Sănătatea dinților copilașului este esențială pentru confortul acestuia. De aceea, prima vizită la stomatolog trebuie stabilită cât mai devreme. Însă, cum îl pregătim pe cel mic de consultație, astfel încât să nu-i fie frică? La aceasta, dar și la alte întrebări, ne răspune medicul stomatolog Octavian Pușcașu de la Clinica Compodent.

mamaplus.md

Când ducem copilul pentru prima dată la stomatolog?

Conform Academiei Americane de Pedodonție, prima vizită la stomatolog trebuie să aibă loc peste 6 luni după erupția primului dinte temporar, dar nu mai târziu de 12 luni. Acest lucru este important pentru a preveni sau a combate la timp unele tulburări de dezvoltare ale sistemului stomatognat al copilului.

Cum alegem cel mai bun stomatolog pentru copilul nostru?

Aceasta este o întrebare mai delicată. Fiecare copil reprezintă o individualitate, cu personalitate unică. Deci, este important ca pe lângă compotențele profesionale ale medicului, acesta să fie și un bun psiholog, pentru a putea conlucra cu micul pacient și pentru ca vizita la stomatolog să nu fie interpretată de copil ca un moment de tortură.

Cum îl pregătim pentru prima consultație?

La prima consultație, dacă e făcută la 6-12 luni, micul pacient nu va înțelege prea multe. Pentru un copil de 2-3 ani este important ca vizita la stomatolog să fie precedată de o pregătire psiho-emoțională de acasă. Părinții îi explică despre necesitatea examinării, numărării dințișorilor de către un prieten al dințișorilor sănătoși, căruia îi zice stomatolog. De asemenea, aceștia îi înscenează copilului examinări ale cavității bucale, pentru a-l familiariza cu procedura. În așa mod, vizita la medic este așteptată cu nerăbdare de către copil.

mamaplus.md

Ce se întâmplă la control?

Prima vizită constă în a face cunoștiță cu personalul medical și cu anturajul din cabinetul stomatologic. Copilului în mod de joc i se prezintă fotoliul stomatologic, oglinda de examinare, eventual i se poate face un periaj dentar. Sunt binevenite și jucăriile tematice, pentru a trezi interesul copilului de a reveni la stomatolog.

Câteva sfaturi pentru o vizită la stomatolog mai ușoară?

  • Explicați-i copilului despre necesitatea vizitei la stomatolog.
  • Demonstrați-i prin propriul exemplu executarea periajului dentar și vorbiți-i despre necesitatea verificării corectitudinii efectuării acestuia de către prietenul stomatolog.
  • Nu speriați niciodată copilul cu vizita le medic.
  • Dacă aveți fobie față de stomatolog, nu o insuflați și copilului.
  • În momentul vizitei la stomatolog, copilul trebuie să fie odihnit.
  • În timpul vizitei, copilul trebuie lăudat, încurajat.

Cât de important este ca medicul stomatolog să fie și un pediatru bun?

Este important ca fiecare medic să își facă bine meseria, iar cunoștințele interdisciplinare sunt necesare pentru a ști când e nevoie de a conlucra cu specialiștii din alte ramuri ale medicinii, pentru binele pacientului, indiferent de vârsta acestuia.

Sursa: Mamaplus.MD