Copilul tau e curios? Afla cum sa ai intotdeauna raspunsurile la tine

Copilul tau e curios? Afla cum sa ai intotdeauna raspunsurile la tine

-
//
20.12.2016

De ce trebuie sa merg la culcare? De ce trebuie sa mananc legume? De ce e cerul albastru? De ce canta pasarile? Afla de ce pun copiii mici 100 de intrebari pe minut si ce sa le raspunzi ca sa-i multumesti.

Copilul tau e curios? Afla cum sa ai intotdeauna raspunsurile la tine

Pe la varsta de trei ani, de cate ori cel mic se apropie de tine cu o privire mirata iti vine s-o iei la fuga. Presimti ce urmeaza: o avalansa de intrebari, care mai de care mai nastrusnice. De multe ori inocente, adesea repetitive si uneori de-a dreptul dificile.

Daca la inceput ii raspunzi cu calm si zambetul pe buze, la urmatoarele incepi sa-ti pierzi rabdarea. Dar ce faci in fata intrebarilor la care tu, adultul atoatestiutor, nu ai niciun raspuns?

De ce nu se opresc copiii din intrebat?

Copiii sunt in mod firesc foarte curiosi sa afle ce se intampla cu lumea din jurul lor. Este responsabilitatea noastra sa-i ajutam sa invete despre lucrurile pe care trebuie sa le afle pentru a se putea mai tarziu integra in societate.

Atunci cand copilul ne intreaba ceva, e pentru noi o oportunitate de-a afla ce e in mintea lui, la ce se gandeste si ce il preocupa. Raspunzandu-le acum, le vom oferi ocazia sa invete mult mai usor, pentru ca la aceasta varsta copiii sunt mult mai receptivi la informatia primita.

Incepand cu varsta de trei ani, copiii pun intrebari pentru a incerca sa comunice cu parintii lor. Ei fac tranzitia de la comunicarea prin actiune la comunicarea prin cuvinte. Atunci cand erau bebelusi, nu se puteau folosi decat de plans ca sa-ti transmita ceva. Acum, cand sunt capabili sa rosteasca cuvinte, ei sunt nerabdatori sa ofere si sa primeasca informatii.

La varsta aceasta copiii nu reusesc sa inteleaga toate cuvintele sau frazele pe care le rosteste un adult sau un copil mai mare si de aceea uneori repeta aceeasi intrebare pana se lamuresc (sau obosesc). 

Cum sa faci fata avalansei de intrebari

Cea mai buna solutie este sa le raspunzi rabdatoare la primele dintre ele. Apoi incearca sa legi o conversatie interesanta cu el. Din momentul in care o sa incepeti sa comunicati cu adevarat, se vor opri probabil din intrebat.

Da-i un pupic. Este un raspuns simplu si inteligent cand ramai in pana de raspunsuri. Nu complica intrebarea oferindu-i detalii care nu sunt necesare. Tine cont de varsta micutului tau si da-i raspunsuri scurte, dar multumitoare. Cand strengarul tau de patru ani te intreaba de unde vin copiii, spune-i − chiar daca e banal – ca apar din dragostea dintre mami si tati.

Fii sincera cu piciul tau. Copiii se prind mai devreme decat ne-am dori de realitatea din jurul lor. In functie de varsta pe care o au, copiii pot pune intrebari ca sa verifice daca le spui adevarul. Pentru tine e o ocazie sa ii castigi increderea pe termen lung

Copiii sunt observatori neobositi. Daca in momentele de repaus mintile noastre nu se ocupa de prea multe dileme, ei scormonesc neincetat dupa raspunsuri. Se intampla ca la magazin sa te intrebe ce-i ala un prezervativ? Spune-i pe un ton politicos ca veti continua aceasta discutie de indata ce ajungeti acasa. Nu doar ca scapi de privirile piezise, dar castigi timp ca sa te gandesti la un raspuns cat mai potrivit.

Atentie!

- Nicio intrebare nu este lipsita de ratiune
- Daca o intrebare te deranjeaza, il va deranja mai incolo si pe copil
- Respecta-l si bucura-te ca-ti pune intrebari: inseamna ca are incredere in tine
- Nu rade de intrebarile lui
- Trateaza foarte serios fiecare intrebare

Sursa: Perfecte.md