Astăzi este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei

-
//
26.09.2018

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei. Este un subiect despre care se știa încă din Egiptul Antic, însă pe atunci erau mult mai puține metode aplicate. 

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei

În secolul 21, femeile au o varietate largă metode anticoncepționale. Majoritatea adolescentelor pot rămâne însărcinate o dată cu începutul menstruației.

În funcție de vârstă și starea de sănătate pot fi alese diferite metode de contracepție. Cea mai răspândită metodă sunt prezervativele, care ne protejează și împotriva bolilor sexual transmisibile.

Pastilele hormonale se administrează doar la indicația medicului ginecolog. Persoanele cu diferite afecțiuni cronice ale glandei tiroide sau varicoză, ar trebui să le invite.

Steriletul este o metodă de contracepție de lungă durată care se folosește de zeci de ani. Dispozitivul poate fi montat pentru o perioadă de la 3 până la 10 ani. Steriletul cu hormoni este chiar indicat pentru tratarea unor maladii.

Contraceptivele de urgență se administrează până la 72 de ore după actul sexual. Atenție însă, acestea pot fi folosite doar o dată la jumătate de an.

Anticocepționalele hormonale pot fi cumpărate de la farmacii doar cu prescripția medicului. Mai nou sunt și preparate hormonale injectabile, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

În țara noastră, exista 7 categorii de persoane care pot primi gratuit contraceptive de la medicul de familie: adolescenții și tinerii cu vârsta de pana la 24 de ani, familiile cu venituri mici, persoane HIV pozitive, cele care consuma abuziv alcool și droguri, dar și femeile care au suferit un avort în ultimul an, dar și victimele abuzului sexual.

Sursa: prime.md