Fiecare copil se dezvoltă individual de aceea nici primii pași nu sunt o excepție. Ce trebuie să facă părinții însă, pentru ca micuțul să învețe să meargă de unul singur, dar totodată acest proces de învățare să fie sigur? În acest scop, mulți dintre părinți aleg să cumpere premergătoare, deși, utilizarea acestora trezesc încă multe discuții aprinse. Comercializarea și folosirea premergătoarelor nu este totuși interzisă, de aceea părinții sunt cei care vor trebui să ia o decizie finală în acest sens. Înainte de asta, părinții ar trebui să analizeze toate argumentele "pro" și "contra", iar pentru că premergătoarele afectează dezvoltarea fizică și psihică a copilului, să ia în considerare și opiniile medicilor dar și sfaturile și recomandările altor părinți.

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi Există contraindicații pentru utilizarea unui premergător?

Înainte de folosirea unui premergător este nevoie să consultați medicul ortoped, deoarece există contraindicații, cum ar fi:

1. Se încetinește dezvoltarea abilităților motorii, stabilitatea, se întârzie mersul de sine stătător al copilului, copilul nu depune aproape nici un efort pentru a se menține pe picioare în poziție verticală. În plus, el nu pășește pe toată talpa ci merge „în degete” fapt care formează o poziția incorectă a articulației gleznei. Premergătorul nu oferă posibilitatea copilului să se așeze, să se ridice, să se întindă.

2. La copil pot apărea erupții cutanate sau alte leziuni ale pielii în zonele de contact cu premergătorul.

3. Copilul are semne de rahitism.

4. Este afectată funcția aparatului locomotor.

5. Atunci când se utilizează un premergător "se trece" peste mersul de-a bușilea, care de altfel întărește mușchii, îmbunătățește coordonarea și coerența mișcărilor. Acesta este un antrenament a organismului pentru mersul propriu-zis.

6. Premergătorul poate trauma copilul. Copilul se poate mișca foarte repede iar în cazul unui obstacol se lovește puternic de premergător. Uneori, premergătorul se poate răsturna iar copilul se lovește și se poate răni.

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi De la ce vârstă se poate folosi premergătorul?

Copilul trebuie să nu fie mai mic de 6 luni! Vârsta optimă la care puteți încerca să puneți copilul într-un premergător este de 7 - 8 luni. La acestă vârstă copilul are o pregătire fizică a mușchilor care ajută la menținerea corpului în poziție verticală. Copilul trebuie să poată să se ridice în picioare atunci când se sprijină de ceva sau când este ajutat de părinți. De asemenea copilul trebuie  să poată să stea singur în funduleț, fără să cadă pe o parte.

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi Premergătorul poate fi și util?

Desigur, există unele avantaje:

 • Copilul înțelege că se pot mișca liber, el poate explora lumea din jur, poate ajunge la jucăriile preferate, poate atinge elemente noi.

• În poziție verticală copilului percepe diferit mediul înconjurător.

• Creșterea activității fizice care diversifică mișcarea. În această perioadă, activitatea fizică are un efect pozitiv asupra dezvoltării gândirii și formarea de noi conexiuni în cortexul cerebral.

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi De ce trebuie să se țină atunci când se începe a folosi un premergător?

La început, premergătorul trebuie folosit câteva minute pe zi, 3-5minute vor fi de ajuns. Treptat puteți crește timpul, dar nu trebuie să treceți de limita maximă de 40 de minute pe zi. Pe lângă toate acestea, premergătorul trebuie ales corect și ajustat în funcție de vârsta copilului.

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi Cum trebuie aleasă corect încălțămintea pentru un copil care tocmai a început să meargă?  

Indiferent dacă copilul începe să meargă într-un premergător sau nu, este nevoie de pantofi ortopedici. Regulile de alegere a încălțămintei sunt:

1. Încălțămintea pentru copii ar trebui să fie realizată numai din materiale naturală, deoarece sistemul schimbului de căldură în corpul unui copil este slab, iar materialele sintetice fac picioarele copilului să transpire, iar copilul simte disconfort atunci când merge. Transferul de căldură este normalizat numai la vârsta de 13-14 ani.

2. Încălțămintea pentru copii ar trebui să fie stabilă, ușoară și bine fixată de picior. Alegeți pantofi tari la degete și la călcâi pe un toc mic și cu talpa flexibilă. Nu optați pentru talpa plată sau pantofi cu vârf conic (ascuțit). Această formă nu este  potrivită formei piciorului copilului.

3. Încălțămintea pentru copii ar trebui să fie de înaltă calitate și cumpărată în stare nouă. Ambii pantofi trebuie să semene perfect între ei, să aibă aceeași formă, fără cute sau riduri. Nu folosiți pantofi purtați anterior.

4. Încălțămintea pentru copii nu ar trebui să fie prea mare.

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi Și totuși este nevoie de un premergător sau nu?

Medicii pediatri și ortopezi împărțesc opinii diferite în cee ace privește utilizarea unui premergător. Fiecare părinte trebuie să analizeze argumentele pro și contra și apoi să decidă dacă au nevoie de un premergător sau nu!

Tabel: Mărimile încălțămintei pentru copii:

Cum să-ți deprinzi copilul să învețe să meargă corect. Interviu cu specialistul Grigorie Rusanovschi

Text: Cristina Scripnic