mamaplus.md

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: Beneficii și riscuri

-
//
14.09.2017

Vă pregățiți să aduceți pe lume o minune și nu sunteți sigură la ce modalitate de a naște să recurgeți? Vă este frică de durerile din timpul nașterii pe cale naturală și vă gindiți să apelați la nașterea prin cezariană? Ei bine, trebuie să nu uitați de un lucru esențial: femeile sunt în mod divin concepute pentru da viață. Chiar dacă presupune dureri considerabile, nașterea în sine este un proces firesc.

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: Beneficii și riscuri

Pentru a fi informate în legătură cu beneficiile și riscurile nașterii vaginale și nașterii prin cezariană, am discutat cu specialistul în domeniu, Zoreana Cazacu.

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: Beneficii și riscuri

Cât este de necesară nașterea prin cezariană?

Ca orice altă intervenție, cezariana înseamnă un risc mare pentru sănătatea și viața femeii, astfel încât trebuie efectuată doar la indicații certe și nu doar din dorința gravidei. Există o părere comună, precum că femeile aleg să nască prin cezariană pentru ca nașterea să fie mai ușoară, "fără durere".

Nașterea prin cezariană nu este deloc mai ușoară decât nașterea naturală, având în vedere totalitatea încercărilor și complicațiilor prin care trece pacienta în perioada postoperatorie.

În prezent, medicina este suficient de dezvoltată pentru a oferi pacientelor metode sigure de ameliorare a durerii în timpul nașterii naturale (de exemplu, anestezie epidurală). Acest aspect trebuie să-l discutați cu medicul D-voastră.

Recuperea după naștere

Recuperarea deplină după o naștere prin cezariană poate dura mai multe săptămâni și chiar luni.

În primele zile după operație, vor fi dificultăți în deplasare. Pacienta se va simți slăbită, deoarece în timpul cezarienei poate pierde de două ori mai mult sânge decât la naștere naturală.

În schimb, după o naștere naturală, femeile se recuperează mult mai rapid și mult mai ușor; mobilizarea este mai bună, mamele se pot deplasa la şase ore după naștere.

Dieta

În cazul unei nașteri prin cezariană femeile trebuie să fie atente la ceea ce mănâncă și să reia alimentația treptat. În prima zi după cezariană este permis să consumați multe lichide: apă plată și ceai neîndulcit, în a doua zi puteți începe să mâncați iaurt, chefir, bulion și pesmeți. În primele zile după după operație, multe paciente suferă de o balonare abdominală ce poate provoca un discomfort. De obicei, femeile după cezariană pot reveni la un regim alimentar normal peste 2-3 săptămîni după intervenție.

În cazul nașterii naturale, alimentația normală este încurajată chiar din primele ore postpatrum.

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: Beneficii și riscuri

Durerile abdominale

Timp de câteva săptămâni după operație cezariană pot persista dureri abdominale destul de severe în regiunea cicatricei. Treptat durerea scade în intensitate și dispare. Uneori, se indică preparate analgezice. În cazul nașterilor vaginale complicate cu epiziotomii sau rupturi vaginale, te poti confrunta cu dureri de intensitate diferită în regiunea cicatricei pe o perioada scurtă timp.

Eliminări vaginale

În primele zile după cezariană vă veți confrunta cu sângerâri abundente. Acest lucru este absolut normal și nu necesită niciun tratament. Atât după cezariană, cât și după nașterea naturală, perioada post-partum (cât timp ai eliminări vaginale) durează 42 de zile.

Cicatricea după cezariană

La ieșirea din spital medicul recomandă o igienă atentă a inciziei și a zonei din jurul ei pentru o perioadă de 10-14 zile. Nu trebuie să vă îngrijoreze faptul că zona este amorțită sau persistă mâncărimi, este un lucru normal.

Alăptarea

Alăptarea după cezariană este la fel de posibilă, ca și după o naștere naturală. Totuși, ar putea dura un anumit timp până la inițierea alăptării.

