mamaplus.md

Copiii ar putea merge la grădiniță de la 2 ani

-
//
16.11.2018

Copiii ar putea fi înscriși la grădiniță de la vârsta de doi ani și nu de la trei ani, cum se întâmplă acum. Ministerul Educației a elaborat un proiect de modificare a Codului Educației, în care este prevăzut și acest lucru. Documentul este supus dezbaterilor publice. 

mamaplus.md

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Educației în urma unei analize a situației privind organizarea educației timpurii în Republica Moldova, inclusiv cea antepreșcolară.

Astfel, potrivit datelor ministerului, în ultimii cinci ani, în grădinițele din țară au fost înscriși, anual, peste 17 mii copii cu vârsta sub 3 ani.

Mai mult, în fiecare an, circa 20 mii copii de această vârstă rămân în afara procesului educațional și de îngrijire, oferit de instituțiile de educație timpurie.

În prezent, se constată și o cerere ridicată pentru serviciile de educație timpurie pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, în special, datorită disponibilității tinerelor mame de a reveni pe piața forței de muncă, se arată în Nota Informativă la proiectul de lege menționat.

Același document mai arată că jumătate din grădinițele din țară au create sau planifică crearea grupelor de creșă pentru copii cu vârsta sub 3 ani. 

Implementarea proiectului în anul 2019 se va efectua în limita alocațiilor prevăzute în bugetul public național pentru circa 50% din copii de vârsta 2-3 ani, iar în perspectivă extinderea finanțării serviciilor pentru aceasta grupă de vârstă se va efectua în baza Programului de dezvoltare a serviciilor de educație timpurie elaborat de MECC în colaborare cu autoritățile publice locale, Ministerul Finanțelor și aprobat de Guvern.

Sursa: realitatea.md