De ce oamenii mor în spitale mai des la finalul săptămânii

De ce oamenii mor în spitale mai des la finalul săptămânii

Potrivit statisticilor, sunt șanse mai mari ca un pacient să moară în spital într-o zi de sâmbătă sau duminică, fie că e din cauza unei sângerări intracraniene, a unui atac de cord sau a unui cheag de sânge la plămâni, relatează CNN.

De ce oamenii mor în spitale mai des la finalul săptămânii

Medicii numesc acest fenomen „efectul de weekend”, iar o nouă cercetare asupra stopului cardiac în spitale încearcă să afle mai multe despre el. „Știm că ratele de supraviețuire s-au îmbunătățit în ultimii 10 ani. Întrebarea care rămâne acum este dacă s-au păstrat aceste diferențe de cifre sau dacă s-au redus, când vine vorba de decesele înregistrate în spitale”, spune medicul Uchenna Ofoma, de la Geisinger Health System, din Pennsylvania.

În 2008, un studiu arăta că rata de supraviețuire a pacienților din spitale pe timpul nopții și în weekenduri esra semnificativ mai scăzută decât aceea înregistrată ziua sau în timpul zilelor lucrătoare.

Deși rata supraviețuirii în spitale a crescut, între 2000 și 2014, de la 16% la 25,2%, în timpul săptămânii, și de la 11,9% la 21,9% în weekend, diferențele procentuale s-au menținut. Studiul a fost efectuat pe 150.000 de pacienți din 470 de spitale din SUA. Dintre aceștia, jumătate au intrat în stop cardiac pe timpul nopții (între orele 23:00 și 06:00 sau în weekend.

„Putem arăta că există această problemă, fără să putem spune cu exactitate motivul pentru care se întâmplă acest lucru”, spune medicul Seth Goldstein, chirurg pediatru la renumitul spital Johns Hopkins.

O cercetare independentă a lui Goldstein arată că în cazul copiilor care sunt internați în spital pentru operații de rutină sau urgențe au un risc crescut de deces, cauzat de complicații chirurgicale sau de transfuziile de sânge.

O posibilă cauză a acestui fenomen ar fi numărul redus de medici din timpul weekendului sau pe parcursul nopții, epuizarea cadrelor medicale sau simplul fapt că pacienții care ajung la spital în weekend sunt deja într-o stare mai gravă. În plus, în weekenduri crește și numărul persoanelor care consumă băuturi alcoolice și care se pot răni.

Sursa: digi24.ro