Atenție, intoxicații cu pepene roșu

Atenție, intoxicații cu pepene roșu

-
//
18.08.2015

Deși pe piață a apărut pepenele roșu autohton, acesta continuă să provoace intoxicații serioase. Numai în ultima săptămână s-au atestat peste 10 cazuri de intoxicație cu pepene verde.

Atenție, intoxicații cu pepene roșu

Nutriționistul Tatiana Cozariz ne atenționează ca, deși la prima vedere harbuzul este un produs ce conține o cantitate mare de vitamine și contribuie la schimbul de substanțe, el este foarte periculos, pentru că sunt multe cazuri de injectare a produsului cu pesticide. Din pacate, doar în condițiile de laborator se poate stabili conținutul de substanțe chimice a unui harbuz. Consumatorului nu-i rămâne decât să depisteze în condițiile casnice ce harbuz a cumpărat, atunci când este tăiat și se vede că are fâșii albe sau gust nespecific.

Totodată, nutriționistul a adăugat că, paradoxal, în luna august, când pe piață găsim deja harbuji autohtoni, numărul parvenit de intoxicații este echivalent cu cel din iulie. Săptămânal, se adresează 15-17 pacienți intoxicați cu fructe, în special cu pepene roșu.

La rîndul lui, secretarul de presă al Centrului de Sănătate Publică, Ion Nistor, de asemenea a menționat că intoxicațiile sunt provocate de faptul că se acumulează nitrați în produse – lucru cauzat de cele mai dese ori de condițiile nefavorabile de păstrare a produselor. La momentul actual nu există o statistică oficială care ar prezenta datele de intoxicații per produse alimentare separate.

Mai mult, responsabilii de calitatea în domeniul de control pentru siguranţa produselor alimentare de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor confirmă spusele lui Ion Nistor și specifică că nu au primit sesizări din partea Centrului Național de Sănătate Publică pe caz de intoxicații cu pepene roșu. Radu Musteaţă, șef Direcție de la ANSA a menționat că practic e imposibil să depistezi produsul care a cauzat intoxicația. Cert e că în cazul depășirii normei de nitrați, fructele si legumele respective sunt scoase de pe piață, iar producătorii care nu dețin certificatul de inofensivitate al produsului - sunt amendați. “Fiecare cetățean care vrea să cumpere un harbuz are dreptul să ceară autorizația și certificatul de inofensivitate de la orice vânzător, indiferent de locul de comercializare”, a comunicat Radu Musteaţă, șef Direcție, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Straniu e faptul că momentan nici o petiție nu a survenit din partea consumatorului referitor la calitatea harbuzului. Deși Agenția de Protecție a Consumatorilor urma să inițieze încă în iulie o serie de controale privitor la calitate harbujilor vînduți, “deocamdată nu a fost examinat nici un agent economic”, a declarat purtătorul de cuvînt al APC, Andrei Guțu.

În perioada estivală, pepenele roșu este în topul intoxicațiilor, urmat de struguri și roșii. Anul trecut, s-au intoxicat peste 1500 persoane de la diferite produse alimentare.

Sursa: NOI.md