mamaplus.md

Cum alegem luminițe pentru sărbători pe care să le utilizăm în siguranță

-
//
13.12.2018

Sărbătorile marcate iarna sunt prilej pentru a crea o atmosferă de poveste prin utilizarea instalațiilor luminoase, atât în interior, cât și exterior. Aceste evenimente pot fi celebrate frumos, dacă se va ține cont de elementele privind achiziționarea și exploatarea acestor obiecte. În acest sens, reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței trag un semn de alarmă asupra decorațiunilor și instalațiilor electrice, ce pot fi periculoase pentru sănătatea și securitatea consumatorilor și informează cetățenii asupra următoarelor reguli la procurarea și exploatarea acestora:

mamaplus.md

Verificați dacă luminițele electrice sunt însoţite de următoarele avertizări:

-      A nu se scoate sau însera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare;

-      Pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;

-      A  nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

-      Țineți cont că, luminițele electrice trebuie să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări, fie în interior, fie în exterior;

-      Luminițele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de luminițe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m. 

-      Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vândute.

-      Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului. Neoferirea datelor despre certificarea conformităţii sau a declaraţiei de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional, cu amendă în valoare de pînă la 6900 lei.

-      Pentru siguranța dvs și a familiei dvs, procurați luminițe electrice doar din locuri autorizate, iar pentru orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție sunteți în drept  de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezoluţiunea contractului. 

În cazurile în care agenții economici refuză să satisfacă pretențiile consumatorilor, recomandăm cetățenilor să se adreseze către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.

Sursa