Fiecare mama care alaptează se întreabă dacă nu cumva ceea ce a mâncat cauzează stări de nervozitate, colici, gaze, diaree sau erupții copilului ei. Pot fi consumate foarte multe alimente în timpul alaptării dar, într-adevar, o serie de alimente pot provoca dificultăți și de aceea le numim “alimente interzise în timpul alaptării”, a explicat medicul nutriționist Irina Aniri.

Experiența europeană ne dictează noi obiceiuri și reguli, iar tradițiile și scoala sovietică în medicină ne învață să ne conducem după reguli. Alaptarea la sân este una dintre cele mai frumoase experiențe alături de bebeluș, însă starea lui de sănătate depinde de alimentația mamei. 

Dacă ai grijăde meniul tău zilnic, îți vei putea crește lactația, vei imbunătăți calitatea laptelui și vei avea grijă de sănătatea bebelușului, consumând alimentele potrivite și evitând alimentele care pot provoca alergii sau pot suprasolicita stomacul bebelușului, explică medicul nutriționist, Irina Aniri.

Există alimente care ar trebui evitate în perioada alaptării? Dacă bebelușul este agitat, scuipă mult sau are colici, erupții cutanate, congestie, urmatoarele alimente pot fi vinovate.

Iată 15 alimente de evitat în timpul alaptării:

Cafeaua. Când beți cafea (suc sau ceai), o parte din cofeină ajunge în laptele matern. Deoarece copiii nu sunt în măsură să elimine cafeina la fel de repede sau de eficient ca adulții, prezenta ei în sistemele lor poate duce la iritații, slăbiciune, și insomnie.

Soluția? Renuntați la cafea. La fel de obosit ca dumnevoastră, un copil agitat, care nu va dormi, va înrăutăi lucrurile. Încercați să amânați cafeaua până după ce alaptați.

mamaplus

Ciocolata

Procedați cu prudentă în cazul în care ciocolata este alegerea dumnevoastră. La fel ca și cafeaua, și sucurile, ciocolata conține cafeină. (Deși nu la fel de mult, o porție 30g  de ciocolată neagră conține între 5 și 35 mg de cofeină, o cană de cafea conține 135 mg de cofeină). Dacă bănuiți că ciocolata este vinovatul din spatele stării de nervozitate a copilului, eliminați-o din dieta pentru câteva zile, aici nu uitați și de factorul de alergizare.

Citricele

Anumiți compuși care se găsesc în citrice și sucuri pot irita tractul gastro-intestinal înca imatur al bebelușului, ceea ce duce la o stare de nervozitate, îl face să scuipe, și chiar la erupții cutanate la unii dintre ei. În cazul în care reducerea citricelor pare o idee bună de dragul copilului, compensați prin adăugarea altor alimente bogate în vitamina C în meniu, inclusiv papaya și mango sau ardei bulgăresc.

Broccoli


Experții în alăptat susțin că: consumul de broccoli, conopida, și alte legume "carbogazoase" duc la copii iritabili, balonați. Renunțați la broccoli pentru câteva zile și încet reîntroduceți-l în alimentatie în cantități mici pentru a vedea cum reacționează copilul. Gătit ușor la aburi poate reduce balonarea.

Alcoolul


Conform Academiei Americane de Pediatrie, posibilele efecte secundare ale alaptării și consumului obișnuit de cantități mari de alcool includ: somnolența, somn profund, slăbiciune și creșterea în greutate anormală a copilului, precum și posibilitatea de a refuza laptele mamei.

Consumați alcool pentru a va relaxa? Încercați o baie care va reduce stresul, o cană de ceai de mușețel sau un masaj.

Alimentele condimentate

Unele mame care alaptează pot adăuga ardei jalapeno la tot ceea ce mănâncă. S-ar putea să aflați că doar un strop de piper este suficient pentru a vă irita și agita bebelușul pentru câteva ore.

Cum sa condimentați alimentele, fără a provoca un disconfort copilului? Căutați arome de la care să adăugați zeamă, fără a fi fierbinți. Dacă trebuie să evitați ardeiul iute la friptură, adăugați ghimbir - acesta este un condiment care calmează burtica bebelușului.

Usturoiul

Acea felie de pâine caldă cu usturoi pe care tocmai ați consumat-o s-ar putea să nu aibă același gust minunat și pentru copil. Consumul de alimente cu usturoi de multe ori face ca laptele matern să ia o ușoară aroma de usturoi (mirosul de usturoi poate intra în lapte până la doua ore după masă). Unii copii pot să se strâmbe sau sa plângă dacă detectează aroma de usturoi.

In Italia, unde usturoiul este consumat frecvent, mamele sunt sfatuite să renunțe la el în primele luni ale alaptării. Dar în India, mamele care alaptează sunt încurajate să mănânce cât usturoi doresc pe baza convingerii ca acesta îi ajută pe sugari să se obșnuiască cu aromele alimentelor pentru maturi. În cele din urmă, papilele gustative ale bebelușului dumnevoastră vor decide în acest sens.

