Cât de periculoase sunt vasele în care gătim zilnic

Cât de periculoase sunt vasele în care gătim zilnic

Calitatea vaselor ne influențează în mod direct starea sănătății. Nu este important doar ce mâncăm, dar și în ce gătim bucatele.

Cât de periculoase sunt vasele în care gătim zilnic

Începem cu vasele din aluminiu, care se găsesc în aproape toate bucătăriile.

Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Aluminiul poate exercita în corp un efect estrogenic, deci un efect de tulburare a sistemului hormonal şi, din acest motiv, contactul obiectelor de gătit cu mâncare, aluminiu plus mâncare nu este recomandat. Mă gândesc aici şi la folia pentru gătit din aluminiu, pe care eu o evit.”

Vasele din cupru sunt de asemenea, de evitat. Dacă folosiţi ingrediente acide, cum ar fi sucul de roşii, metalul va oxida, iar mâncarea îşi va schimba gustul, dar şi proprietăţile.

Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: „Ar trebui să ne ferim de vasele vechi şi aici mă gândesc la vasele de fontă care trebuie folosite cu mare atenţie, deşi sunt la modă. Acea fontă trebuie să fie emailată şi emailul să fie foarte fin, astfel încât să nu avem porozităţi care să ducă la trecerea de fier din vas în alimentul nostru.”

Unele studii spun că tigăile din material antiaderent pot fi cancerigene dacă temperatura depăşeşte 260 de grade.

Controverse sunt şi în cazul oalelor din material antiaderent. Una dintre substanţele toxice pe care le conţine se regăseşte în produse precum detergentul de rufe sau varul lavabil. De aceea, aveţi mare grijă atunci când gătiţi în astfel de vase!

Eugenia Dobrescu, antreprenor: „Este de preferat să evităm contactul lor cu instrumente ascuţite precum furculiţe, cuţite, pentru că acel strat protector antiaderent care este pe ele se poate transfera în alimente şi atunci da, este nociv organismului.”

Tigăile din material antiaderent trebuie schimbate o dată la 2-3 ani!

Cât de periculoase sunt vasele în care gătim zilnic

Care sunt totuşi alternativele sănătoase?

Cristian Mărgărit, consultant în nutriţiet: „Vasele de ceramică sunt cele mai bune pentru că distribuie uniform caldura. Sunt inerte, nu trec porţiuni din vas în mâncare, deci nu pot contamina mâncarea.”

Alte vase în care puteţi găti sănătos sunt cele din sticlă.

Ligia Pop, consultant nutriţionist şi autor: „Sunt perfecte şi rezistă fără nicio problemă la temperaturi înalte. Folosesc şi slowcoocker sau oala cu gătire lentă, care e foarte bună. Poate găti şi la 40 de grade . Merge pe curent electric, ceea ce înseamnă că păstrăm enzimele legumelor şi tot ceea ce este în interior, dar este pe o durată mai lungă, dar -- pentru cuptor ceramica şi sticla sunt cele mai importante.”

Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa atunci când gătim la temperaturi ridicate. Vasele din yena sunt de asemenea o variantă sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ele sunt făcute să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor. Un gust bun are şi mâncarea gătită în vase de lut. Atenţie însă, nu toate sunt sanatoase!

Cât de periculoase sunt vasele în care gătim zilnic

Ligia Pop, consultant nutriţionist şi autor: „Vasele de lut le folosesc, dar pentru că şi acesta este un subiect controversat pe internet pentru că nu se ştie dacă conţin plumb sau nu, mă străduiesc să le aleg fără modele, fără acel luciu, să fie mate, efectiv fara niciun model, fără niciun strat lucios în interior, precum acele vase de friptură, dar eu pot să fac legume în ele şi au un gust special şi adecvat.”

Cristian Mărăgărit, consultant în nutriţie: „Avem aici o oală pentru gătit. Ea are un fund dublu, care permite distribuirea uniformă a căldurii. La aceste vase trebuie să avem grijă să nu se deterioreze. Dacă vedem urme de rugină, schimbări ale culorii înseamnă ca vasul a început să intre în reacţie cu alimentele dinăuntru şi atunci ar trebui sa cumpărăm un vas nou.”

La capitolul instrumente, cele mai indicate sunt cele din lemn, pentru că nu există riscul de a se transfera substanţe toxice în mâncare.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul vaselor emailate. De aceea, căutaţi-le pe cele de o calitate foarte bună. Mai trebuie să ştiţi că toate aceste efecte ale materialelor folosite nu sunt imediate. Pe termen lung, metalele care ajung în mâncare şi apoi în corpul nostru pot duce chiar şi la tulburări hormonale. Astfel, gândiţi-vă de două ori înainte de a cumpăra o oală ieftină! Merită să investiţi în vase de calitate pentru că acestea au o viaţă mai lungă. În plus, vă protejează sănătatea.

Cât de periculoase sunt vasele în care gătim zilnic

Sursa: digi24.ro