Declaraţiile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii privind scumpirea poliţei medicale

Declaraţiile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii privind scumpirea poliţei medicale

-
//
26.10.2015

Ministerul Sănătăţii s-a răzgândit. Poliţa obligatorie de asistenţă medicală ar putea să nu se scumpească începând cu anul viitor. Declaraţiile au fost făcute de reprezentanţii ministerului, chiar dacă proiectul iniţial prevede majorarea preţului poliţei cu peste 1.200 de lei.

Declaraţiile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii privind scumpirea poliţei medicale

În prezent, asigurarea medicală obligatorie costă 4.056 de lei.

Reprezentanţii ministerului spun că, potrivit formulei aplicate în prezent pentru stabilirea preţului poliţei medicale, aceasta ar trebui să fie mai scumpă începând cu anul 2016.

Totuşi, autorităţile vor să propună mai multe amendamente şi să compenseze majorările din contul creşterii cu aproape jumătate de miliard de lei a fondului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.

"Dacă aplicăm formula care este acum în legislaţie asta ar presupune că poliţa de asigurare achitată în sumă fixă ar trebui în anul 2016 să crească, însă Ministerul Sănătăţii în proiectul legii fondurilor pentru 2016 îşi propune derogarea de la acestă normă", a declarat şeful direcţiei Buget, Finanţe şi Asigurări a Ministerului Sănătăţii, Denis Valac.

Funcţionarul a mai adăugat că, de anul viitor, va fi extinsă lista medicamentelor compensate şi a serviciilor medicale acoperite de poliţă. Cetăţenii asiguraţi pot beneficia de primul ajutor medical, consultația medicului de familie, analize, proceduri fără plată, medicamente compensate şi gratuite. În decursul unui an, ei au dreptul la cel mult 21 de zile de spitalizare.

Fiecare cetățean trebuie să dețină polița obligatorie de asistenţă medicală.

Lipsa acesteia este considerată o infracțiune administrativă şi se pedepseşte cu amendă de la 500 până la 1.000 de lei.

Sursa: publika.md