Toamna este anotimpul în care vom evita, în mod special, asocierile incorecte ale alimentelor.

Ce să mîncăm toamna

Atenție specială pentru a nu asocia proteinele animale (carne, peste, brînză) cu cereale (pîine, orez, paste făinoase). Pentru a ușura digestia, acum ar fi indicat să consumăm doar un singur aliment proteic concentrat la o masă. Nu asociaţi carnea cu peștele sau brînza la aceeași masă.

Toamna apar: prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, merele, dovleacul, fasolea boabe, mazăre boabe, linte, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea și castanele comestibile. Foarte bune sînt florile și fructele de suc. Acestea stimulează metabolismul, fiind și diuretice. Strugurii pot fi consumați pentru efectul lor depurativ, însă fără excese, deoarece conțin foarte mult zahăr. Specialiștii spun că în sezonul de toamnă sînt foarte bune şi nucile şi alunele, dar nu în exces, neprăjite şi fără sare. Dovleacul protejează ficatul, stomacul, vezica biliara şi prostata. Ridichea albă, neagră, ghimbirul, sfecla, țelina sînt extrem de benefice pentru buna funcționare a ficatului, uzina de detoxifiere principală a organismului.

De aceea, în anotimpul rece trebuie să intrăm cu o doză cît mai mare de vitamine, minerale, antioxidanți și alți fitonutrienti și cît mai puțin intoxicat, pentru a putea face față alimentelor grele toxice din timpul iernii, precum și frigului și umidității. Sistemul imunitar trebuie fortificat în acest sezon prin consumul de fructe și legume, pentru a preîntîmpina apariția unor boli specifice iernii.

Sursa: noi.md