Micuţii sunt mari inventatori! Din păcate, nu toate jocurile copiilor sunt inofensive. Cu toate acestea, incendiile au loc nu doar din cauza neatenţiei copiilor: şi părinţii prea absorbiţi de grijile zilnice pot uita fierul de călcat în priză… Cum să evităm incendiile casnice şi cum să ne protejăm familia de o nenorocire, ne vorbeşte Dumitru Polşcin.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Putem stinge cu apă orice obiect care a luat foc?

Principalul mijloc de stingere a focului este, desigur, apa. Trebuie să fim însă foarte atenţi la stingerea focului cauzat de aparatele electrice. Mai întâi trebuie să deconectăm de la reţeaua electrică dispozitivul care a luat foc, trăgând firul din priză. Dacă arde însuşi firul, pentru evitarea electrocutării deconectaţi energia electrică din panoul electric. În nici un caz nu încercaţi să stingeţi cu apă focul izbucnit pe aragaz/maşina de gătit. Dacă în vase se găseşte ulei sau grăsime încinsă, aceasta va duce la propagarea focului. 

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Ce să facem dacă a luat foc perdeaua?

:) Să sunaţi la 901… De fapt, cel mai uşor mod să luptaţi cu focul este să rupeţi perdeaua şi să o aruncaţi pe jos. Apoi stingeţi-o imediat cu apă pentru a evita aprinderea obiectelor înconjurătoare.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Ce trebuie să facem dacă din calculator sau ghirlandele de brad iese fum?

Pur şi simplu scoateţi din priză aparatul defect. Verificaţi cu atenţie dacă nu există un focar deschis de ardere şi adresaţi-vă unui atelier de reparaţii. Este interzisă conectarea repetată la reţeaua electrică a aparatului defect!

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Ce să facem dacă incendiul a izbucnit într-un apartament în care un copil a fost încuiat de unul singur?

Sunaţi imediat la serviciile de urgenţă! Comunicaţi cât mai rapid dispecerului informaţiile exacte, alertaţi vecinii, cunoscuţii şi chiar trecătorii. Încercaţi să spargeţi uşa. Dărâmaţi, rupeţi, faceţi orice – nimic nu este mai important decât viaţa micuţului. Între timp va ajunge la faţa locului şi echipa de salvatori. 

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Cum trebuie să procedeze un copil dacă incendiul a izbucnit în lift din cauza jocului cu chibriturile şi brichetele?

În cabina liftului nu există, practic, lucruri care se pot aprinde, materialele de placaj ard doar sub acţiunea unor temperaturi foarte înalte. Cu toate acestea, este periculos gunoiul adunat în puţul liftului, existând riscul de asfixiere. Pentru deschiderea uşilor blocate ale ascensorului este nevoie de personal calificat. Dacă liftul se află în mişcare, acoperiţi faţa cu un obiect de îmbrăcăminte şi aşteptaţi deschiderea uşilor.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Care dintre aparatele electrice sunt cele mai periculoase pentru copii?

Aparatele de uz casnic sunt proiectate pentru a funcţiona în condiţii casnice şi sunt destul de sigure, dacă vorbim despre posibilitatea aprinderii, cu toate acestea nu este indicat să le lăsăm fără supraveghere. Mult mai periculoase sunt aparatele şi vasele de bucătărie. Au existat cazuri când am fost chemaţi pentru a ajuta persoane care au încercat să cureţe cu degetul blenderul conectat la priză, ceea ce, desigur, nu a avut un final prea fericit…

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Ce să facem dacă incendiul a izbucnit într-un apartament situat la câteva etaje mai sus de apartamentul nostru? Să ieşim din casă?

Dacă apartamentul care a luat foc este situat la un etaj superior, nu există pericol pentru viaţa Dumneavoastră; de aceea părăsiţi apartamentul şi aşteptaţi stingerea incendiului. Este mult mai periculos dacă arde apartamentul de la un etaj inferior: fumul şi căldura se ridică în sus, blocând calea de evacuare. Aşezaţi cârpe şi alte materiale textile umede în jurul cadrului uşii, pe unde pătrunde fumul, şi informaţi salvatorii despre locul în care vă aflaţi. Echipa de salvatori vă va veni în ajutor. Sarcina primordială a pompierilor este salvarea vieţilor, de aceea chiar dacă numărul pompierilor sosiţi la locul tragediei este insuficient, aceştia vor salva şi vor evacua în primul rând persoanele şi abia apoi vor stinge incendiul.

Odată, am avut un caz de incendiu la o debara de la etajul 5 al unui bloc locativ, iar o familie de la etajul 9 a decis să părăsească apartamentul. Apelul de urgenţă a fost primit pe la ora 4 de noapte, incendiul a fost observat târziu, iar fumul gros învăluia deja toate etajele. Temperatura se ridicase atât de tare încât soneriile uşilor se topiseră! Oamenii au reuşit să coboare până la etajul 6, unde focul le-a tăiat calea, iar nimeni dintre vecini nu le-a deschis uşa. Oamenii s-au pomenit într-o situaţie fără ieşire. A trebuit să luăm măsuri speciale şi urgente (menţionez că totul s-a terminat cu bine, soţii nu au păţit nimic grav şi au refuzat internarea, deşi aveau arsuri minore). De aceea nu o faceţi pe eroii şi cereţi de urgenţă ajutorul specialiştilor.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Cum să părăsim corect apartamentul ca să nu ne intoxicăm cu fum?

Dacă nu puteţi solicita ajutor, înveliţi-vă cu o pătură sau un cearşaf umed, acoperind gura şi nasul cu o cârpă umedă. Deplasaţi-vă târâş pe burtă sau în genunchi (temperatura este mult mai scăzută în apropierea pardoselii). Nu vă opriţi, vizualizaţi itinerarul deplasării, deoarece este destul de complicat să te mişti prin fum.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Ce reguli generale trebuie să cunoască copiii de la cea mai fragedă vârstă?

Să nu se joace cu chibriturile. În prezent mai adăugăm şi „cu brichetele”.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Ce trebuie să comunicăm la telefon serviciului pompieri?

Încercaţi să vă calmaţi, pentru ca dispecerul să înţeleagă exact ce spuneţi, şi anunţaţi ce s-a întâmplat, indicând adresa concretă. Nu uitaţi că de această informaţie depinde viaţa cuiva. În astfel de cazuri chiar şi secundele joacă un rol important.

Focul nu este o joacă. Interviu cu specialistul Dumitru Polşcin Din experienţa Dumneavoastră, care sunt cele mai grave greşeli pe care le fac familiile?

Mamele lasă uneori bucatele pe aragaz cu gândul să tragă o fugă la magazin şi înapoi, uitând cheile, iar uneori lăsând copilul singur acasă. Şi fumatul în pat este o cauză frecventă a incendiilor, soldate uneori cu jertfe omeneşti. Dacă plecaţi de acasă pentru un timp mai îndelungat, nu uitaţi să deconectaţi de la priză aparatele electrice (nu vorbesc despre frigidere, deşi şi acestea pot provoca incendii). Aveţi grijă de Dumneavoastră, de familia şi de bunurile Dumneavoastră. Iar dacă, ferească Dumnezeu, se întâmplă ceva, noi suntem întotdeauna alături să vă ajutăm….