Constipația este o tulburare pe cât de neplăcută, pe atât de prezentă în viețile noastre, mai ales în perioada sarcinii.

Cum să scapi de constipație în timpul sarcinii

Cauzele constipației

Constipația apare mai ales în primele luni de sarcină, de cele mai multe ori datorită schimbărilor la nivel hormonal ce au loc în organismul viitoarei mămici. În primul trimestru de sarcină crește nivelul progesteronului, ceea ce încetinește parcursul scaunului în intestine. Acești hormoni sunt eliberați pentru a relaxa mușchii și ligamentele, procedură esențială pentru a pregăti corpul femeii în vederea expansiunii necesare a face loc bebelușului, cât și pentru naștere.

Este o problemă cu care se confruntă toate gravidele, într-o măsură mai mare sau mai mică. În sarcină, sistemul digestiv își încetinește funcționarea și devine mai leneș, însă are un scop nobil: intestinele extrag și cele mai mici particule de nutrienți din mâncare, băutură și vitamine ingerate. Fătul în plină dezvoltare are nevoie de toți acești nutrienți pentru a crește sănătos, iar sistemul digestiv scade ritmul tocmai pentru ca bebelușul să primească cât mai mult din tot ce este sănătos. Din această cauză, apa este absorbită de către corp în loc să treacă în scaun, ceea ce va face ca fecalele să fie și mai uscate, rezultând constipația, alături de slăbirea mușchilor pelvieni. În plus, pe măsură ce uterul crește, el apasă pe vezică, agravând constipația.

Constipația este însoțită de arsuri la stomac în lunile de debut ale sarcinii datorită faptului că încetinirea golirii stomacului face ca acesta să secrete mai mult acid gastric pentru a ajuta digestia.

Simptomele constipației

Constipația din primele luni de sarcină se careacterizează prin simptome precum:

  • încordare
  • scaune tari
  • defectație dureroasă
  • balonare
  • dureri de spate
  • arsuri la stomac
  • somnolență și stări de oboseală
  • stres

Gazele și balonarea sunt des întâlnite în cazul femeilor însărcinate, la fel și șansele de apariție a hemoroizilor sau fisurarea pereților rectului și anusului datorită încordării, ceea ce poate duce la apariția sângerărilor.

Cum scăpăm de constipație?

Exersează zilnic pentru a-ți întări mușchii. Mușchii etajului pelvic sunt esențiali în eliminarea rapidă a toxinelor din corpul tău. Dacă sunt neantrenați, chiar și un scaun normal poate fi greu de eliminat, ce să mai vorbim despre constipație…

Probabil că ai auzit despre exercițiile Keigel, acțiuni simple, la îndemâna oricui, menite să crească randamentul mușchilor pelvieni. Aceste exerciții presupun încordarea mușchilor pubococcigieni cât poți de tare, apoi relaxează-te pentru 10 secunde. Cel mai simplu de executat acest gen de exerciții presupun întreruperea fluxului de urină: în timp ce urinezi, încordezi mușchii pubococcigieni, fluxul de urină se oprește, menții această stare cât poți de mult, apoi te relaxezi 10 secunde și o iei de la capăt. Antrenând mușchii pelvieni te va ajuta nu numai să elimini mai ușor scaunele, fie ele moi sau tari, ci și în timpul travaliului.

Pe lângă exercițiile zilnice, medicii recomandă activitate fizică moderată precum 20-30 minute de mers sau înot, de 3 ori pe săptămână. Ajută digestia și accentuează starea de bine și forma fizică a gravidei, pregătind-o pentru naștere. Iar majoritatea graviduțelor active în sarcină spun că au avut parte de un travaliu mai ușor și mai scurt, plus că și-au revenit mult mai ușor la silueta inițială după nașterea copilului.

Aport considerabil de lichide în timpul sarcinii

Este o condiție la fel de importantă ca și exercițiile Keigel, întrucât lichidele sunt eliminate cel mai repede în perioada sarcinii. Apa este lichidul preferat băuturilor de orice fel și al celor care conțin cofeină. De fapt, cofeina acționează ca un diuretic, înrăutățind constipația, același lucru fiind valabil și pentru alcool și unele ceaiuri. Supa de orice fel, sucul de fructe și legume sunt surse bune de hidratare. O cană de ceai cald poate declanșa scaunul.

