Oamenii de știință au clarificat cît de inofensive sînt produsele alimentare, care au fost scăpate pe podea

Oamenii de știință au clarificat cît de inofensive sînt produsele alimentare, care au fost scăpate pe podea

-
//
14.05.2015

"Cine dintre noi nu a ridicat de pe podea alimentele scapate, suflînd pe ele şi ajungînd la concluzia că încă sunt bune pentru consum?" - scrie inopressa.ru

Oamenii de știință au clarificat cît de inofensive sînt produsele alimentare, care au fost scăpate pe podea

Mulţi dintre noi, în astfel de cazuri, folosiţi pseudo-regula celor "trei secunde", spunîndu-și că nu este nici un pericol, în cazul în care mîncarea s-a aflat pe podea, doar un moment, scrie Nicky Harley.

Oamenii de știință de la Universitatea din Manchester au decis să testeze această regulă în practică. Pentru a face acest lucru, au luat pîine şi gem, șuncă, paste fierte, biscuiți și fructe uscate pe care le scăpau pe podea, lăsîndu-le  acolo pentru trei, cinci şi zece secunde. După aceasta, au studiat produsele pentru a determina cîte bacterii au acumulat. 

Studiul a constatat ca alimentele bogate în zahar sau sare (cum ar fi şunca şi gemul) au fost cele mai inofensive pentru consum chiar și după 10 secunde, pentru că pe ele supravieţuiesc mai puţine bacterii.

Biscuiții au fost, de asemenea, relativ inofensivi şi după 10 minute de aflare pe podea din cauza conținutului scăzut de apă.

În acelaşi timp, pe fructele uscate şi paste s-au depistat o serie de bacterii și ciuperci, al căror număr creștea cu fiecare secundă în plus de aflare pe podea.

Sursa