Toată viața fără carne? Vegetarianismul la copii

Toată viața fără carne? Vegetarianismul la copii

-
//
07.07.2014

În prezent există o mulțime de oameni, care duc un mod de viață vegan. Totodată, părinții se străduie să introducă vegetarianismul și în alimentația copiilor lor. Este oare binevenit acest regim de alimentație pentru copii?

Principii generale

Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, peștele, stridiile, crustaceele și alte produse obținute prin măcel. Un termen ar fi regim pe bază de plante. Mai mult, acei care practică veganismul din motive etice exclud produsele animale din dieta lor ca parte dintr-o practică mai mare de înfrânare de la folosirea animalelor pentru orice scop (ex. piele, blană etc.), deseori din suport pentru drepturile animalelor.

Interpretarea diferită a principiului general al vegetarianismului a dus la apariția cîtorva tipuri de alimentație vegană, care diferă una de alta.

* O dietă vegană este o formă de vegetarianism ce exclude toate produsele de origine animalieră, cum ar fi carnea, ouăle, peștele, caviarul, produsele lactate și chiar mierea.

* Lacto vegetarianismul include produsele lactate dar exclude ouăle

* Ovo vegetarianismul include ouăle dar exclude lactatele

* Lacto-ovo vegetarianismul combină produsele vegetale cu lactatele și ouăle

Toată viața fără carne? Vegetarianismul la copii

Cum trebuie să se alimenteze un copil?

Poate oare dieta vegetariană să fie una de bază în alimentația copiilor?

Examinînd problema regimului alimentar al copilului dvs, în primul rînd trebuie de luat în calcul, că alimentația lui trebuie să fie una fiziologică. Produsele vegetale practic nu conțin vitamina D.

Alimentația fiziologică – asigură prin intermediul regimului alimentar conform vîrstei crșterea și dezvoltarea copilului. La o vîrsta fragedă, cea mai stringentă problemă este asigurarea creșterii și dezvoltării sistemului nervos, inclusiv a creierului, dezvoltarea oaselor, vaselor sangvine, mușchilor scheletici și a celor cardiaci, sistemului endocrin. Asigurarea insuficientă a organismului copilului cu diverse substanțe nutritive, vitamine și microelemente poate fi cauza afectării dezvoltării inteligenței , apartului locomotor, organelor reproductive etc. Calitatea alimentației în copilărie influiențează și viața ulterioară, determinînd caracterul maladiilor de care va suferi copilul cînd va crește.

Toată viața fără carne? Vegetarianismul la copii

De ce vegetarianismul este contraindicat copiilor?

Sistemul vegan este inacceptabil în alimentația unui copil din mai multe motive:

1. Lipsa proteinelor de origine animalieră provoacă deficitul aminoacizilor vitali pentru organismul unui copil. Aminoacizii sunt sursele de proteine. Fără aminoacizi este imposibilă sintetizarea proteinelor pentru țesuturi și organe, a fermenților și hormonilor. Cea mai mare insuficiență de proteine este întegistrată la copii, în special pînă la vîrsta de 4 ani. Deficitul proteinelor animaliere duce la dezvoltarea insuficienței de energie , care se manifestă prin retard fizic și psihic, afectarea funcțiilor tuturor organelor și sistemelor, scăderea sistemului imunitar. Insuficiența de proteine provoacă îmbolnăvirea cu Sindromul Kwashiorkor, răspîndit printre copiii din cele mai sărace țări din Africa. După întreruperea alăptării, nutriția de bază a copiilor din această regiune sunt produsele vegetale, aceștoa fiind lipsiți de proteine animaliere. Maladia se manifestă prin retard în dezvoltarea fizică, epuizare, edeme, schimbări în pigmentarea pielii, afecțiuni în procesul de absorbție a elementelor nutritive din intestin, tulburări psihice. Acești copii au și un aspect caracteristic: au picioarele și mînile slabe și o burtă neproporțional mare.