Hidratarea este importanta pentru fiecare dintre noi, mai ales pentru femeile insarcinate, in pericol mai mare de deshidratare decat inainte de sarcina. Apa in plus introdusa in organismul nostru va inmuia scaunele, facandu-le mai usor de eliminat. 6-8 pahare de apa pe zi sunt recomandate pentru adulti, chiar si mai mult pentru cei care sufera de constipatie.

Alimentația bogată în fibre

Sursele de fibre din alimentatie sunt cerealele, pastele, painea si orezul integral, fructele si legumele proaspete. Colonul foloseste fibrele pentru a forma volumul scaunului. Daca scaunul nu are volumul corespunzator, nu se va misca destul de repede in rect, uscandu-se. Alimentele bogate in fibre solubile sunt importante, intrucat bacteriile din tractul digestiv le transforma in mucus care ajuta scaunul sa devina mai moale si sa fie mai usor eliminat. Fibrele insolubile provin din celulele peretilor plantelor, iar sistemul digestiv uman nu le poate procesa. Aceste fibre trec in colon si se umfla, conferind scaunului amploarea necesara. Un scaun de volum corespunzator determina contractii musculare ale tractului digestiv, ceea ce face ca scaunul sa se deplaseze de-a lungul rectului. In absenta acestor fibre, scaunul s-ar misca mult mai incet.

Mai mult decat atat, femeile care acuza disconfort matinal pierd mare parte din lichide prin voma. Cele care acuza lipsa apetitului datorita greturilor si vomei, sunt si cele care nu consuma destule fibre, crescand riscul aparitiei constipatiei. Este nevoie de 30 g de fibre zilnic pentru a mentine un intestin sanatos si in perfecta stare de functionare, ceea ce se traduce prin 5 portii de legume si 2 portii de fructe (spre exemplu, un mar mare are in jur de 4g fibre).

Nu forța!

Daca te abtii prea mult sau mergi prea des la baie cu gandul de a elimina scaun, te vei epuiza numaidecat, iti vei provoca durere si in final hemoroizi. Hemoroizii reprezinta manunchiuri de vene in exteriorul rectului si sunt foarte inconfortabile. Simptomele comune hemoroizilor sunt durerea, senzatiile de arsura sau mancarime. Cateodata se intampla ca hemoroizii sa sangereze, ceea ce te poate speria pe buna dreptate. Disconfortul creat de hemoroizi este foarte neplacut, facandu-te sa eviti baia si, implicit, accentuand constipatia. Asa ca relaxeaza-te si lasa natura sa-si urmeze cursul! Ajuta-te de un mic scaun sau taburet plasat in fata vasului de toaleta si pe care sa-ti odihnesti picioarele in timpul defecatiei – te va elibera de tensiune.

Cum să scapi de constipație în timpul sarcinii

Medicamentele și constipația

Vitaminele prenatale sunt perfecte pentru sănătatea ta și a bebelușului din burtică, însă ocazional pot da constipație. Fierul, prezent în majoritatea vitaminelor prenatale, constipă, scaunele foarte închise la culoare și lipicioase fiind rezultatul suplimentarii dietei cu fier. Fierul este necesar pentru a face față creșterii fatului si schimbarilor ce au loc in organismul mamicii, mentin anemia in limite normale si este de un real ajutor sangelui in exces necesar acestei perioade. De cele mai multe ori, o alimentatie sanatoasa, bogata in fibre ajuta la eliminarea oricarei forme de constipatii datorate vitaminelor. Exista si alte suplimente care te pot ajuta sa atenuezi simptomele, cum ar fi magneziul, vitamina C, psyllium si prunele, uscate sau proaspete, chiar si piersicile.

Se vor evita pe cât posibil laxativele, fie naturale, fie de sinteză, întrucât substanțele active prezente în ele pot cauza contracții intestinale care atrag apariția contracțiilor uterine. Corpul devine dependent de efectul laxativelor, făcând din constipație o problemă pe termen lung după nașterea bebelușului. De asemenea, uleiul de ricin, deși cunoscut ca un bun laxativ, dă contracții uterine, iar uleiurile minerale reduc absorbția unor vitamine importante pentru sarcină.

Se va consulta medicul în cazul în care constipația este însoțită de dureri abdominale, episoade aternative de diaree, scaunul prezintă mucus sau urme de sânge sau este rar ( o dată la trei zile).

Sursa: mamica.ro