Arahidele
 

Dumnevoastră sau alți membrii ai familei aveti alergii alimentare? Procedați cu prudență înainte de a include arahidele în dieta. Indicat este să evitați alergenii cunoscuți, cum ar fi arahidele sau alte fructe cu coaja lemnoasă pe perioada alaptării. Dacă totuși mâncați arahide și se dovedește ca bebelușul are o sensibilitate sau e alergic la aceastea, veți observa simtome cum ar fi: erupții cutanate, urticarie, eczeme sau respirație suieratoare. Unii copii cu alergii la arahide nu dezvoltă simptome.

Grâul(glutonusul)

Dacă  după ce ați mâncat un sandwich sau paste, copilul are simtome precum: plâns neconsolat, durere evidentă sau scaune cu sânge și ar putea indica o alergie la grâu. Pentru a verifica aceasta alergie sau sensibilitate, eliminați alimentele cu conținut de grâu din dieta timp de două până la trei săptămâni.

Dacă simptomele copilului se îmbunătățesc sau dispar complet, atunci ați găsit probabil vinovatul și va trebui să continuați evitarea grâului. Dacă copilul se confruntă în continuare cu un disconfort, încercati să eliminați din dieta alte alimente suspecte, unul câte unul, pentru a găsi adevăratul vinovat.

Crustaceele

Experții au descoperit că: cu cât este mai mare istoria în alergii a familiei, cu atât șansele ca și bebelușul să dezvolte simptomele sunt mai mari. Dacă tatăl copilului are o alergie la crustacee, dar nu ai nici o problema cu creveții și homarii, ar fi bine să evitați crustaceele în timpul alaptării

Ouale
 

Alergiile la ou sunt foarte frecvente la copii mici. Pentru că ouale se găsesc în tot felul de alimente. O alta tactica pentru mamele care alaptează și suspectează că copilul lor are o alergie, atunci este să elimine deodatătoate alimentele cele mai alergene (lactatele, soia, ouale, grâul, alunele și nucile, crustaceele).

După două săptămâni, le puteți adăuga unul câte unul, la distanta de 4 zile pentru a evalua copilul pentru erupții cutanate sau alte simptome.

Soia

Multi copii care au intoleranta la lactate dau semne de alergie la soia. O veste proasta daca va gandeati sa inlocuiti paharul de dimineata cu o cana de lapte de soia. Daca banuiti ca soia din dieta dvs. creeaza probleme bebelusului, uitati-va la ce fel de soia mancati. Soia izolata proteic se gaseste in batoanele energizante, in shake-uri si poate declansa sensibilitatile. Pe de alta parte, inclusiv preparatele fermentate cu soia din dieta pot fi acceptate putin mai greu de copil.

Pestele
 

Ar putea sa nu provoace stari de nervozitate sau sa baloneze, dar, deoarece mercurul din peste gaseste drumul pe care il ia laptele, aceleasi reguli pentru consumul de peste in timpul sarcinii se aplica si in perioada de alaptare. Potrivit FDA, femeile care alapteaza ar trebui sa manance pana la 34 grame (doua mese medii) pe saptamana, o varietate de peste si crustacee, care contin mai putin mercur. Cinci tipuri de peste consumate frecvent contin putin mercur: crevetii, conservele de ton light, somon, Pollock si somn. Pestele care trebuie evitat: rechinul, peste-spada si macroul.

Menta
 

Iubiti aroma linistitoare a ceaiului de menta? Din pacate, anumiti compusi din plantele medicinale din familia mentei pot reduce cantitatea de lapte, mai ales daca consumati mai multe cani pe zi. Unii fitoterapeuti cred ca ceaiul de menta este adesea folosit ca un remediu holistic pentru a ajuta la oprirea productiei de lapte, pentru ca intarcarea sa fie completa. Ce sa beti in schimb? Incercati o ceasca de ceai de musetel. Compusii din musetel care ajung in laptele matern pot avea un efect calmant asupra copilul dar si pentru dvs.! Bomboanele de menta si dropsurile contra tusei pe baza de mentol ar trebui sa fie, de asemenea, utilizate cu moderatie, ambele contin concentat din uleiuri de menta.

Patrunjelul
 

Legat de familia mentei, patrunjelul este o alta planta care poate reduce cantitatea de lapte, ingerata in cantitati mari. Daca sunteti un fan al remediilor pe baza de plante, verificati pentru a va asigura suplimentele pe care le consumati sa nu contina cantitati semnificative de patrunjel. Cu toate acestea, cateva frunze care sa "orneze" farfuria ocazional, probabil nu vor afecta alaptarea..

Altele:

Alimente interzise in timpul alaptării pentru ca pot produce diverse probleme copilasilor sunt cele care conțin aditivi alimentari și coloranți.

O deosebire dintre alimentatia noastră și cea europeană este calitatea produselor. Dacă o mămică mănâncă strugure la vârsta de 2 luni a copilului în Marea Britanie și copilul nu face colice. La noi în țară  poama consumata a aceeași mămici provoacă copilului colice și iritații. Aceeași practică o veți găsi și în alte țări.