatea nu este pregătită. Noi singuri suntem parte a societății! Da, în țară sunt probleme economice, politice, însă oamenii trebuie să rămână oameni. Sunt oameni buni, cu sufletul mare, și sunt persoane indiferente - așa a fost întotdeauna și așa va fi. Pur și simplu nu sunt inițiative care i-ar face pe acești oameni cu sufletul mare să se unească și să înțeleagă, pentru ce ei fac un pas sau altul.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Și totuși, reieșind din comportamentul față de persoanele cu dizabilități în alte țări, noi încă avem multe de făcut. Ce etape urmează să treacă societatea, pentru ca toleranța să devină o normă?

Noi ne mișcăm, în 16 ani de viață a Vitei, văd că societatea devine mai tolerantă, deschisă. Educația inclusivă, care permite copiilor speciali să învețe la egal în școli obișnuite, este deja un progres al statului. Aceasta nu este o problemă de minut sau oră, urmează de rezolvat multe sarcini. Atunci când un copil cu deficiențe va veni într-o clasă a unei școli obișnuite, va apărea necesitatea integrării copilului în colectiv. Trebuie să avem lecții de bunătate pentru copii, pregătirea pedagogilor a școlilor în masă. Toate acestea sunt în proces de pregătire, în acest sens se desfășoară conferințe, scopul nostru este clar – să facem în așa fel, ca copii cu dizabilități să fie fericiți, să nu se ciocnească cu impedimente sau să să fie izolați de societatea modernă. Eu cred, că Moldova este capabilă să ne dea totul ce este necesar, pentru a trăi împreună.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva Ce emoții vă copleșesc atunci când vă întâlniți cu copii cu nevoi speciale?

Nici într-un caz milă!. Nu trebuie să credeți, că acești copiii au nevoie de milă, găsiți în dvs. puteri să-i tratați la egal. Posibil, atunci veți putea face ceva pentru ei. Nu am sentimentul de milă, nu sunt confuză, eu știu cu ce îi pot ajuta pe acești copii și ce trebuie să fac în fiecare zi în calitate de persoană responsabilă. Încerc să aduc părinților viziunea proprie și să le explic, că noi trebuie să fim fericiți cu acești copii, să gândim pozitiv, să facem planuri. Nu se întâmplă nimic ieșit din comun, este viața dvs. și trebuie să faceți față acestor probleme. Este proverb, care spune, că omului nu i se dă mai mult, decât poate duce. Asta înseamnă, că ești puternic, tu poți lua decizii și să porți responsabilitate. Și mai există o formulă a vieții societății, care constă în faptul, că dacă ai totul – sănătate, inteligență, bunăstare, atunci tu nu trebuie să aștepți când vor apela la tine și îți vor cere ajutorul. Tu singur, din proprie inițiativă trebuie să rezolvi acestă problemă în fiecare zi. Pe cine voi putea ajuta eu astăzi? Noi trebuie să rezolvăm în fiecare zi această problemă, doar în așa fel vom trăi fericiți și într-o societate armonioasă.

Copiii cu dizabilități trebuie să fie fericiți. Interviu cu Valentina Lebedeva