mamaplus

Elena Țîra: Cum depistăm contracțiile false și când ne dăm seama că trebuie să mergem la maternitate

-
//
09.04.2019

Educația prenatală joacă un rol esențial în procesul nașterii, alăptării și îngrijirii bebelușului, scutindu-i pe viitorii părinții de multe frici și griji. Tocmai de aceea, Elena Țîra a deschis Academia Burticilor, o comunitate pentru părinții care-și doresc să fie informați. Educatorul prenatal Lamaze ne-a vorbit despre procesele care le sperie pe multe viitoare mămici: travaliul și nașterea.

Elena Țîra
educatorul prenatal Lamaze

Care sunt semnele că începe travaliul și cât durează el de obicei?

“Naşterea nu se referă numai la bebeluşi. Naşterea creează şi mame – puternice, competente, mame capabile, care au încredere în ele însele şi îşi cunosc forţa interioară.”

Aceasta de fapt și înseamnă cursurile Lamaze, cunoașterea tehnicilor de naștere ușoară și recăpătarea încrederii în propriul corp. Sarcina și nașterea sunt lucruri firești, date de mama natură.

Teoretic, o naștere durează 12-15 ore, dar e atât de diferit procesul de la o persoană la alta. La cineva poate dura și 24 de ore, dar fiind supravegheată de cadrele medicale.

Cum se simt contracțiile?

Semnele care denotă faptul că se apropie marele eveniment sunt diferite de la o graviduță la alta: Durere de spate, crampe abdominale, simptome asemănătoare cu cele ale menstruației, scaune frecvente şi moi, simptome asemănătoare a celor de gripă. Procesul travaliului: căderea dopului gelatinos, ruperea apei, contracții progressive, care devin mai lungi.

Când ne dăm seama că este momentul să plecăm la maternitate?

E indicat să te îndrepți către maternitate când contracțiile sunt regulate şi au aceeaşi intensitate.

Cum depistăm un travaliu fals?

Contracțiile false nu progresează, se opresc o dată ce-ți schimbi poziția, mănânci sau te plimbi.

mamaplus

Cum putem diminua durerile în timpul travaliului?

Tehnici sunt multe și toate își au rostul, important este ca gravida și partenerul să le cunoască și să fie deschiși. La fel și cu tehnicile de respirație, dacă ne oxigenăm corespunzător organismul, atunci durerea nu ne va perturba ritmul. În cadrul ședințelor de educație prenatală Lamaze, învățăm și exersăm tehnicile de respirație, unele dintre ele sunt necesare și în sarcină.

Cât de eficiente sunt exercițiile de respirație sau exercițiile pe minge?

Mingea de travaliu relaxează pelvisul, confortul pe care ţi-l dă fiind asemănător celui pe care ţi-l oferă o saltea cu apă: susţine, fără a crea presiune, folosirea ei încă de la începutul contracțiilor, scurtează travaliul. Exercițiile de respirație sunt, de asemenea, o metodă foarte bună de relaxare. Tehnicile de respirație pot ajuta gravida să facă față mai bine durerilor în timpul travaliului.

Sarcină și naștere ușoară tuturor viitoarelor mămici!

Sursa: Mamaplus.MD