Ce să mănânci când ai dureri - 4 antiinflamatoare naturale

Ce să mănânci când ai dureri - 4 antiinflamatoare naturale

Durerile pot apărea în momentele cele mai nepotrivite și îți va fi foarte greu să-ți continui activitatea dacă nu ai un remediu eficient. În loc să iei mereu medicamente, cel mai bine ar fi să încerci să îți modifici meniul zilnic. 

Ce să mănânci când ai dureri - 4 antiinflamatoare naturale

Dieta pe care o alegi îți înfluențează decisiv starea de sănătate și ar putea preveni afecțiunile care declanșează durerea. Chiar dacă te confrunți deja cu dureri, consumul unor antinflamatoare naturale va minimiza disconfortul  pentru ca tu să te poți concentra asupra activităților pe care trebuie să le desfășori. Un meniu sănătos trebuie să includă multe fructe și legume proaspete, cereale integrale, produse lactate, proteine și grăsimi sănătoase. Combinația de nutrienți pe care o furnizează alimentele naturale, neprocesate, este esențială pentru funcționarea optimă a organismului și prevenirea problemelor de sănătate.
 
Dacă ai o alimentație echilibrată  sistemul imunitar va fi fortificat și vei rezista mult mai bine în fața atacului microbilor. Din acest motiv dieta inteligentă este punctul de plecare atunci când ai probleme cu durerea.
 
„Modificarea stilului de viață în ansamblu este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a durerii și îmbunătățirea stării generale. Un meniu sănătos și eliminarea excesului de kilograme sunt esențiale pentru a reduce sau elimina durerea”, explică dr. Tina Ardon, de la Clinica Mayo.
 
Astfel, ar trebui să te întrebi dacă alegerile pe care le faci zilnic te ajută sau îți înrăutățesc starea. „Studiile de specialitate au demonstrat că există o legătură directă între alimentele ingerate și procesul inflamator care declanșează durerea. Deși inflamațiile pot fi o reacție normală a organismului în urma leziunilor sau a infecțiilor, în unele cazuri inflamația poate deveni cronică, răspândindu-se în tot corpul. Alimentele alese zilnic pot reduce inflamația sau o pot exacerba, de aceea trebuie constituit un meniu specific pentru diminuarea durerii”, spune dr. Ardon.

Iată câteva antiinflamatoare naturale pe care ar trebui să le consumi cât mai des: 

1. Peștele gras

Somonul, tonul, heringul, macroul și sardinele sunt surse excelente de acizi grași Omega-3.
Acest tip de grăsimi are un rol esențial în reducerea inflamațiilor și controlul durerii. Alege cât mai des pește la grătar, cu o salată de crudități sau cu legume la grătar și vei vedea că intensitatea durerilor se va reduce și vor apărea mult mai rar.

2. Nucile și semințele

Pentru persoanele care evită peștele, nucile sunt sursa ideală de acizi grași Omega-3. Poți alege semințe de in, nuci crude, fistic sau nuci caju. Consumă-le la micul dejun, cu lapte de orez și cereale integrale și nu va mai trebui să-ți faci griji din cauza durerii. De asemenea, nucile sunt alegerea ideală și pentru gustările dintre mese. Savurează 30g de fistic alături de felii de măr și vei uita de chips-uri sau prăjituri.

3. Avocado

Furnizează organismului fibre, plus un mix de 20 de vitamine, care te protejează împotriva bolilor și mai ales a durerii. Poți consuma avocado sub formă de piure, cu puțin suc de lămâie și coriandru, alături de o friptură de curcan sau vită. De asemenea, poți adăuga avocado la salate sau când prepari legume la grătar.
 Dacă iei sandvișuri la tine, uită de maioneză sau unt. Piureul de avocado înlocuiește perfect aceste produse și reduce nivelul colesterolului. Datorită proprietăților antiinflamatoare, avocado este util și pentru persoanele care se confruntă cu acneea.

4. Afinele

Antioxidanții din afine previn efectele negative ale radicalilor liberi, protejând organismul împotriva infecțiilor. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina E și vitaminele din complexul  B, fiind alegerea ideală pentru o imunitate puternică și apariția mult mai rară a durerilor. Efectul antiinflamator al afinelor este generalizat, ele fiind un tratament eficient și în cazul acneei. În urma unui consum frecvent de afine leziunile se vor vindeca mai repede, iar cicatricile se vor diminua.
 
Savurează afine la micul dejun, cu pâine prăjită integrală și piure de avocado, la salatele de fructe, în smoothie-uri sau combinate cu brânză Cheddar și nuci crude pentru o gustare sățioasă care previne durerea și acumularea kilogramelor în plus.

Sursa: eva.ro

Distribuie articolul: