18 persoane rănite în timpul exploziei din sectorul Rîșcani rămân internate în spital

18 persoane rănite în timpul exploziei din sectorul Rîșcani rămân internate în spital

-
//
11.10.2018

În cazul exploziei din sectorul Rîşcani din Capitală, procurorii au deschis un dosar penal pentru utilizarea neconformă a substanțelor ușor inflamabile. Astfel, cei vinovaţi riscă amenzi usturătoare de până la 67 mii de lei sau chiar până la trei ani de închisoare.

18 persoane rănite în timpul exploziei din sectorul Rîșcani rămân internate în spital

Între timp, salvatorii continuă să cureţe clădirea de dărâmături, luni aceştia au muncit până noaptea târziu. Lucrările au continuat şi ieri. Iar voluntarii au anunţat că întrerup procesul de colectare a produselor alimentare şi a hainelor pentru sinistraţi. Până acum oamenii au adus aproape o tonă de alimente, care sunt repartizate victimelor. 

La Spitalul Feroviar sunt cazaţi 18 oameni, ceilalţi au fost găzduiţi de rude și prieteni. Locatarii din scara blocului afectate de explozie vin zilnic în curtea casei. Oamenii speră să poată intra în locuinţe şi să-şi poată lua de acolo ce a mai rămas întreg după explozie. Salvatorii, câte pe unul, îi însoţesc în apartamentele avariate.

- Aștept să mă cheme domnii polițiști și cu ei mă ridic la apartament. Mi-au spus să iau niște cutii. 
- Ce sperați să găsiți acolo? 
- Poate buletinul, a spus victima exploziei, Alexandru Mocreac.

Pentru cei care și-au pierdut speranța să-şi găsească documente, actele sunt întocmite pe loc în curtea casei. Marţi, două persoane au primit noi buletine de identitate.

- Buletinele de identitate le eliberăm la urgență, pentru că persoanele au nevoie.
- În cât timp? 
- La câteva ore. Minute nu, dar câteva ore durează, a comunicat specialistul ASP, Irina Burlea.

În cortul din preajmă e o ordine perfectă. În timpul nopții, voluntarii au aranjat tot ceea ce au adus oamenii de bună credinţă. 

Oamenii au adus produse alimentare, haine şi alte lucruri de primă necesitate până noaptea târziu. Dimineaţa voluntarii au rugat populaţia să nu mai aducă nimic, cel puţin până când sinistraţilor nu le va fi împărţit ceea ce s-a adunat până acum. 

"Avem mâncare foarte multă adusă de la restaurante și de către agenți economici. Este mai mult de o tonă de conserve, macaroane, zahăr", a menţionat activistul civic, Mihail Bagas.

În ajun, în cadrul unei emisiuni televizate, viceprimarul Capitalei a spus că explozia a avut loc din cauza unei scurgeri de gaze de la o butelie. Concentrația gazului în încăperi a ajuns la un nivel periculos, așa că atunci când stăpâna apartamentului a intrat în locuinţă și a aprins lumina, a fost suficientă o scânteie.

Sursa: canal3.md