2. Doar carnea conține fier într-o formă ușor de degerat de către om. În multe produse de origine vegetală se conține un volum mare de fier, însă acesta nu este degerat de către organismul uman integral. Pentru comparație: din făina de orez se digerează doar 1% din fierul pe care îl conține, iar din boboase – 5-7%. Totodată, din carnea de vită organismul primește 17-21% de fier, iar din pește – 9-11%. Amintim, că fierul joacă un rol enorm în procesul de hematopoieză, și face parte din componența multor fermenți necesari pentru o funcționare normală a celulor și țesuturilor. Cerința de fier a organismului la copii este mai mare decît la maturi, deaceea excluderea din regimul alimentar a produselor animaliere provoacă anemia.

3. Odată cu excluderea din meniu a produselor animaliere, organismul va înregistra un deficit al vitaminelor grupei B. Este vorba de vitamina B12 și vitamina B6. Vitamina B12 (ciancobalamina) ajunge în organismul uman în special prin intermediul produselor animaliere: carne, pește, lapte. Rolul vitaminelor grupei B constă în stimularea hematopoiezei, menținerea sistemului imunitar, sporirea procesului de sintetizare proteinelor. Ciancobalamina și piridoxina (vitamina B6) sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos. Insuficiența vitaminei B12 în organism provoacă o formă specială de anemie, imunodeficiență și boli ale tractului gastro-intestinal. Chiar și o ușoară lipsă de vitamine a grupei B duce la afectarea activității sistemului nervos periferic, măduvei spinării și a creierului, lucru care se manifestă în copilărie prin retard în dezvoltarea psihică și fizică. Deasememea, poate provoca oboseală în exces, dureri de cap, amețeli și depresii.

Toată viața fără carne? Vegetarianismul la copii

4. Produsele animaliere sunt sursa principală de zinc. Zincul este un microelement, care influiențează toate procesele metabolice din organism, deoarece intră în componența multor fermenți și a hormonului insulina, necesar pentru absorbția glucozei de către țesuturi. Zincul participă la formarea acizilor nucleici și a proteinelor, fiind un stimulator de creștere. O cantitate mare de zinc ajunge în organism prin consumul de carne de vită, carne de porc, ouă de găină. Alimentele vegetale deasemenea contin acest microelement, însă cantitatea lui poate fi insuficentă pentru un organism în creștere. Deficitul de zinc provoacă încetinirea procesului de creștere, întîrzie dezvoltarea sexuală, afectează pielea și mucoasele, dar și căderea părului.

5. Vitamina D este în special necesar copiilor cu vîrsta de pînă la 3-4 ani. Anume în această perioadă, are loc procesul de formare al oaselor, se dezvoltă sistemul nervos. Vitamina D se formează în piele sub influiența razelor solare (UV). Deasemenea, ajunge în organism odată cu consumul ficatului de batog, hering, ulei de pește, ouă, lapte, unt. În produsele vegetale, vitamina D practic lipsește. Deficitul vitaminei D în vîrstă fragedă provoacă rahitismul (la copii cu vîrstă pînă la 2 ani profilactica acestei maladii se efectuiază cu ajutorul vitaminei D). La o vîrstă mai înaintată acest deficit se manifestă prin fragilitatea oaselor, afectarea creșterii normale și formarea scheletului, deterioraea dinților, micșorarea imunității.

6. Persoanele care duc un mod de viață vegan deseori se confruntă cu un deficit de colesterol, care reprezintă o substanță grasă; 2/3 din volumul total este sintetizat în ficat din produsele animaliere ajunse în organism (carne, pește, unt, lapte, ouă etc.). Colesterolul în organismul uman execută concomitent citeva funcții cheie: este un material pentru construirea membranelor celulare și unor componente ale celulei și participă la sitetizarea hormonilor. În cazul unui deficit al colesterolului este perturbată dezvoltatea normală a sistemului reproductiv, se micșorează densitatea oaselor și se deteriorează dinții. Asta deoarece, colesterolul participă la sintetizarea hormonului cortizol, care joacă un rol important în schimbul de calciu-fosfor. Deficitul de durată al colesterolului provoacă leziuni ale retinei ochiului și a nervului optic.

Potrivit Convenției ONU privind drepturile copilului, care este un act juridic internațional, fiecare copil are dreptul să beneficieze de un regim alimentar echilibrat și complet. Principiile unui astfel de regim bazate pe cercetări și discuții la scară largă au fost aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit lor, dieta vegetariana nu este una fiziologică, adică, nu poate fi utilizată drept un sistem de alimentare pentru copii de orice vîrstă.