Cum recunoaştem ochelarii de soare contrafăcuţi

Cum recunoaştem ochelarii de soare contrafăcuţi

-
//
19.06.2017

Persoanele care nu îşi protejează ochii de razele ultraviolete riscă să facă afecţiuni oculare grave, avertizează medicii.

Cum recunoaştem ochelarii de soare contrafăcuţi

Pe de altă parte, este mai periculos să purtăm ochelari de soare contrafăcuţi decît să nu purtăm deloc. La ce să fim atenţi atunci cînd cumpărăm o pereche de ochelari de soare aflăm de la dr. Grigorios Triantafyllidis, medic oftalmolog.

Ochelarii de soare contrafăcuţi pot fi foarte periculoși pentru vedere, avertizează medicul. „E de evitat, trebuie să folosim lucruri numai de calitate. Vreau să fac o menţiune, care este protecţia ochiului. Pupila e un mecanism protector pentru lumină, e ca un dozator al luminii. Cînd lumina e foarte puternică, pupila se strînge. Cu alte cuvinte ne protejează partea colorată a ochiului. Cînd punem o pereche de ochelari de soare aceştia blochează lumina, dar nu o şi filtrează, dacă nu e o lentilă de calitate. Cu alte cuvinte, dacă avem o pereche de ochelari de proastă calitate, atunci avem acea blocare a luminii, pupila se dilată, pentru că se creează întuneric şi atunci pătrund razele ultraviolete care sînt dăunătoare pentru ochiul nostru. Cînd avem o pereche de ochelari de calitate lumina se blochează, dar totodată se şi filtrează, adică nu pătrund la retină acele raze dăunătoare, razele ultraviolete,” explică dr. Grigorios Triantafyllidis.

Ochelarii de soare sînt recomandați atît vara, cît și iarna, însă cu limită.

„Recomand pacienţilor să poarte ochelari de soare vara, totodată şi iarnă, mai ales în înălţime mare, cînd e zăpadă lumina se reflectă şi razele pot fi şi mai dăunătoare, dar totodată nu trebuie să devenim nici depedenţi de ochelarii de soare. Sigur şi lucrul acesta trebuie evitat la copii la vîrste mici, adică dacă folosim în exces, chiar dacă sînt de calitate, atunci creăm o sensibilitate la ochi, care nu a fost în prealabil,” precizează medicul oftalmolog.

Cum recunoaştem ochelarii de soare contrafăcuţi? Trebuie să fim atenți la marcaje, spune medicul.

Cum recunoaştem ochelarii de soare contrafăcuţi

„Primul sfat şi cel mai important: să ne adresăm unde trebuie, adică recomand să se areseze la o optică bună, autorizate, care au lucruri de calitate, cu certificate de garanţie şi cu nişte lucruri pe care vreau să le menţionez, adică cum putem să ne dăm seama că o pereche de ochelari e de calitate.

Ca marcaje, cel mai important este CE - nu trebuie să fie sub formă de abţibild, nu pe lentilă, ci pe ramă. Să fie imprimat, că să fie mai greu de contrafăcut. În afară de marcajul CE, care e că un certificat de calitate, trebuie să se regăsească categoria filtrului de soare, care poate să fie de la 0 la 4, gradul de închidere. Trebuie să fie menţionat numărul aici. De obicei folosim gradul 3. Atenţie, acesta nu este recomandat pentru condusul de maşină, acolo e recomandat gradul 2!

Încă un lucru pe care vreau să îl menţionez: lentilele că material, în afară de gradul de închidere, sînt din anumite materiale: există materiale de proastă calitate şi materiale recomandate. Unul recomandat este policarbonatul, un material rezistent la impact.

Se recomandă la pacienţi care practică sporturi de iarnă, snowboard, ski, este rezistenţă la căzături sau corpuri străine. Încă o dată vreau să atrag atenţia de filtru polarizat care se poate aplică pe o pereche de ochelari de soare. Polarizarea lentilei are un mare avantaj referitor la reflexia luminii şi în special la condus, sporeşte contrastul, ne face imaginea mai clară, mai bună pt ochi.

Încă un lucru pe care vreau să îl menţionez: că orice produs trebuie să aibă la cumpărare certificat de garanţie, numele producătorului, instrucţiuni referitoare la curăţarea şi întreţinerea lentilelor şi, foarte important, este să ne adresăm la o optică de calitate,” recomandă oftalmologul.

Sursa