Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie. 

Cardamomul - 15 beneficii pentru sănătate

Îşi datorează aroma deosebită, dul­ceag-pi­cantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de sub­stanţe. Cardamomul este foarte folosit în medi­cina ayurve­dică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bu­cale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei. Merită să aruncaţi un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar şi pentru a vă păstra sănătatea. Iată câteva recomandări:

Digestie - Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe pro­­bleme di­gestive. Folosiţi-l pen­tru a combate greaţa, acidi­ta­tea, ba­lonarea, arsurile de sto­mac, lip­sa apetitului sau consti­paţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Detoxifiere - Consumat re­gulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.

Diuretic - Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxi­nele, apa în exces şi combătând infecţiile.

Depresie - Calităţile de antidepresiv ale carda­momului nu au fost încă studiate, dar medicina ayur­ve­dică foloseşte ceaiul de cardamom pentru comba­te­­­rea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Halenă - Pentru că are o ac­ţiune antibiotică îm­potriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.

Intoxicaţii - Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminţe întregi de cardamom.

Răceală - Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de car­da­mom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măci­nate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împăr­ţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.

Cancer - Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.

Hipertensiune - Administrarea de 3 g de car­damom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce sem­nificativ tensiunea arterială.

Previne formarea chea­gu­rilor de sânge - Car­da­mo­mul împiedică agregarea pla­che­tară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale.

Antioxidant - Multe dintre vitaminele, fitonu­trienţii şi ule­iurile esenţiale din cardamom acţio­nează ca antioxidanţi, elimi­nând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară.

Antibacterian - Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.

Antiinflamator - La fel ca ghimbirul şi curcu­ma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiin­flamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.

Sughiţ - Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpaţi repede de sughiţ. Mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom.

Afrodisiac - Medicina populară indiană foloseş­te cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncţiile erectile.

Cardamomul - 15 beneficii pentru sănătate

* Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.
* Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o lin­guriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.

Sursa: formula-as.ro