mamaplus

Tatiana Didencu: Cum poate fi depistată ambliopia la copii și de ce este necesară adresarea urgentă la oftalmolog

-
//
25.03.2019

Ambliopia este o boală vizuală întâlnită foarte des la copii, doar că, din păcate, este complicată depistarea acesteia la timp. Despre cauzele, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni, ne va vorbi medicul oftalmolog Tatiana Didencu.

Tatiana Didencu
Medic oftalmolog

Ce este ambliopia?

Ambliopia sau "ochiul leneș" este o boală a sistemului vizual, ce se caracteriză prin scăderea  vederii. De regulă, ambliopia este o consecință a unei dereglări a vederii  fără leziune organică. Persoanele predispuse sunt copiii, care pot dezvolta ambliopie încă de la naștere până la vârsta de 6-7 ani. Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. Din cauza vârstei mici de declanșare a anomaliei de refracție este foarte greu ca aceasta să fie depistată. Cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât șansele de tratare sunt mai crescute.

Când apare? Care sunt cauzele apariției?

Cauzele ambliopei pot fi organice sau funcționale.

Din cele funcționale, cel mai des dezvoltarea ambliopiei este favorizată de strabism. Dar, în același timp, ambliopia poate fi și cauza strabismului. Aceasta se întâmplă când un ochi are vedere scăzută (30-40% de vedere) astfel sunt prezente și schimbări retiniene, a nervului optic. Ambliopia mai poate apărea și la copiii cu erori de refracție, cum ar fi: miopia, hipermetropia, astigmatismul. Nu este de neglijat și factorul ereditar în apariția ambliopiei.

Cauzele organice care pot favoriza apariția patologiei sunt: cataracta (opacifierea cristalinului), tulburări de transparență și refracție a corneei.

Care sunt factorii de risc?

De regulă, factorii de risc sunt organici, leziunile corneene ce favorizează opacifierea ei, ptoza (căderea pleoapei) cu acoperirea globului ocular.

mamaplus

Cum poate fi depistată ambliopia la copii?

Ambliopia are următoarele semne:

  • Ochiul afectat nu se mișcă concomitent cu cel sănătos;
  • Devierea de la axul central al ochiului afectat;
  • Plânsul copilului când ochiul afectat este acoperit;
  • Ridicarea/ rotirea capului la privirea/fixarea unor obiecte.

Cum se tratează ambliopia?

Ambliopia este tratată exclusiv de către medicul specialist, oftalmolog. Acesta alege una dintre metodele cele mai oportune pentru tratamentul acesteia, și trebuie instituit cât mai precoce de la momentul diagnosticării. Pentru a avea succes, tratamentul trebuie să se adreseze atât ambliopiei, cât și cauzelor acesteia. Dacă factorul cauzal este o eroare de refracție, atunci are loc corecția optică aeriană/ de contact. În cazul patologiilor organice, care provoacă dezvoltarea ambliopiei, se rezolvă chirurgical (în cazul cataractei și de opacifiere a corneei).

Există câteva metode de a constrânge ochiul strabic. Aceste metode includ purtarea unui plasture pe ochi sau lentile de contact închise la culoare (ocluzie) și folosirea picăturilor pentru ochi sau a ochelarilor (relaxare). Mai există și metode alternative de tratament, cum ar fi: stimularea magnetică transcraniană, jocurile la calculator create special pentru a stimula activitatea ochiului ambliopic.

Tratamentul ambliopiei se face zi de zi, atât acasă, cât și la instituțiile de educație. Un rol important în rezultatele tratamentului o au complianța copilului și implicarea activă a părinților. Este regretabil faptul că această patologie poate să reapară și după un tratament de succes, astfel nu trebuie să fie neglijate vizitele repetate la medicul oftalmolog.

Până la ce vârstă poate fi tratată această afecțiune?

Cu cât vârsta copilul este mai mică, cu atât mai bune sunt rezultatele tratamentului ambliopiei. Acesta trebuie instituit imediat după ce boala este descoperită. Vârsta optimă până la care se poate avea un rezultat pozitiv al tratamentului este până la 7-8 ani. Totuși, studiile recente susțin că tratamentul anumitor forme de ambliopie pot îmbunătăți vederea chiar și la copiii mari și la adulți. 

NOTĂ! Este important să reținem că ambliopia este adesea imposibil de diagnosticat de sine stătător și că boala nu trece cu timpul. Există cazuri în care o persoană, prin închiderea accidentală a unui ochi, constată că celălalt ochi vede rău. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă insistent să efectuăm un examen oftalmologic periodic cel puțin o dată pe an. În plus, experții observă că ambliopia se poate dezvolta la o absență prelungită de corectare a patologiei refracției, atunci când o persoană nu poartă ochelari, lentile de contact și ochii pur și simplu nu știu ce înseamnă să vezi bine și ce înseamnă să vezi rău.

Sursa: Mamaplus.MD