Cozonac pentru Sărbătorile de Paști în multi fierbător

Cozonac pentru Sărbătorile de Paști în multi fierbător

-
//
30.03.2015

Pentru a coace un cozonac este nevoie de anumite abilități culinare. Nu fiecare gospodină se va încumeta să coacă cozonac. Însă, cu ajutorul multi fierbătorului, prepararea cozonacului este o adevărată plăcere.

Cozonac pentru Sărbătorile de Paști în multi fierbător

Avantajul preparării cozonacului în multi fierbător, constă în faptul, că grație metodei de coacere, cozonacul se va coace uniform și nu se va arde. Mai mult, aluatul poate fi lăsat direct în multi fierbător pentru a crește. Pentru aceasta turnați aluatul în bolul multi fierbătorului uns cu ulei, închideți capacul și selectați regimul de încălzire pentru 10-25 de minute.

Pentru cozonacul preparat în multi fierbător puteți folosi practic orice rețetă. Volumul ingredientelor însă va trebui diminuat, asta pentru, că în dispozitivul respectiv poate fi copt un singur cozonac, însă de mărime mare. Dacă doriți să coaceți câțiva cozonaci, va trebui să frământați aluatul separat pentru fiecare coptură.

Regimul ”Coacere” în multe modele de multi fierbătoare este limitat la 60-65 de minute. Acest timp este insuficient pentru coacerea cozonacului. După semnalul de finalizare, nu deschideți capacul, ci imediat selectați un timp suplimentar în același regim sau lăsați coptura în regimul de încălzire. Timpul total de coacere alcătuiește de regulă, în jur de o oră și jumătate.

Cozonacul copt în multi fierbător nu are o crustă rumenă. În cazul respectiv însă, nu este o problemă, deoarece cozonacul este decorat de regulă, cu glazură.

Cozonac cu stafide în multi fierbător

Cozonac pentru Sărbătorile de Paști în multi fierbător

Prepararea: drojdiile se dizolvă în lapte călduț cu o linguriță mică de zahăr și se lasă pentru 15-20 de minute. Albușurile de ou se bat cu zahăr, se adaugă la drojdii cu un pahar de făină și se lasă la loc cald. Amestecul trebuie să crească în volum de 2-3 ori. Untul de temperatura camerei se freacă cu sare și gălbenușurile de ou, se adaugă la amestecul din făină și drojdii, se presară făina rămasă și se frământă aluatul. Se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să dospească la loc cald. Între timp, peste stafide se toarnă apă fierbinte, se scurge ,se usucă și se presară cu puțină făină.

Stafidele se adaugă în aluatul dospit, se presară vanilia, se amestecă bine și să lasă pentru 30 de minute. După care, aluatul se unge cu ulei vegetal și se frământă timp de cel puțin 20 de minute. Aluatul se pune în bolul multi fierbătorului, se lasă să se ridice până aproape sub capac, se selectează regimul ”Coacere” pentru 60-65 de minute, după care regimul de încălzire timp de 20-30 de minute (fără a deschide capacul).

Variante de glazură

  • Glazură de zahăr pe apă: 1 pahar de zahăr pudră se amestecă cu 4 linguri de masă de apă.
  • Glazura cu albuș de ou și suc de lămâie: 1 albuș de ou răcit se bate cu 100 gr. de zahăr pudră până la obținerea unei mase dense, se adaugă sucul de lămâie și se bate din nou.
  • Glazură albă: 250 gr. de zahăr pudră se bate cu 5 albușuri de ou, se adaugă ½ pahare de făină și se amestecă bine.

Cozonac pentru Sărbătorile de Paști în multi fierbător