Dacă de fiecare dată cînd trebuie să curățați năsucul și urechiușele bebelușului simțiti o ușoară stare de teamă sau vă emoționați, orice mamă vă va înțelege. Nu vă faceți griji, peste puțin timp aceste proceduri de rutină nu vă vor provoca atîtea  emoții. Cu atît mai mult dacă cunoașteți deja metodele corecte de îngrijire a acestora.

Cum să îngrijim corect urechiușele și năsucul nou-născutului ne-a relalat medicul otolaringolog Gheorghe Lupașcu.

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului!

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului! Cum să curățăm corect năsucul bebelușului?   

Respiratul pe nas pentru nou-născuți și pentru copilași în primii ani de viață e foarte important,  bebelușii, în primele 6 luni, practic, nu respiră pe guriță, deoarece limba împinge epiglota posterior. În general, nasul îndeplinește un număr mare de funcții importante. Aerul, trecînd  prin nas,  se încălzește și se umezește. Mai mult decît atît,  nasul reprezintă un fel de filtru, care purifică aerul inspirat. Nasul se curăță doar în caz de necesitate.

Noaptea în năsucul nou-născutului se adună o cantitate  de mucozitate, care îl împiedică să răsufle normal. Dacă mucozitățile sînt apoase, pentru eliminarea lor se folosesc meșele de bumbac, înmuiate în ulei steril. Meșa se introduce în năsuc printr-o rotire delicată și tot așa se scoate. Prin rotire se adună toată mucozitatea, însă nu introduceți prea adînc. Căile nazale se curăță cu alte meșe curate. Dacă mucozitatea e uscată, trebuie mai întîi s-o înmuiați în picături nazale pe bază de apă de mare. Acestea sînt inofensive și nu provoacă alergii.

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului!

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului! Ce trebuie să evităm la îngrijirea năsucului?

Nu utilizați bețișoarele de bumbac:

1) în primul rînd, pentru că este periculos – năsucul bebelușului și căile respiratorii pot fi mai mici decît vîrful bețișorului. Mamele fără experiență ar putea răni năsucul;

2) în al doilea rînd, deorece curățarea năsucului cu un bețișor uscat e un proces neplăcut;

3) în al treilea rînd, dacă acest lucru nu e absolut necesar.

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului! Cum se face igiena corectă a urechilor?

Trebuie să curățați doar urechea externă. Urechea internă , ca și la maturi, se curăță singură, prin eliminarea  ceruminei, pe care, de cîteva ori pe săptămînă, ar trebui să o ștergeți din zona  care  precedă conductul urechii.

Repet: trebuie de șters doar pavilionul urechii, străduindu-vă să nu pătrundeți în conductul auditiv sau mai departe.

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului!

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului! Cu ce se poate de curățat  urechiușele?

Îngrijirea urechiușelor bebelușilor e și mai ușor de realizat. E suficient să le ștergeți de 2 ori pe săptamînă. Veți avea nevoie de bețisoare de bumbac cu opritor pentru copii.

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului! Ce trebuie de evitat?

La nou-născuți, conductul auditiv este foarte scurt, iar membrana timpanică nu este protejată suficient, de aceea o îngrijire excesivă poate cauza traume.     

Nu faceți următoarele:

  • Nu curățați urechile în fiecare zi.  Nu e nevoie de așa ceva.
  • Nu scoateți ceara din conductul auditiv. Introducînd bețișoarele de bumbac în conductul auditiv, riscați să împingeți ceara și mai adînc și să formați un dop de ceară.
  • Nu înmuiați bețișoarele de bumbac în apă sau în altă soluție.  Dacă ajunge în conductul auditiv, apa poate umfla ceara și poate forma un dop de ceară sau să provoace otită.   Cînd bebelușul va crește puțin, aproximativ la o lună de la naștere, acest risc va fi mai mic. Astfel  cînd  veți scălda copilul într-o cadă mare, nu veți mai avea motive să vă îngrijorați că poate să-i pătrundă apă în urechiușe. Membrana timpanică va fi mai protejată printr-o îndoietură anatomică, iar apa din urechi va putea ieși liber afară dacă veți apleca ușurel căpușorul copilului pe o parte.

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului!

Să îngrijim corect urechiușile și năsucul bebelușului! Ce trebuie să cunoască mamele?

Igiena nasului este o procedură esențială pentru nou-născut, totuși mamele nu trebuie să exagereze. Dacă vizual năsucul este curat, iar copilașul respiră liber,  nu-l curățați nici măcar în scop profilactic.

Sfatul medicului: Nu tratați bebelușul după rețetele de pe internet. În caz de necesitate, cereți ajutorul  unui specialist!

Interviu realizat de Cristina Scripnic