Cine furnizează lactate în școli? La săptămâni de scandal, lactatele în școli sunt neverificate

Cine furnizează lactate în școli? La săptămâni de scandal, lactatele în școli sunt neverificate

-
//
21.02.2018

La câteva săptămâni de la izbucnirea scandalului lactatelor, administrațiile mai multor școli și grădinițe spun că nu au verificat încă dacă cei care le furnizează produsele se regăsesc în lista producătorilor de lactate la care s-au depistat abateri. Asta în timp ce Ministerul Educației ne asigură că producătorii care au înregistrat abateri nu se regăsesc printre cei care livrează lactate în instituțiile de învățământ.

După două săptămâni de la publicarea raportului Fundației Est-Europene, Direcția Educație a Consiliului Municipal Chișinău a solicitat de la subdiviziunile de sector, abia în această dimineață, lista cu agenții economici care furnizează produse lactate în școlile și grădinițele din municipiu.

„Am solicitat de la direcțiile de sector să-mi prezinte lista de lactate pe care le achiziționează, cine este contractat, pentru ca să vedem dacă acești furnizori nu se regăsesc în lista făcută publică prezentată de ANSA,” a declarat Viorica Negrei, Direcția Educație Consiliul Municipal.

„Din ceea ce am discutat cu doamna Negrei, ea ne-a comunicat că nu au fost depistate acele două companii, care conțin mai multe procente de grăsimi vegetale. Acești furnizori nu sunt în lista furnizorilor pentru grădinițe și instituțiile de învățământ din Capitală,” a mărturisit Ion Mischevca, ofițer de presă al Ministerului Educației.

Angajații grădinițelor spun că au aflat de scandalul lactatelor, dar așteaptă acțiuni concrete din partea autorităților.

„Eu nu am verificat ca să văd dacă se regăsesc sau nu. Așteptăm de la ANSA, pentru ca să anunțe dacă să retragem sau nu. Nu depinde doar de mine,” a spus o educatoare la grădinița Făgureni.

Directorul liceului din Costești susține că agentul economic care furnizează produse lactate în instituția de învățământ în care activează nu se regăsește printre companiile implicate în scandalul lactatelor.

„La tema care sunt componentele interioare ale fiecărui lactat care este la noi – las pe seama statului. Am făcut tender și vrem sau nu vrem – trebuie să ne îndeplinim contractul,” a spus Maria Bivol, directoarea liceului din Costești.

Șeful ANSA a anunțat că inspectorii urmează să preleveze probe de la produsele lactate furnizate în instituțiile de învățământ în perioada următoare.

„Noi am avut, anul trecut, două runde de controale în grădinițe, în blocurile alimentare din grădinițe și școli. Cu părere de rău și acolo am găsit produse neconforme, care au fost ridicate imediat,” a declarat Gheorghe Gaberi, șeful ANSA.

Gaberi a declarat că va fi sistat importul de produse lactate de la furnizorii străini, care se regăsesc în lista cu abateri. Scandalul legat de produsele lactate a început acum 2 săptămâni, după ce Fundația Est-Europeană a publicat un raport în care scotea la iveală abateri la mai mulți producători de lactate, care ar folosi grăsimi vegetale mult peste norma permisă. În Republica Moldova, anual se produc 500 de mii de tone de lapte de vaci, pe când necesarul este de 700 de mii de tone.

Sursa: TV8.md