Programul „Sănătate fără hotare”: Medpark oferă servicii complexe pentru tratarea pacienților cu diagnostice complicate

Programul „Sănătate fără hotare”: Medpark oferă servicii complexe pentru tratarea pacienților cu diagnostice complicate

-
//
17.09.2018

Prin programul „Sănătate fără hotare – tratamentul cazurilor grave în țară și străinătate”, pacienții grav bolnavi (în special cei cu afecțiuni oncologice, cardiologice și neurologice) au acces la servicii medicale complexe și de cea mai înaltă calitate. Până nu demult, unele servicii medicale nefiind accesibile în țară, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în străinătate, pentru a beneficia de un tratament la cel mai înalt nivel. Acum Medpark pune la dispoziția pacienților cu diagnostice complicate soluții complexe de sănătate. În colaborare cu spitalele de top externe, Medpark va oferi pacienților expertiza medicilor locali și internaționali, precum și tehnologii de ultimă generație pentru investigații și tratamente complexe, acasă și peste hotare. Detalii despre proiectul care este o premieră pentru sectorul medical privat din Moldova oferă Olga Șchiopu, Director General Medpark.

Programul „Sănătate fără hotare”: Medpark oferă servicii complexe pentru tratarea pacienților cu diagnostice complicate

  • Cum a fost conceput proiectul „Sănătate fără hotare”?

Olga Şchiopu: Este un proiect pe care l-am dezvoltat treptat. Totul a pornit de la acele cazuri medicale, în care nu am putut să le fim de ajutor pacienților în volum deplin, având la dispoziție capacitățile și tehnologiile existente. Şi pentru că nu este etic să le spunem pacienţilor: „Va trebui să rezolvați această problemă desinestătător”, am căutat soluţii.

Ne-am organizat și am lansat un serviciu cu o abordare unică, pentru ca să ne putem asuma responsabilitatea de a gestiona cazuri complicate, ca să putem avea grijă de acești pacienți pe parcursul întregului proces: de la stabilirea diagnosticului și până la încheierea tratamentului.

Deseori tratamentul în cazurile grave este de lungă durată, poate fi vorba chiar de ani. Pentru unele etape de tratament este necesară deplasarea în afara țării. Pacienții care au trecut prin astfel de situații știu foarte bine cât de frustrant este să mergi în străinătate, într-un mediu absolut străin, unde nu cunoști pe nimeni, unde este o altă cultură, alte obiceiuri, unde nu ai niciun umăr care să te sprijine. Din cauza acestei frustrări povara psihologică devine și mai mare pentru pacient, care este deja debusolat, pentru că se confruntă cu probleme de sănătate grave.

Noi vrem să scutim pacientul de acea stare de anxietate, de neliniște, de neînțelegere a ceea ce se întâmplă atunci când pleacă în străinătate pentru unele proceduri medicale, asumându-ne în totalitate aceste griji.

  • Într-adevăr, este o abordare unică, cel puțin în țara noastră... Probabil că nu a fost ușor să lansaţi un serviciu atât de complex şi să găsiţi parteneri.

Olga Şchiopu: Medpark este un spital matur, avem 8 ani de activitate în spate. Noi avem stabilite sisteme de calitate în instituție, noi înțelegem ce înseamnă calitate, ce înseamnă responsabilitate din partea unei instituții medicale, am ales parteneri care ne corespund nouă, ca valori, ca ideologie, ca atitudine față de pacient, ca respect față de demnitatea pacientului. Am ales aşa cum am fi ales pentru apropiații și rudele noastre. Primul nostru partener extern este spitalul din Turcia „Anadolu John Hopkins”. Continuăm stabilirea parteneriatelor cu alte spitale de referinţă.

Programul „Sănătate fără hotare” nu este o simplă direcţionare a pacientului către spitalele din afara țării. Este un concept complex. În primul rând, tot ce poate fi făcut în ţară – facem aici, pentru a diminua eventualele cheltuieli şi deplasări.

Iar atunci când un pacient pleacă în afara ţării, de el au grijă 2 persoane: un administrator de program, care gestionează şi oferă suport pentru întreaga logistică în cadrul deplasării și un coordonator medical, care monitorizează toate aspectele medicale.  

Administratorul programului este în legătură permanentă atât cu pacientul şi familia sa, cât și cu spitalul-gazdă, cu tot personalul implicat de acolo. Iar toată circulația de informație are loc online, în regim continuu, fiind oferite răspunsuri la toate întrebările şi situaţiile posibile.

Vreau să subliniez că echipa medicală dedicată este formată la noi, la Medpark. Este vorba de specialiști foarte bine pregătiți, care în cadrul instituției noastre au lucrat pe parcursul multor ani anume cu aşa gen de cazuri complexe, multidisciplinare, care au stabilit diagnosticuri diferențiate dintre cele mai dificile. Deci de acum încolo, acești medici au acces la instrumente și mai sofisticate, într-un fel, le-am dat în calitate de instrumente resursele instituțiilor medicale de top din afara țării.

Pentru că noi suntem la curent cu tot ce se întâmplă cu pacientul, putem să intervenim oricând. Pacientul are senzația că se află tot în Medpark, că este tratat tot de acel medic care l-a evaluat, i-a stabilit diagnosticul, care a mers cu el până la această etapă și care continuă să-i fie alături, doar că nu fizic. Orice complicație, situație, orice întrebare care intervine – pacientul are cui o adresa și știe că are un umăr de nădejde. Este important.

  • Pacienților cu ce tipuri de boli este destinat programul „Sănătate fără hotare”?

Olga Șchiopu: Când vorbim de diagnostice grave, ne referim la afecțiunile cardiologice, neurologice, dar, de cele mai dese ori este vorba de oncologie. Majoritatea pacienților moldoveni care merg să se trateze înafara țării sunt pacienți oncologici. La ora actuală, nicio instituție privată din Moldova nu poate oferi tratament oncologic fiindcă nu există un cadru legislativ în acest sens, el încă nu a fost elaborat. Noi, spitalul Medpark, am făcut primul pas: am introdus în lista de servicii prestate o investigație importantă pentru pacienții care suferă de cancer, și anume Tomografia Computerizată prin emisie de pozitroni (PET-CT).

Este o investigaţie absolut necesară pentru diagnosticarea patologiei oncologice și pentru monitorizarea eficienței tratamentului anticancer. Până acum, pacienții oncologici erau nevoiţi să meargă peste hotare pentru a o efectua, deci în Republica Moldova această procedură poate fi făcută doar la Medpark. În prezent încă nu putem oferi, din păcate, servicii de radioterapie și chimioterapie specializate, dar uite că datorită programului „Sănătate fără hotare” și ele devin accesibile pentru pacienții noștri.

Prognozăm că patologiile oncologice vor constitui 80% din totalul de pacienți care se vor adresa la Medpark în cadrul acestui program, dar nu excludem și alte patologii rare, cele care se întânesc cu o frecvență 1: 100 000 și care nu pot fi tratate într-o țară mică, ca Moldova. Spitalul Internațional Medpark va avea grijă de situația medicală complicată în care vă aflați dumneavoastră sau apropiații dumneavoastră!

Programul „Sănătate fără hotare”: Medpark oferă servicii complexe pentru tratarea pacienților cu diagnostice complicate