Rețetă portugheză: Caldeirada de peixe

-
//
26.02.2019

Dacă aveți poftă de o mâncare deosebită, vă sugerăm o rețetă delicioasă din bucătăria portugheză: Caldeirada de peixe. Puteți s-o preparați acasă și să-i surprindeți pe oamenii dragi cu o gustoșenie culinară din cele mai bune ingrediente.

Ingrediente (2 porții):

  • 150 g fasole albă;
  • 200 g cartofi fierți tare;
  • 2 cepe;
  • 1 cățel de usturoi;
  • 1 lămâie bio;
  • 3 linguri ulei de măsline;
  • 200 ml vin alb sec;
  • 2 foi de dafin;
  • aprox. 600 ml supă de legume;
  • 1 ardei gras roșu;
  • 100 g creveți;
  • 200 g midii;
  • 150 g file de biban de mare;
  • 2 tulpini busuioc;
  • piper;
  • sare.


Mod de preparare:

  1. Fasolea se lasă la înmuiat peste noapte, în apă rece.
     

  2. În ziua următoare, se curăță cartofii, se spală și se taie în bucăți de 1-2 cm. Cepele se curăță și se taie cubulețe. Usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Lămâia se spală cu apă caldă și se usucă, apoi se răzuiește coaja de pe jumătate din aceasta.
     
  3. Se încălzește uleiul într-o oală mare, se călesc cepele și usturoiul în aceasta aproximativ 2 minute, întorcându-le de pe o parte pe alta până devin translucide, apoi se stinge cu vinul. Se adaugă dafinul și coaja de lămâie și se lasă totul să fiarbă aproximativ 5 minute, la foc mic. Se adaugă supa, cartofii și fasolea și se lasă să fiarbă cu capacul deasupra, la foc mic, aproximativ 45 minute.
     
  4. Între timp, se taie ardeiul gras pe jumătate, se curăță, se spală și se lasă să se scurgă, apoi se taie în bucăți de 1-2 cm și se adaugă la tocană, după aproximativ 40 de minute. Creveții și midiile se curăță, aruncând midiile deschise. Fileurile se clătesc cu apă rece, se lasă să se scurgă și se taie în bucăți mici. Creveții și midiile se clătesc cu apă rece, se lasă să se scurgă și se amestecă cu peștele în tocană. Se mai lasă la fiert aproximativ 10 minute. Se condimentează cu sare și piper.
     
  5. Busuiocul se spală, se usucă prin scuturare și se rup frunzulițele de pe tulpini. Tocana de pește cu busuioc se așază în farfurii adânci. Se taie pe jumătate restul lămâii și se servește împreună cu aceasta.
     

Sursa