La nașterea naturală fătul este pus imediat pe pieptul mamei, astfel alăptarea este mai precoce.

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: Beneficii și riscuri

Restabilirea formei abdomenului

Efortul fizic este interzis după ce ai născut prin cezariană! Riscul cel mare este ca operația să se desprindă. Poți relua exerciții fizice pentru abdomen și cure de masaj pentru restabilirea formei abdomenului la cel puțin 3 luni după intervenția chirurgicală.

După o naștere naturală, exerciții fizice pot fi reluate la 1,5-2 luni după naștere.

Sexul

În primele 4-6 săptămâni trebuie să renunțați la orice contact sexual, atât după nașterea naturală, cât și după nașterea prin cezariană.

Uneori, momentul reluării vieții sexuale după nașterea vaginală este amânat pe mai mult timp din cauza durerilor de epiziotomie ori de rupturile vaginale.

Riscurile și complicațiile operației cezariene

Naşterea prin cezariană este asociată cu riscuri crescute de mortalitate şi complicaţii materne, în comparaţie cu naşterea pe cale naturală:

  • Infecția postoperatorie;
  • Hemoragie uterină cu posibilitatea de a fi necesară îndepărtarea permanentă a uterului pentru a opri sângerarea;
  • Riscurile anestezice;
  • Tromboza venoasă profundă și tromboembolia vaselor pulmonare;
  • Boala aderențială postoperatorie;
  • Traumatism intraoperator a vezicii urinare, ureterului sau a intestinului;
  • Hernie postoperatorie;
  • Naşterea prin cezariană prezintă anumite riscuri şi pentru viitoarele sarcini, printre acestea numărându-se: risc crescut de infertilitate şi pierderi de sarcina, risc crescut de sarcina ectopică, risc crescut de placentă previa, risc crescut de placentă accreta, increta sau percreta.

Naștere naturală sau naștere prin cezariană: Beneficii și riscuri

Planificarea unei noi sarcini și, respectiv, nașteri

În cazul unei nașteri prin cezariană planificarea unei noi sarcinii se recomandă nu mai devreme decât peste doi ani de la intervenție. Este foarte important de a consulta preventiv medicul în scopul examinării stării cicatricei și reducerii riscului de ruptură uterină pe parcursul sarcinii.

Frecvent, multe paciente care au născut anterior prin cezariană, doresc următoarea naștere naturală, dacă există o asemenea posibilitate. În general, probabilitatea de finalizare cu succes a nașterii naturale după cezariană, este de 70-90%, fiind în funcție de poziția corectă a fătului în uter, greutatea nu prea mare a copilului, vârsta mamei (până la 35 ani), prezența unei nașteri naturale anterior, lipsa altor indicații pentru cezariană, starea satisfăcătoare a cicatricei. Principalul pericol legat de sarcina ulterioară și de nașterea vaginală după cezariană este asociat cu posibilitatea unei rupturi uterine, ce constituie 0.5 % sau 1 la 200 (RCOG, 2015).

După o naștere naturală puteți planifica o nouă sarcină la cel puțin 6 luni după naștere, fiind în funcție de momentul restabilirii ovulației.

Semnele de alarmă!

Apelați medicul în regim de urgență dacă aveți următoarele simptome:

  • O creștere a temperaturii corpului peste 38C;
  • Sângerări vaginale abundente;
  • Eliminări vaginale urât mirositoare;
  • Dureri abdominale severe;
  • Dureri sau dificultăți în timpul urinării;
  • Dureri, roșeață sau edem ale plăgii postoperatorii;
  • Apariția unor eliminări sau secreții din plagă.

Prin urmare, medicii recomandă naşterea pe cale naturală, fiind un proces fiziologic, cu efecte benefice asupra mamei și a nou-născutului.

Vă urăm sănătate și o naștere ușoară!