4 lucruri pe care copilul trebuie să le știe pentru siguranța lui

4 lucruri pe care copilul trebuie să le știe pentru siguranța lui

-
//
21.10.2016

Nu există părinte care să nu fie preocupat de siguranța odraslei sale. De aceea pe stradă părinții rareori dau drumul mânuței copilului, îl țin alături în transport și chiar pe terenul de joacă se străduiesc să îl păstreze în câmpul vizual, având grijă ca acesta să nu se îndepărteze prea mult. Dar, din păcate, există și cazuri când, în pofida tuturor eforturilor noastre, copilul se pierde. Aceasta se întâmplă mai des în magazinele pentru copii superaglomerate și în supermarketuri, când părintele este preocupat cu împachetatul cumpărăturilor sau studierea ofertelor. Din fericire, de regulă copilul este găsit viu și nevătămat, însă viteza cu care se rezolvă această situație neplăcută depinde mult de felul în care l-ați învățat să se comporte în astfel de situații. De aceea fiecare tată trebuie să își învețe copilul următoarele lucruri:

4 lucruri pe care copilul trebuie să le știe pentru siguranța lui

1. Încercați să faceți în așa fel încât micuțul să rețină informațiile importante. În cazul în care copilul s-a pierdut, este bine dacă el va fi capabil să explice adulților unde și cui trebuie „returnat”. Pentru aceasta este necesar ca el să învețe:

  • numele și prenumele părinților;
  • adresa;
  • numărul de telefon al părinților.

Aceste informații sunt capabili să le rețină chiar și copiii de 3 ani.

2. Învățați copilul să dea un telefon. Consacrați câteva seri și învățați copilul să culeagă singur numărul dumneavoastră, atât la telefonul mobil, cât și la cel staționar. Aceasta îl va ajuta să rețină numărul mai ușor, pentru că memoria mecanică este deseori mult mai durabilă decât cea obișnuită. 
 
3. Învățați copilul că, dacă s-a pierdut, trebuie să stea pe loc, și să nu pornească în căutarea dumneavoastră. Aceasta este regula de bază a comportării copiilor pierduți – părintele caută, iar copilul stă pe loc. Astfel el nu îi încurcă pe cei care îl caută. 
 
4. Explicați-i că în anumite situații are voie să vorbească cu persoane necunoscute. În situații extreme, adulții sunt deseori singurii ajutori ai copilului dumneavoastră, de aceea învățați copilul să le ceară ajutor. Explicați-i că în primul rând trebuie să se adreseze persoanelor „în serviciu” – vânzătorilor, paznicilor, polițiștilor și să le ceară ajutorul. Și asta pentru că uneori poate să treacă foarte mult timp până când un adult să își îndrepte atenția spre un copil tăcut.

Sursa