Deseori citim sau auzim despre faptul că femeia suferă semnificative schimbări fiziologice pe timpul sarcinii. Dar unii savanți afirmă că și în organismul viitorului tată se produc modificări interesante.

Tatăl însărcinat

Uneori putem auzi următoarea expresie: „În curând vom naște”. Înseamnă oare aceasta că tații resimt sarcina soțiilor lor într-un mod deosebit?

Atunci când bărbatul începe să realizeze că în curând va deveni tată, în conștiința lui au loc schimbări. Fiecare bărbat se schimbă în mod diferit. Există câteva tipuri de „tați însărcinați”.

Tatăl grijuliu

Un astfel de bărbat va înconjura femeia însărcinată cu o solicitudine excesivă. El va prelua toate grijile, va aduce dejunul la pat, va cumpăra reviste pentru graviduțe, va interzice soției orice efort fizic etc. Unii ajung până la a o scuti completamente pe femeie de grijile casnice, ba chiar o forţează să plece și de la serviciu.

El se va adresa la medic cu și fără motiv. Un astfel de bărbat este atât de absorbit de grijile sale referitor la sarcină, încât acestea se pot transmite și femeii. Acest comportament o poate irita pe viitoarea mamă, pentru că ea este nevoită să se gândească mai mult la soț decât la sarcina sa.

Dacă soțul dumneavoastră manifestă astfel de semne, încercați să vorbiți sincer cu el, explicați-i că aveți nevoie de grija lui, și nu de protecție excesivă. Citiți împreună cărți despre sarcină, vizionați filme tematice, mergeți la un consult medical. Lăsați-l să înțeleagă că totul este în regulă și să se calmeze. Spuneți-i soțului că sunteți sigură că va deveni un tată minunat!

Tatăl gelos

Bărbații de acest tip pot percepe viitorul copil ca pe un concurent în lupta pentru dragostea femeii. Deseori acești bărbați se simt în plus, părăsiți. Restricțiile apărute în legătură cu sarcina îl nemulțumesc. Acțiunile bărbaților din această categorie pot fi orientate spre a stârni ca răspuns gelozia femeii. Ei pot să vină târziu acasă, să stea cu băieții la bar, să rămână la serviciu peste program.

În astfel de cazuri trebuie să îi arătați viitorului tată că atitudinea dumneavoastră față de el nu s-a schimbat deloc din cauza sarcinii, că îl iubiți în continuare la fel de mult. Încercați să îi explicați că aveți nevoie de el. Încercați să nu renunțați la viața sexuală. Nu oferiți bărbatului motive să fie gelos pe copilul încă nenăscut. Faceți în așa fel încât bărbatul să vadă în copil nu un rival, ci o bucățică din sine.

Tatăl însărcinat

Tatăl egoist

Acest tip de bărbați este unul special. El parcă își înconjoară soția de grijă, dar o face pentru sine. Acest bărbat pune accentul pe faptul că el este tatăl, bărbatul adevărat care a conceput un copil. Această tendință se accentuează în special dacă așteptați un băiețel. În astfel de cazuri femeia trece pe planul doi, iar copilul devine centrul universului, întruchiparea ambițiilor lui. Cu toate acestea, astfel de bărbați se comportă deseori inadecvat. Ei consideră că joacă rolul primordial în apariția pe lume a copilului.

Nici un fel de scandaluri și țipete nu îl vor face pe acest bărbat să vă ajute sau să vă fie alături emoțional. Puteți totuși încerca să îi explicați că sănătatea și bunăstarea viitorului lui copil depind în mare măsură de starea dumneavoastră de sănătate și dispoziție. Doar o astfel de abordare îl poate ajuta să devină mai atent față de soție.

Tatăl indiferent

Acest tip de bărbați consideră sarcina un lucru absolut normal, de aceea nu se interesează de starea și sentimentele soției. Nu veți observa schimbări semnificative în atitudinea lui față de dumneavoastră.

Dacă vă veți simți rău sau nu veți putea face anumite lucruri, nu așteptați ajutor de soț. Dar nici nu așteptați ca viitorul tată să se schimbe atunci când îi veți explica o dată în plus ce simțiți în situația actuală.

Acest tip de bărbați vă va ajuta doar atunci când îi veți spune tranșant că nu puteți face un anumit lucru pentru că aceasta ar putea duce la întreruperea sarcinii.

Tatăl însărcinat

Modificările fizice la bărbații „însărcinați”

În perioada de așteptare a micuțului, unii bărbați se schimbă nu doar în ceea ce privește sufletul și caracterul, ci și fizic.

Modificări hormonale

S-a demonstrat faptul că fondul hormonal la „tatăl însărcinat” se schimbă: se reduce numărul de hormoni masculini, iar nivelul de estrogen și prolactină (hormoni feminini) crește. În plus, bărbații care se identifică cu soțiile lor însărcinate au un nivel mai redus de cortizol (hormonul stresului).

Semnele „gravidității” la bărbați

Există și astfel de viitori tați are nu dorm, nu mănâncă, suferă de grețuri de dimineață. Pot fi observate chiar sporirea masei corporale și a burții. Aceasta se referă în special la bărbații din tipul grijuliu. Ei se confruntă cu oboseală sporită, toxicoză și schimbări de dispoziție.

Oricare ar fi schimbările care se produc cu soțul dumneavoastră, nu uitați că și el este un om cu slăbiciuni și îngrijorări. Străduiți-vă să îi arătați cât de important este pentru dumneavoastră, vorbiți-i despre sentimentele pe care le încercaţi, cereți-i sfatul, spuneți-i cât de mult îl iubiți. Dorim tuturor taților și mamelor însărcinate să petreacă cele 9 luni în liniște și iubire!

Sursa