Ștrudel cu vișine

Ștrudel cu vișine

Ștrudel cu vișine

MOD DE PREPARARE

Pasul 1

Pregătiți aluatul de foietaj. Cerneți făina împreună cu sarea pe suprafața de lucru. Pe un alt tocător, mărunțiți cu ajutorul unui cuțit untul și margarina în așa fel încât acestea să se amestece bine.

Frecați făina cernută cu 4 linguri din compoziția de unt și margarină. Puneți restul compoziției într-un bol și lăsați-l la cald.

Pasul 2

Adunați făina grămăjoară și faceți o mică adâncitură, pentru a turna apa și sucul de lămâie. Frământați aluatul până acesta devine elastic și nu foarte moale. Adunaţi aluatul, acoperiți-l cu o peliculă alimentară și puneți-l la frigider pentru 30 de minute.

Pasul 3

Peste 30 de minute puneți aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și faceți în mijlocul bilei de aluat o tăietură adâncă sub formă de cruce. Întindeți cele patru colțuri, până obțineți o stea cu patru colțuri.

Pasul 4 

Fără a atinge mijlocul, întindeți colțurile „steluței”. Centrul acesteia trebuie să fie de patru ori mai gros ca marginile.

Pasul 5

Puneți compoziția de unt și margarină, încălzită până la temperatura camerei, în mijlocul aluatului întins și îndoiți colțurile în așa fel încât grăsimea să rămână în interior. Întindeți aluatul sub forma unui dreptunghi cu dimensiunile de 60 pe 30 cm. Acoperiți dreptunghiul de aluat astfel obținut cu un șervețel uscat sau un prosop de bucătărie și lăsați să se odihnească 15 minute.

Pasul 6

Întindeți din nou aluatul sub forma unui dreptunghi mai mare, de 75 pe 45 cm. Împăturiți aluatul sub formă de plic, adică îndoiți spre centru toate cele patru colțuri. Acoperiți și lăsați 20 minute. Aplatizați puțin, apoi rulați din nou aluatul sub formă de dreptunghi și îi lăsaţi-l să se odihnească 20 minute. Repetați procedura: împăturiți sub formă de plic și lăsați 30 de minute.

* Foietajul frământat poate fi învelit în folie alimentară, pus într-un pachet de polietilenă și păstrat la congelator până la trei luni. Având în vedere că aluatul nu este dulce, acesta poate fi folosit la pregătirea tartelor cu carne, pește și legume.

Pasul 7

Alegeți vișinele, spălați-le și uscați-le. Scoateți sâmburii.

Ungeți tava de copt cu ulei sau cu unt. Împărțiți aluatul în două părți, una un pic mai mare ca cealaltă. Întindeți partea mai mică până obțineți un dreptunghi de 30 pe 15 cm. Îndreptați marginile și aranjați aluatul în tavă. Amestecați crackerii pisați cu scorțișoara și 3 linguri de zahăr. Acoperiți aluatul cu această compoziție, la o distanță de 1,5 cm de margine.

Pasul 8

Presărați vișinele cu amidonul și zahărul rămas. Amestecați bine. Turnați-le pe aluat.

Pasul 9

Întindeți aluatul rămas sub forma unui dreptunghi cu laturile de 33 și 18 cm. Îndreptați marginile. Bateți puțin oul și ungeți marginile blatului inferior. Aranjați cu atenție stratul superior. Fixați cu ajutorul unei furculițe marginile ștrudelului.

Pasul 10

Încălziți cuptorul până la 190°C. Faceți pe stratul superior al aluatului câteva tăieturi transversale, la o distanță de 1,5-2 cm una de cealaltă. Ungeți ștrudelul cu oul rămas. Puneți la cuptor și coaceți 45 de minute, până se formează o crustă de culoare aurie-închis. Presărați ștrudelul cu zahărul pudră.

Serviți fierbinte sau cald.

Ștrudel cu vișine

Sursa