Acidul hialuronic este o substanţă produsă în mod natural de organism, care are efect lubrifiant, asigură hidratarea fibrelor de colagen şi elastină şi reţine apa în ţesuturi. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, producţia de acid hialuronic scade. De aceea, în zilele noastre, acidul hialuronic este unul dintre ingredientele cel mai des folosite în produsele anti-aging sau de îngrijire a pielii, cum ar fi cremele, serumurile, loţiunile de corp, dar și în procedurile de înfrumusețare. Doctorul în medicină estetică Marina Braniște ne oferă mai multe detalii la acest subiect.

mamaplus

Ce este acidul hialuronic? 

Acidul hialuronic este un glicozaminoglican anionic, nesulfatat, ce intră în alcătuirea țesutului de tip conjuctiv, nervos, epitelial. Se formează în membrana plasmatică. În corpul unei persoane cu 70kg (154 Ib) se regăsesc aproximativ 15 grame de acid hialuronic, dintre care 1/3 este degradat și sintetizat în fiecare zi. De asemenea, acidul hialuronic este un component al capsulei extracelulare. 

De ce este considerat un ingredient minune pentru piele?

Acidul hialuronic este hidratant biologic al pielii, care atrage și reține circa 70% din greutatea sa în apă, pentru o hidratare mai bună.

Interesul în medicina estetică a apărut odată cu descoperirea că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu vârstă. Această substanță are rol de menținere a supleții, elasticității, tonicității epidermei.

Ce se poate trata cu ajutorul acidului hialuronic?

Vorbind de medicină, datele ne spun că începând cu anul 1990, preparatele cu acid hialuronic au început să fie utilizate în oftlamologie, reumatologie, chirurgie oro-maxilo-facială (după intervențiile chirurgicale pe față).  

În medicina estetică, este recomandat pentru a corecta unele imperfecțiuni ale tenului, care apar odată cu vârsta (fillere), umplerea ridurilor, mărirea buzelor. 

mamaplus

Care sunt riscurile tratamentelor cu acid hialuronic?

În luna octombrie 2018 am participat la un seminar cu Dr. Mimi Ehrenreich, chirurg plastician din Israel, care a început cu consencintele și riscurile injectărilor din ultimii 10 ani. Una dintre cele mai des întâlnite reacții adverse este exagerarea injectării al acestui preparat, care duce la deformarea sau chiar mai mult, la mutilarea feței, așa cum sunt multe vedete de la Hollywood. O altă consecință este injectarea incorectă, care duce la necroza țesuturilor (atunci când este injectat incorect, începe un proces fiziopatologic) mai pe înțeles - mărirea în volum asociat cu febra, apoi proces inflamator și alte simptome asociate, aici este nevoie să contactezi medicul care a realizat această procedură, injectarea în vas sangvinic. Aceste proceduri pot fi realizate doar de un medic specializat în injectări, un chirurg plastician, într-un loc autorizat și cu preparate originale certificate.

Cât durează efectul acidului hialuronic?

Au o persistență de 6-9 luni, 1 an-1 an și 6 luni, termenul este individual în funcție de ce tip de procedură a fost realizată ( mezoterapie, biorevitalizare, fillere).

Acest acid poate provoca dependență?

 Nu este un drog ca să provoace dependență, în funcție de necesitate se reinjectează. La medicul reumatolog, această procedură se poate repeta o dată la 2 ani intra-articular, spuneam mai sus că acidul hialuronic este folosit și în tratarea unor consecințe după o patologie sau intervenție. În estetica facial, de asemenea, poate fi repetată la un interval anume. 

Un sfat pentru pacienții care doresc să facă astfel de intervenții, este să fie precauți și să verifice la ce specialist merg, ce preparat se injectează, într-un cuvânt, să fie mai responsabili. Fiți informați corect și faceți algeri înțelepte!

Pe 2 martie, doctorul în medicina estetică Marina Braniște organizează un seminar despre îngrijirea la domiciliu. Pentru mai multe detalii, găsiți aici pagina evenimentului.

Sursa: Mamaplus.MD