Care sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos

Care sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos

V-aţi gândit vreodată că este important nu doar ce mâncăm, ci şi în ce gătim ceea ce mâncăm? Chiar dacă folosim întotdeauna cele mai proaspete şi mai sănătoase ingrediente, mâncarea poate fi una nesănătoasă din pricina vaselor în care gătim.

Care sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos

Începem cu vasele din aluminiu, care se găsesc în aproape toate bucătăriile. Aluminiul poate exercita în organismul uman un efect estrogenic, de tulburare a sistemului hormonal. Din acest motiv, contactul obiectelor de gătit din aluminiu cu mâncarea nu este recomandat. La fel, străduiți-vă să evitați folia pentru gătit din aluminiu.

Vasele din cupru sunt, de asemenea, nocive. Dacă folosiţi ingrediente acide, cum ar fi sucul de roşii, metalul va oxida, iar mâncarea îşi va schimba gustul, dar şi proprietăţile.

Ar trebui să ne ferim de vasele vechi, de fontă. Acea fontă trebuie să fie emailată şi emailul să fie foarte fin, astfel încât să nu avem porozităţi care să ducă la trecerea de fier din vas în alimentul nostru. Astfel, trebuie să le folosim cu mare atenţie.

Unele studii spun că tigăile din material antiaderent pot fi cancerigene dacă temperatura depăşeşte 260 de grade.

Controverse sunt şi în cazul oalelor din material antiaderent. Una dintre substanţele toxice pe care le conţine se regăseşte în produse precum detergentul de rufe sau varul lavabil. Este de preferat să evităm contactul lor cu instrumente ascuţite precum furculiţe, cuţite, pentru că acel strat protector antiaderent care este pe ele se poate transfera în alimente şi atunci da, este nociv organismului. De aceea, aveţi mare grijă atunci când gătiţi în astfel de vase! Tigăile din material antiaderent trebuie schimbate o dată la 2-3 ani!

Care sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos

Care sunt totuşi alternativele sănătoase?

Vasele de ceramică sunt cele mai bune pentru că distribuie uniform caldura. Sunt inerte, nu trec porţiuni din vas în mâncare, deci nu pot contamina mâncarea.

Alte vase în care puteţi găti sănătos sunt cele din sticlă. Sunt perfecte şi rezistă fără nicio problemă la temperaturi înalte. Poate găti şi la 40 de grade. E pe curent electric, ceea ce înseamnă că păstrăm enzimele legumelor şi tot ceea ce este în interior.

Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa atunci când gătim la temperaturi ridicate.

Vasele din yena sunt, de asemenea, o variantă sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ele sunt făcute să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor.

Care sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos

Un gust bun are şi mâncarea gătită în vase de lut. Atenţie însă, nu toate sunt sănătoase! Străduiți-vă să le alegeți pe cele fără luciu, să fie mate, efectiv fara niciun model, fără niciun strat lucios în interior. 

La capitolul instrumente, cele mai indicate sunt cele din lemn, pentru că nu există riscul de a se transfera substanţe toxice în mâncare.

Trebuie să ştiţi că toate aceste efecte ale materialelor folosite nu sunt imediate. Pe termen lung, metalele care ajung în mâncare şi apoi în corpul nostru pot duce chiar şi la tulburări hormonale. Astfel, gândiţi-vă de două ori înainte de a cumpăra o cratiță ieftină! Merită să investiţi în vase de calitate pentru că acestea au o viaţă mai lungă. În plus, vă protejează sănătatea.

Care sunt cele mai bune vase pentru gătit sănătos

Sursa: www.digi24.ro