Rețeta de bază a Sfințișorilor

Rețeta de bază a Sfințișorilor

-
//
21.03.2018

Mucenicii sau Sfințișorii-Unul dintre puținele obiceiuri populare autohtone, care a ajuns și până în zilele noastre, se suprapune cu obiceiurile creștine și credințele păgâne. Până astăzi, de Sâmbăta Morților, femeile coc 40 de sfințișori, câte unul pentru fiecare mucenic de la Sevastia. Fiecare sfințișor este însiropat cu miere și presărat cu nuci, pentru că din moși strămoși se credea că mierea și nucile sunt alimentele care fac legătura dintre lumea celor morți și a celor vii în aceste zile, zile care se numesc ”Zilele Moșilor”.

Rețeta de bază a Sfințișorilor

Rețeta de bază a Sfințișorilor

Rețeta de bază a Sfințișorilor

1. Preparăm maiaua din drojdie, lapte cald și o linguriță zahăr, amestecăm bine ingredientele și lăsăm într-un loc cald pentru o oră.

2. După o oră, preparăm aluatul: frământăm manual sau cu ajutorul blender-ului maiaua, făina, sarea, zahărul, oul, untul și apa. Trebuie să obținem un aluat lipicios și elastic.

3. Timp de o oră și jumătate lăsăm aluatul să crească, într-un loc călduț, ferit de curent.

4. Preîncălzim cuptorul la 210°С.

5. Împărțim aluatul în părți egale, a câte 60 gr fiecare și modelăm niște gogoși.

6. Lăsăm aluat să se odihnească încă vreo 20 minute.

7. Modelăm gogoșii în rulou subțire, îl strângem în două și-l răsucim într-un lanț. 

8. Împletim lanțul în forma cifrei 8. 

Rețeta de bază a Sfințișorilor

9. Punem Sfințișorii într-o tavă unsă în prealabil cu ulei și-I lăsăm să crească ușor.

10. Amestecăm 1 gălbenuș și 3 linguri de lapte. Ungem cu acest sirop sfințișorii.

11. Ducem tava la cuptorul preîncălzit, pentru 20-25 minute. Sfințișorii trebuie să crească și să se rumenească. 

12. Înainte de a pune mucenicii sfințișorii pe masă, îi ungem deasupra cu miere și-i presărăm cu semințe de susan, nuci sau coajă rasă de lămâie (dacă miere este zaharisită, o putem topi la baia de abur).

Sînt mai multe variante de sfinţişori

1.Cu halva

2.Cu lămîe

3.Cu stafide

4.Cu cacao

5.Cu scorţişoara şi cardamon

6.Cu nuci

Rețeta de bază a Sfințișorilor

În timpurile străvechi, oamenii ofereau fiecărui detaliu un sens simbolic și sacru. De exemplu,  sfințișorii se prepară în forma antropomorfă de opt, pentru că această cifră semnifică echilibru cosmic. 

Sursa: prostovkusno.md